FOTO Cum va arăta din 2019 Aeroportul Internaţional Timişoara. 17 milioane de euro investiţi pentru două terminale noi
0Aeroportul Internaţional Timişoara va avea, până la sfârşitul anului 2019, două terminale noi: sosiri curse externe şi plecări curse externe.
În 2018, administraţia Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara va demara lucrările de modernizare. Vor fi construite două noi terminale, cele pentru sosiri externe şi plecări externe.
Sunt două investiţii majore care pregătesc aeroportul timişoarean pentru un flux de 3 milioane de pasageri pe an.
„În ceea ce priveşte zona de la aerogară spre pistă, stăm foarte bine. Din acest punct de vedere, este cel mai bun aeroport din România. Dar în zona de aerogări şi parcări mai avem de lucru. Avem nevoie de terminale noi, absolut necesare pentru traficul actual. Celor două noi terminale vor fi realizate 50% din surse proprii, şi 50% din fonduri europene. Am depus documentaţia, în 21 decembrie s-a deschis finanţarea, suntem în programul acesta de infrastructură mare pe locul unu. Avem capacitatea financiară să susţinem 50% din investiţie, astfel încât la sfârşitul anului 2019 să terminăm cele două obiective. Nu va fi ceva luxos, important este să fie eficient”, a declarat Dan Idolu, directorul Aeroportului Timişoara.
Terminale noi până la finele anului 2019
Terminalul de sosiri curse externe are ca termen de finalizare martie 2019, iar terminalul de plecări curse externe este are ca termen sfârşitul anului 2019. În urma estimărilor, terminalul de sosiri va costa în jur de 5 milioane de euro, iar terminalul de plecări undeva la 12 milioane de euro.
Noile terminale vor fi construite în partea de est al aeroportului, în prelungirea actualului Salon Oficial, pe aproximativ 4.000 de metri.
„În aerogara veche, mai ales la sosiri, vom amenaja locul pentru autogară. Va mai exisat şi o parcare nouă pentru autobuze, astfel încât acest nod aerian să devină şi un nod rutier, astfel încât să asigure transferul facil, ieftin, spre regiunea pe care o deserveşte. Tot pe acest program de la Uniunea Europeană avem documentele depuse pentru achiziţii de aproximativ 8 milioane de euro. Sunt echipamente de securitate şi echipamente pentru salvare - stingere incendii”, a afirmat Idolu.
Patru benzi spre aeroport
Tot o lucrare importantă care va fi demarată în zona aerportului este lărgirea drumului la patru benzi, investiţie pe care o va face Consiliul Judeţean Timiş.
„Există contractul semnat între CJT şi Ministerul Dezvoltării Regionale, în decembrie. Vor fi patru benzi. Dar nu va fi numai pentru aeroport, se dezvoltă zona, sunt o grămadă de societăţi logistice, unii au construit deja, alţii au PUZ-uri aprobate. Vor fi o zonă foarte dinamică. DHL vrea să dubleze capacităţile la aeroport. Un investitor elveţian vrea să deschidă o fabrică, pentru reparaţii aeronave, avioane. Pentru asta e nevoie de patru benzi”, a mai declarat Dan Idolu.
1,65 milioane de pasageri în 2017
Estimările arată că Aeroportul Internaţional Timişoara va avea aproximativ 1,65 milioane de pasageri până la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă o creştere de 42% faţă de anul 2016.
De asemenea, ca număr de curse aeriene, va fi depăşită cifra de 17.500 de zboruri.
În 2017, au fost adăugate destinaţii noi curse regulate, cum ar fi cele spre Tel Aviv şi Frankfurt, şi curse de vacanţă, la Constanţa şi Palma de Mallorca. Pe lângă asta, cursele regulate şi-au suplimentat frecvenţele, ducând la creşterea numărului de pasageri şi a numărului de zboruri.
Dan Idolu, directorul Aeroportului Timişoara
În ceea ce priveşte traficul de marfă estimările arată că până la sfârşitul anului, în total vor fi procesate 4500 de tone, cu 16% mai mult faţă de 2016.