Cum se stabileşte dacă arborii din parcuri sunt pericol public. Medoda prelevării de probe cu ajutorului burghiului Pressler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara în imagini după furtuna de duminică FOTO Facebook/Info Trafic jud. Timiş

Furtuna abătută asupra vestului României în 17 septembrie a doborât numai în Timişoara peste 3.500 de arbori. Unii dintre aceştia erau sănătoşi, neimpunându-se tăierea lor. În unele dintre cazuri, doborârea arborilor a scos la iveală că aceştia erau bolnavi şi se impunea tăierea lor.

„Controlul stării fitosanitare a arborilor din parcuri şi aliniamente stradale este o operaţiune importantă pentru prevenirea situaţiilor de risc apărute în mediul urban în cazul unor furtuni violente, aşa cum a fost cea din 17 Septembrie 2017 din Timişoara. Acesta se efectuează în perioada de vegetaţie a anului (între aprilie şi octombrie). La răşinoase se poate realiza şi în timpul repausului vegetativ (iarna)”, explică Ciprian Fora, cadru didactic la Universitatea Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara.

Potrivit specialistului, în primă fază, se trece la aprecierea vizuală a stării de sănătate a arborilor studiaţi. „Se urmăreşte vigurozitatea exemplarelor, gradul de depreciere respectiv de uscare a ramurilor, apariţia putregaiului pe trunchi şi mai ales la baza tulpinii. De asemenea, se identifică prezenţa eventualelor atacuri de insecte dăunătoare”, a mai arătat Ciprian Fora.

După depistarea prezenţei bolilor şi dăunătorilor, identificarea fenomenlor de uscare din cauza poluării este o altă etapă foarte importantă. „Acolo unde se justifică efectuarea tăierilor de îngrijire şi conducere a coronamentului acestea se vor face în repaus vegetativ pentru a nu afecta dezvoltarea armonioasă a arborilor. Dacă ramurile îndepartate sunt mai groase de 3 cm, pe tăietură se va aplica un strat protector pentru a înlesni cicatrizarea şi a opri pătrunderea agenţilor fitopatogeni (ciupercilor xilofage) care pot duce ulterior la apariţia putregaiurilor. În situaţia sus menţionată tăierea ramurilor se va face la o distanţă de 2-4 cm de tulpină”, a mai explicat specialistul.

Ciprian Fora a mai arătat că sunt întâlnite şi situaţii în care arborii par sănătoşi, dar lemnul în interior este atacat de boli sau dăunători. „În această situaţie o metodă recomandată este prelevarea de probe de lemn cu ajutorul burghiului Pressler. Pe carotele extrase se poate observa putregaiul. După extragerea carotei orificiul va fi acoperit cu mastic”, a mai declarat specialistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite