Document exploziv: Curtea de Conturi a României a girat o ilegalitate în cazul finanţării Poli Timişoara
0Un act intrat în posesia „Adevărul“ scoate la iveală faptul că şefa Departamentului Juridic din cadrul Curţii de Conturi a României, Verginia Vedinaş, a girat un contract pe care mai apoi instanţa l-a declarat ilegal.
O sentinţă irevocabilă a Curţii de Apel Timişoara prin care finanţarea echipei de fotbal Poli Timişora, patronată de Marian Iancu, cu suma de aproape 30 de milioane de lei, este declarată ilegală a aruncat în aer scena politico-administrativă din oraşul de pe Bega. Cu un prejudiciu uriaş şi o anchetă penală aflată pe rolul DNA, cei implicaţi în această afacere încearcă să facă tot ce pot pentru a obţine o situaţie favorabilă.
Cel mai preocupat de rezolvarea situaţiei este secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, unul din cei mai influenţi funcţionari publici din oraş şi omul care şi-a dat avizul de legalitate pentru semnarea contractului de asociere şi finanţare a echipei de fotbal patronate de Marian Iancu. La ultimul termen din procesul cu Curtea de Conturi de la Curtea de Apel, Ioan Cojocari s-a prezentat în instanţă personal pentru a cere anularea raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi.
Document exploziv
În instanţă, Ioan Cojocari a susţinut că în 2010 şi 2011 controalele Curţii de Conturi au constatat legalitatea finanţării, iar un an mai târziu un raport al aceleiaşi Curţi de Conturi a constatat că finanţarea este ilegală. Argumentele lui Ioan Cojocari nu au fost, însă, luate în considerare, Curtea de Apel pronunţând o sentinţă definitivă prin care menţine raportul Curţii de Conturi şi implicit ilegalitatea finanţării echipei de fotbal a lui Marian Iancu de către Primăria Timişoara.

Chiar şi aşa, secretarul Primăriei Timişoara speră la o anulare a raportului printr-o cale extraordinară de atac, revizuirea recursului. La o astfel de procedură se apelează atunci când ai probe noi, apărute după pronunţarea sentinţei. Asul din mâneca lui Ioan Cojocari este un document emis în 2010 de către şefa Departamentului Juridic din cadrul Curţii de Conturi a României, Verginia Vedinaş. Documentul semnat de consilierul de conturi cu rang de secretar de stat şi titlul de profesor universitar doctor în Drept este o adresă internă comunicată ca urmare a solicitării unui punct de vedere din partea Camerei de Conturi de la Timişoara.
Mai concret, printr-o adresă înaintată Departamentului Juridic al Curţii de Conturi, directorul Camerei de Conturi Timişoara, Ionel Ştefan, a solicitat un punct de vedere din partea juriştilor instituţiei centrale. În documentul semnat de Verginia Vedinaş se spune că „din documentele transmise (n.r. şi interpretarea Constituţiei şi a legilor din domeniu) nu rezultă, în opinia noastră, că actul de asociere în discuţie a fost încheiat cu fraudarea legii“.

În acelaşi document, Verginia Vedinaş (foto) face referire la o serie de prevederi ale Constituţiei României şi alte legi care îi dădeau dreptul Consiliului Local Timişoara să finanţeze SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA. În ciuda punctului de vedere transmis de şefa Departamentului Juridic, auditorii au reţinut în raportul întocmit în 2012 ilegalitatea finanţării echipei de fotbal, iar constatările lor au fost validate de două instanţe.
Ce spune Verginia Verdinaş
După descoperirea documentului emis în 2010 de şefa Departamentului Juridic din cadrul Curţii de Conturi a României, Primăria Timişoara a decis să solicite revizuirea recursului. Secretarul Ioan Cojocari susţine că documentul este de mare greutate, fiind emis de „o somitate în Drept“. „Este un document complet nou pe care, dacă îl aveam, câştigam de pe scaun, cum se spune. Din 2010 e obligatoriu pentru ei (n.r. - pentru auditori) să ţină cont de îndrumarea dată Oficiul Juridic al Curţii de Conturi condus de doamna Vedinaş, care este cel mai bun în drept administrativ din Ţara Românească, fără exagerare. A spus că, în opinia lor, a colectivului de acolo, asocierea este legală. A fost o comandă. Clar a fost o comandă la care au acţionat cei doi (n.r. - auditorii Curţii de Conturi)“, a declarat Ioan Cojocari, care a mai spus că documentul „a fost ascuns şi nici nu s-a făcut referire la el“.
Mai mult, în demersul său de revizuire a recursului în dosarul „Poli“, Ioan Cojocari vrea să ceară strămutarea, pentru că „judecătorilor de aici le e frică, e vorba de bani mulţi“. Verginia Vedinaş, fostă senatoare PRM, ieşită din politică în 2008 pentru a intra la Curtea de Conturi, a declarat că nu ştie detalii despre documentul emis pentru că la Departamentul Juridic „se emit sute de documente“, dar ca principiu, Vedinaş susţine că punctul de vedere exprimat în documentul intrat în posesia „Adevărul“ nu era obligatoriu de luat în seamă. „Nu este un aviz. E un punct de vedere care nu este o lege. Auditorii au independenţă în modul în care concluzionează raportul“, a declarat Vedinaş, care a mai spus că nu este obligatoriu ca instanţa să ţină cont de punctul său de vedere.
„Instanţa se supune numai legii. O viziune exprimată de cineva nu este obligatorie pentru instanţă. Părţile se pot folosi de orice mijloace de probă, dar asta nu înseamnă că mijloacele acelea şi determină o anumită soluţie a instanţei“, a mai declarat Verginia Vedinaş.
La rândul său, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari susţine că documentul emis de Vedinaş ar fi trebuit să fie literă de lege. Cojocari invocă în acest sens Regulamentul de funcţionare al Curţii de Conturi, aprobat în noiembrie 2010.
Răspunsul Curţii de Conturi
Reprezentanţii Curţii de Conturi au comunicat, la solicitarea „Adevărul“ că nu există nicio contradicţie între adresa respectivă şi raport. „Este un document intern, care exprimă o opinie destinată conducerii Camerei de Conturi Timiş. Adresa emisă de către Departamentul Juridic exprimă un punct de vedere de principiu cu privire la posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale de a se asocia cu diferite persoane fizice sau juridice române sau străine. Acesta este obiectul concret al adresei care nu conţine nicio referire cu privire la finanţarea unor programe sportive de la bugetul local“, se arată în răspunsul Curţii de Conturi. În acelaşi răspuns comunicat ziarului „Adevărul”, Curtea de Conturi arată că „punctul de vedere al Departamentului Juridic nu a făcut obiectul analizei instanţei. Instanţa a avut în vedere un act de control încheiat la doi ani de la data emiterii adresei Departamentului Juridic din 2010, iar soluţia pronunţată s-a raportat la alte acte normative, respectiv Legea 273/2006, Codul fiscal şi HG 1447/2007”.
