Factorii care duc la producerea accidentărilor în sport: „Cele mai multe leziuni sunt cauzate de suprasolicitare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Mergheş, profesor de sport, antrenor, preparator fizic şi kinetoterapeut
Petru Mergheş, profesor de sport, antrenor, preparator fizic şi kinetoterapeut

Practicarea sportului, indiferent că e la nivel profesionist sau de amatori, aduce beneficii, dar implică şi anumite riscuri. În funcţie de sportul practicat pot apărea accidente. Petru Mergheş, profesor de sport, antrenor, preparator fizic şi kinetoterapeut, a explicat pentru „Adevărul” care sunt factorii favorizanţi ai accidentelor în sport.

Preparator fizic al lui Nini Dica, tenismenul anului în Europa la categoria lui de vârstă, şi şef al Catedrei de Sport din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul "Regele Mihai I al României" Timişoara, Petru Mergheş a arătat că o disciplină în antrenament reduce riscul accidentărilor. Potrivit specialistului, factorii favorizanţi ai accidentelor în sport sunt de două feluri: externi - ce ţin de mediul înconjurător, condiţii climaterice, măsuri de protecţie, suprafaţă de joc necorespunzătoare, materialele folosite – şi interni – care ţin de structura morfologică, asimetrii ale forţei musculare, flexibilitate redusă, dezechilibre musculare, factori constituţionali (relatia dintre statură şi greutatea corporală, sexul si vârsta sportivului, alte boli, oboseală, supraantrenament).

La rândul lor, traumatismele sunt de două tipuri: acute (entorse sau fracture produse prin contact direct) sau traumatisme provocate de suprasolicitare: tendinita, tenosinovita, lombalgiile.
Petru Mergheş a arătat că indiferent că este vorba de sport de performanţă sau de agrement, riscul  producerii accidentelor există  fiind frecvent generat de cauze cunoscute:

-  temperatura, vântul, umezeala, vizibilitatea scăzută
- trasee neadecvate, amenajări insuficiente ale suprafeţelor de aterizare, sol denivelat sau prea dur
- lipsa  echipamentului de protecţie
- utilizarea unor aparate sau materiale neadecvate vârstei şi sexului, garduri, mingi, rachete, corzi)
- tehnica deficitară, încălzire insuficientă, stare de oboseală sub formă acută sau cronică
-  adversarul (aceasta se poate întâmpla în cazul diferenţelor mari de valoare, greutate, în abaterea de la disciplină şi etica de competiţie)
- organizarea, coordonarea şedinţelor de antrenament şi a competiţiilor (metode greşite de antrenament, exagerările în dozarea efortului, reguli de securitate)

„În aproape toate sporturile există riscul producerii accidentelor. Din fericire, pentru marea majoritate a
sportivilor, beneficiile practicării exercitiilor fizice depăşesc riscurile. În general, cu cât este mai mult  contact într-un sport, cu atât este mai mare riscul producerii unui traumatism. Cu toate acestea, cele mai multe leziuni la sportivii tineri sunt cauzate de suprasolicitare”, a declarat Petru Mergheş.

Specialistul atrage atenţia că accidentele în sport, indiferent de locul sau momentul producerii acestora  reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea sportivului  şi parcursul lui sportiv cât şi pentru familie si societate. „Prevenirea accidentelor este posibilă prin măsuri adecvate şi adaptate condiţiilor specifice, prin respectarea principiilor de antrenament şi refacere”, a mai declarat profesorul Mergheş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite