EXCLUSIV Taxa de debranşare cerută de la mii de timişoreni care şi-au montat centrală proprie în apartament a fost încasată ilegal. Banii pot fi recuperaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe taxe percepute de Colterm  Timişoara în ultimii nouă ani, pentru alte servicii decât furnizarea căldurii, printre care şi taxa de debranşare în prezent de 500 de lei, au fost încasate ilegal. Sumele sunt uriaşe, ţinând cont că numai în ultimii patru ani s-au debranşat peste 13.000 de timişoreni, iar potrivit unei firme producătoare de centrale termice în ultimii 11 ani au fost 28.000 de debranşări.

Numai în ultimii patru ani, cel puţin 15.000 de timişoreni (care şi-au montat centrale proprii sau au obţinut diferite avize) au fost taxaţi ilegal de societatea de termoficare din Timişoara, care a perceput nişte tarife care nu au fost aprobate aşa cum prevede legea. Totul a început în anul 2006, când a intrat în vigoare Legea 51/2006, privind serviciile comunitare de utilităţi publice. Legea reglementează, printre altele, şi modul în care se percep taxele pentru alte servicii decât cele utilitate publică. Mai concret, legea reglementează modul în care se percep taxele şi tarifele pentru anumite avize, lucrări sau servicii pe care le fac societăţile de utilitate publică.

Un articol din legea amintită prevede că „pentru prestarea unor servicii conexe serviciilor de utilităţi publice, cum sunt eliberarea acordurilor şi avizelor, verificarea documentaţiilor tehnico-economice, expertizele tehnice, service-ul instalaţiilor de utilizare şi altele asemenea, tarifele şi taxele se fundamentează pe tipuri de lucrări sau servicii prestate de operatori şi se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale ori, după caz, ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre”.

Practic, articolul amintit prevede că pentru diferite servicii ale utilităţilor publice, în cazul Colterm cea mai importantă din punct de vedere valoric este taxa de debranşare de 500 de lei, tarifele se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale. Mai exact, prin hotărâre de Consiliu Local.

Intrarea în legalitate printr-o hotărâre la limita legii

Surse din cadrul Colterm au declarat pentru „Adevărul” că în cazul societăţii de termoficare, din 2006 şi până în 2014, tarifele percepute de Colterm pentru anumite avize sau servicii, inclusiv taxa de debranşare, au fost ilegale. De altfel, intrarea în legalitate s-a făcut abia la sfârşitul anului 2014, consilierii locali aprobând în ultima şedinţă de Consiliu din 2014, proiectul de hotărâre privind „tarifele pentru serviciile prestate de Colterm”. În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre este invocată tocmai legea amintită mai sus care. În referatul proiectului de hotărâre se justifică necesitatea unei hotărâri prin faptul că legea „prevede explicit” că tarifele trebuie aprobate „prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale”.

Culmea este că inclusiv hotărârea prin care tarifele sunt aduse în legalitate este emisă cu încălcarea legii privind transparenţa decizională, anexa la proiect, care cuprinde tarifele supuse votului, nefiind nici măcar acum afişată pe site-ul primăriei. În plus, HCL 626/2014, în baza căruia Colterm anunţa că percepe tarifele, nu a fost afişată pe siteul primăriei decât zilele trecute, la sesizarea Federaţiei Asociaţiilor de Locatari, sesizată la rândul ei de „Adevărul”.

Colterm recunoaşte ilegalitatea

Provocat să spună care este baza legală în care Colterm a perceput taxa de debranşare şi alte taxe pentru servicii conexe celor de utilitate publică, managerul Colterm a admis indirect, într-un răspuns pentru „Adevărul”, ilegalitatea comisă de societate. „Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. are ca unic acţionar Consiliul Local Timişoara şi este condusă de un Consiliu de Administraţie desemnat de către acesta, fiind obligată să respecte toate hotărârile emise sau luate de acest organism. Prin urmare, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 21/26.02.2014 au fost modificate şi stabilite tarifele pentru serviciile prestate de COLTERM S.A. la solicitarea consumatorilor, între care se regăseşte şi tariful perceput pentru debranşare/deconectare, în valoare de 500,00 lei”, se arată în documentul emis de directorul general Mircea Cristian. Practic, tarifele au fost aprobate de Consiliul de Administraţie şi nu de Consiliul Local. Surse din cadrul Colterm au declarat că hotărârea de la sfârşitul anului 2014 a venit tocmai pentru că reprezentanţii societăţii şi-au dat seama de ilegalitatea în care se află compania.  

Câţi bani ar trebui să restituie Colterm

Potrivit Legii 51/2006 „preţurile, tarifele şi taxele speciale stabilite şi practicate cu încălcarea dispoziţiilor prezentei legi sunt nule de drept, iar sumele încasate necuvenit şi constatate ca atare de către autorităţile de reglementare se restituie utilizatorilor de la care au fost colectate sau la bugetele locale, după caz”. Colterm nu a putut oferi un răspuns  cu privire la numărul de debranşări din perioada 2006-2014, interval în care tarifele au fost ilegale, dar numai în ultimii 4 ani s-au debranşat 13.244 de consumatori. La o valoare a taxei de debranşare de 350 de lei, cât a fost până la începutul anului trecut, rezultă o sumă de peste un milion de euro.

La asta se mai adaugă şi alte tarife printre care amintim doar avizul de gospodărire subterană pentru obţinerea avizului unic, în prezent de 105,50 lei. Numai în 2014 au fost emise 1.067 de astfel de avize, ceea ce înseamnă că numai pentru eliberarea acestui aviz s-a încasat doar în 2014 suma de 112.000 de lei. Ţinând cont de prevederile legale amintite, toţi aceşti bani ar trebui restituiţi. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu susţine că „banii ar trebui restituiţi”.

Primarul Nicolae Robu este mai rezervat şi susţine că nu crede că taxele s-au perceput ilegal, dar şi dacă a fost aşa, banii nu ar mai trebui restituiţi. „Ar fi trebuit să fie aprobate (n.r. tarifele). Presupun că au fost aprobate. Eu nu cred că vor trebui returnaţi. Până la urmă, presupunând că nu a fost o aprobare în Consiliul Local, debranşarea s-a produs şi tot trebuie plătit pentru ea”, a declarat primarul Nicolae Robu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite