EXCLUSIV Misterul “mahmudelelor” de aur din Austria, descoperite la vama Cenad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţial s-a crezut că cei doi cetăţeni care au introdus în ţară 11 kilograme de monede din aur de 24 de karate, datate din 1915, erau din perioada Imperiului Austro-Ungar. Realitatea este cu totul alta.

Poliţiştii de frontieră de la vama Cenad (judeţul Timiş) au descoperit, ascunse în autoturismul unor cetăţeni români care veneau din Austria, 800 de monede din aur de 24 de karate. Este vorba de peste 11 kilograme de monede ştanţate cu anul 1915 şi cu împăratul Franz Josef pe o latură. 

Tezaurul a fost descoperit într-o maşină Volkswagen, în care se aflau doi bărbaţi, cetăţeni români, ambii cu domiciliul pe raza judeţului Timiş. 

Poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra maşinii şi a bagajelor celor doi, astfel au fost descoperite, ascunse sub capota şi în bordul vehiculului, cele 800 monede.

Monedele au fost trimise spre expertizare specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – Direcţia Metale şi Pietre Preţioase care au stabilit că piesele sunt confecţionate din aur de 23,6 karate.

image

Specialiştii în monetare spun că nu este vorba de monede originale emise în perioada Imperiului Austr-Ungar, astfel că nu poate fi vorba de obiecte de patrimoniu. Ultimele monede de aur care îl reprezintă pe Franz Josef au fost bătute de monetăria din Austria în anul 1914, iar cele găsite la vama Cenad sunt datate în 1915.

“Astfel de monede pot fi comandate şi de pe Internet. Nu este ceva ilegal. Monedele sunt emise de Monetăria Austriei, dar nu sunt autentice şi nici de patrimoniu. Ele sunt din aur pur, dar sunt monede rebătute şi sunt făcute pentru cei care fac investiţii în aur. Apare anul 1915 care este un indiciu important pentru cunoscători. Ultimele monede de unu şi patru ducaţi, au fost emise în Austra, în anul 1914”, a declarat Sergiu Galiş, colecţionar de monede din Timişoara.
 

În lumea ţiganilor, aceste monede se numesc “mahmudele”. Ţiganii sunt principalii investitori de la noi în acest gen de aur. 


 “Aceste monede pot fi cumpărate şi chiar primite acasă prin poştă. O monedă de un ducat costă între 110-130 de euro, iar o monedă de patru ducaţi ajunge între 440 -460 de euro”, a mai spus Sergiu Galiş.


Cei doi bărbaţi care au ascuns aurul au declarat că monedele aparţin unor rude din Austria care i-au rugat să le transporte în România. Aceştia au greşit că nu au declarat la vamă. Poliţiştii încearcă să afle dacă aceştia au făcut acest lucru din necunoştiinţă de cauză şi dacă au acte doveditoare pentru achiziţionarea aurului adus din Austria. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite