Cum #rezistă Primăria Timişoara în apărarea unei hotărâri cu dedicaţie de care beneficiază o fostă consilieră PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara este la un pas de proces cu Prefectura Timiş, ca urmare a refuzului de anulare a unei hotărâri de Consiliu Local din 2011, despre care Prefectura Timiş susţine că este ilegală. De hotărârea aprobată la propunerea consilierului PSD Radu Ţoancă a beneficiat fosta consilieră PSD, Ramona Olteanu. Un actual consilier PSD se pregătea şi el să beneficieze de hotărârea a cărei anulare o cere Prefectura.

O anchetă „Adevărul”, publicată în toamna anului trecut, a scos la iveală modul în care Consiliul Local Timişoara a aprobat în anul 2011, în ciuda legii care interzicea acest lucru, subconcesionarea unui teren concesionat deja de către Primăria Timişoara firmei SC Aurora SRL. Hotărârea prin care se permitea subconcesiunea terenului de la „Aurora” a fost dată printr-un amendament strecurat de fostul consilier PSD Radu Ţoancă într-o şedinţă prezidată de actualul premier, Sorin Grindeanu, la vremea respectivă viceprimar al Timişoarei.

Singurul beneficiar al hotărârii de Consiliu Local care permite subconcesiunea a fost SC Friends Arena SRL, firmă deţinută de fosta consilieră PSD, Ramona Olteanu. De hotărâre se pregătea să beneficieze şi o firmă administrată de Ion Mateescu, fin al premierului Grindeanu şi actual consilier PSD. Subconcesionarea terenului către „Mateo” a fost sistată după intervenţia Prefecturii Timiş, care a solicitat anularea hotărârii din 2011, prin care s-a decis subconcesiunea, invocând faptul că Hotărârea Consiliului Local este ilegală. Aici trebuie menţionat că la data aprobării hotărârii, prefect al judeţului Timiş era tot actualul prefect, dar la vremea respectivă ilegalitatea nu a fost sesizată.

Prefectura insistă, Primăria rezistă

O primă adresă de anulare a hotărârii de Consiliu Local de care a beneficiat firma Ramonei Olteanu a fost transmisă de Prefectura Timiş Primăriei Timişoara în luna ianuarie a acestui an (Detalii AICI). Ca urmare a răspunsului negativ primit de la Primărie, Prefectura a revenit, explicând şi ce trebuie făcut după anularea hotărârii de subconcesiune. „Fără a aduce atingere dreptului de dispoziţie al proprietarului imobilelor construcţii, considerăm că pentru conformarea la legislaţia incidentă la care ne-am raportat este necesară încetarea contractelor de subconcesionare. Pe cale de consecinţă, se va modifica obiectul contractului de concesiune, în sensul reducerii în mod corespunzător a suprafeţei concesionate şi încheierii contractelor de concesiune cu actualii proprietari ai imobilelor construcţii, efectele H.C.L. 266/2011 încetând”, se arată în adresa Prefecturii Timiş.

Practic, prin cea de-a doua adresă trimisă Primăriei Timişoara, Prefectura Timiş cere anularea hotărârii care i-a permis Ramonei Olteanu să subconcesioneze, urmând ca după anularea hotărârii firma fostei consiliere PSD, care deţine construcţii pe terenul primăriei, să concesioneze direct de la primărie. Marea problemă este, însă, că în cazul unui nou contract de concesiune va trebui organizată licitaţie.

Săptămâna trecută am trimis o a doua adresă Primăriei Timişoara prin care am arătat ce trebuie să facă pentru ca acea dezmembrare şi subconcesiune să fie legale. Dacă vor să revină, e bine, dacă nu, vom ataca în Contencios Administrativ”, a declarat prefectul de Timiş, Mircea Băcală, pentru „Adevărul”. Prefectul a mai spus că termenul de prescripţie a dreptului de acţiune în instanţă se apropie, iar dacă Primăria Timişoara nu va reveni asupra hotărârii de Consiliu Local, va fi obligar să atace hotărârea în instanţă.

Primarul Nicolae Robu a declarat că ştie doar că problema Aurora este una „delicată”, aparatul primăriei analizând decizia care trebuie luată. Primarul l-a desemnat pentru a oferi detalii pe subiect pe şeful Biroului Locuinţe, Mihai Boncea. Acesta a declarat că aşteaptă un punct de vedere din partea Serviciului Juridic pentru a se lua o decizie. „În funcţie de ce zic ei (n.r. Serviciul Juridic), vedem ce se poate decide în continuare pentru că situaţia de acolo nu e tocmai o situaţie tipică”, a declarat Mihai Boncea, potrivit căruia dacă e vorba de o anulare a hotărârii, aceasta trebuia să aibă loc înainte ca decizia să producă efecte.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite