Diferenţa dintre psihiatru şi psiholog. Ce desparte cele două profesii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte mulţi români fac confuzie între psihiatru şi psiholog. Specialiştii Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara explică pe site-ul propriu diferenţa dintre cele două profesii.

Pentru toţi cei interesaţi de domeniu, specialiştii Departamentului de Psihologie al UVT arată că o primă diferenţă între psiholog şi psihiatru este chiar aceea a formării lor ca specialişti: psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie, în timp ce psihiatrul este absolvent al Facultăţii de Medicină, al specializării Psihiatrie.

„Obiectul activităţii celor doi specialişti este acelaşi: omul, însă, văzut din ipostaze diferite. Psihologia se ocupă cu studiul omului în toate ipostazele sale, atât de omul normal cât si de omul bolnav sau de omul aflat în dificultate. Pe de altă parte, psihiatria are în vedere doar omul cu probleme psihice. Confuziile între cele două discipline apar tocmai din cauza acestei suprapuneri a interesului faţă de omul aflat în dificultate”, arată specialiştii UVT.

Potrivit aceleiaşi surse, fiind de formaţie medicală, psihiatrul are tendinţa de a-i oferi pacientului o soluţie, de cele mai multe ori, sub forma unui tratament medicamentos. Psihologul sau psihoterapeutul îi oferă clientului suport, îl ascultă, îl întelege, îl ajută să identifice soluţiile şi să işi rezolve problemele.

„O altă diferenţă este aceea că psihiatrului îi revin toate responsabilităţile pe care orice medic le are în cadrul intraspitalicesc (de exemplu stabilirea unui diagnostic), în schimb psihologul, chiar dacă lucrează în spital, nu are aceste atribuţii (la cererea psihiatrului poate contribui la stabilirea diagnosticului prin instrumente specifice muncii sale)”, se mai arată pe site-ul Departamentului de Psihologie al Universităţii de Vest.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite