De ce nu ţine pasul DSP Arad când numără decesele cauzate de COVID: „Raportarea se face când ajunge buletinul fizic“
0Mai multe decese ale unor pacienţi de la Arad infectaţi cu coronavirus au fost raportate la o săptămână de la momentul deceselor. Şeful DSP Arad susţine că de vină este birocraţia.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi, 7 aprilie, mai multe decese provocate de COVID-19. Spre exemplu, cazul 185 arată un pacient de 63 de ani căruia i-au fost recoltate probe în data de 27 martie. În data de 30 martie, bărbatul a murit, iar în 31 martie a fost confirmat pozitiv. Raportarea decesului s-a făcut în 7 martie.
Într-un alt caz, unui bărbat de 74 de ani i-au fost recoltate probe în 28 martie. În 31 martie bărbatul a fost confirmat pozitiv, murind în aceeaşi zi. Decesul a fost raportat tot în 7 martie. În cazul decesului 187 (bărbat – 55 de ani), probele pentru COVID-19 au fost recoltate în 28 martie. Bărbatul a murit în aceeaşi zi, iar în 31 martie au venit rezultatele care arătau că pacientul era infectat cu coronavirus. Şi în acest caz, decesul a fost raportat în 7 martie, la mai mult de o săptămână distanţă.
Contactat de „Adevărul”, noul şef al DSP Arad, Horea Timiş a explicat că raportările se fac cu întârziere pentru că documentele ajung greu de la centrele de testare la DSP.
„Există un circuit al documentelor. Raportarea de la DSP se face când ajunge buletinul fizic la DSP. Dacă circuitul este aşa, înseamnă că noi raportăm către ISU, când avem confirmarea că există deces. Dacă decesul a avut loc în urmă cu cinci zile şi în a patra zi a fost recoltat şi trimis la laborator, domnul a murit, a fost îngropat, iar buletinul, după ce s-au făcut 200 de probe în Timişoara (nu a putut fi prioritizat, că nimeni nu a ştiut că moare), a ajuns la spital, iar spitalul ni l-a comunicat nouă după cinci zile şi s-a raportat la DSU”, a declarat şeful DSP Arad.