Cum a fost dat afară un manager al companiei pentru care Van Damme a făcut un şpagat de senzaţie: "Am fost umilit şi pus într-o situaţie jenantă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar finalizat anul trecut şi aflat în arhiva Tribunalului Timiş arată modul în care un fost manager zonal al reprezentanţei româneşti a uneia din cele mai mari companii producătoare de camioane a fost dat afară. În cursul procesului dintre companie şi manager, firma a fost obligată să îl reprimească la lucru pe manager, dar în final acesta a pierdut procesul, fiind nevoit să restituie şi o sumă de bani companiei.

Totul a început în anul 2007, când O.B. a fost angajat la SC V.R. SRL pe funcţia de manager de vânzări pe zona de Vest a ţării. În această perioadă salariul managerului a crescut progresiv, iar în 2011 s-a produs ruptura. Din cauza vânzărilor scăzute de camioane în zona condusă de O.B., compania, a cărei imagine a fost actorul Jean Claude Van Damme, a decis restructurarea postului şi concedierea managerului de vânzări. În decizia de concediere, compania a arătat că în anul concedierii în zona de Vest s-au vândut doar nouă camioane noi, în condiţiile care cu un an înainte numărul camioanelor noi care au fost vândute a fost de 20. În acelaşi timp, în anul concedierii au fost vândute patru camioane second-hand, cu 61 mai puţine decât cu un an înainte.

Considerând ilegală concedierea sa, O.B. a contestat în instanţă decizia prin care a fost dat afară arătând că „nu a fost făcută o evaluare performantă a salariaţilor, fiind menţinute în funcţii sau mutate pe alte posturi persoane cu performanţe mult inferioare”. „Motivul real al concedieii ţine de persoana salariatului deoarce între părţi au existat relaţii tensionate, iar intimata (n.r. compania) prin repezentanţii săi, a optat pentru reducerea postului ocupat de contestator numai pentru că urmărea îndepărtarea sa”, se arată în plângerea făcută de fostul manager în instanţă. 

Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş. Prin avocaţii săi, o cunoscută societatea de avocatură din Bucureşti, dealerul de camioane a depus o întâmpinare a arătat motivele pentru care concedierea managerului de pe zona de Vest a ţării sunt legale şi temeinice. Astfel, avocaţii firmei au arătat că angajatorul are dreptul de a-şi organiza activitatea şi de a adpata măsurile considerate a fi cele mai adecvate pentru eficientizarea acesteia, iar societatea nu avea nicio obligaţie legală de a-i oferi contestatorului un post în cadrul unităţii. „Decizia de concediere respectă întrutotul prevederile legale privind conţinutul acesteia şi arată în detaliu care au fost motivele concrete care au determinat desfiinţarea postului contestatorului”, arată avocaţii companiei într-un document de la dosar.

Potrivit aceleiaşi surse, înainte de a recurge la concedierea managerului, compania a încercat să implementeze o serie de măsuri şi reduceri de costuri pentru eficientizarea activităţii. Cu o lună înainte de concediere a fost întocmită şi o notă prin care necesitatea reorganizării activităţii. „Aceste măsuri nu au determinat o îmbunătăţire satisfăcătoare a situaţiei economico-financiare a companiei şi nici nu au rezolvat în totalitate problema cheltuielilor nesutificate/neadecvate. Ca urmare, pentru redresarea situaţiei economice, în special în zona Vest – Timişoara, s-a dovedit necesară aplicarea unor măsuri mai drastice – desfiinţarea a două posturi care nu mai aveau justificare economică din perspectiva raportului între veniturile generate de acestea şi costurile necesare menţinerii lor”, se mai arată în întâmpinarea depusă de companie la dosar.

Reangajat şi plătit pentru că a stat acasă

În urma judecării procesului pe fond, Tribunalul Timiş i-a dat câştig de cauză managerului demis, dispunând reangajarea acestuia şi plata salariului pentru perioada în care a stat pe tuşă. „Angajatorul nu a făcut dovada înregistrării de modificări în privinţa situaţiei sale economice de natură să antreneze reduceri de personal, astfel că în speţă nu s-a făcut dovada că motivele invocate de angajator prezintă nivelul necesar desfiinţării postului care să ducă la concluzia că menţinerea contractului individual de muncă al salariatului ar fi produs efecte negative pentru unitate fiind imposibilă continuarea raportului juridic de muncă”, şi-a motivat judecătorul decizia.

În aceeaşi sentinţă, judecătorul a arătat că în nota referitoare la necesitatea reorganizării, care a atras după sine şi concedierea managerului sunt date cu caracter general, fără referiri financiar-contabile, fiind doar o comparaţie a vânzărilor de camioane noi şi second-hand din primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel judecătorii au decis reangajarea managerului şi plata sumei de 24.600 de lei, echivalentul  şase salarii brute.

„Umilit şi pus într-o situaţie jenantă”

În urma sentinţei de la Tribunalul Timiş, compania a fost obligată să îl reangajeze pe manager. În acelaşi timp, sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara. În cadrul procesului, O.B. a cerut respingerea recursului şi menţinerea primei sentinţe. „În perioada ulterioară reangajării şi până în prezent, raporturile juridice de muncă desfăşurate în cadrul unităţii îşi menţin caracterul formal, în sensul că angajatorul nu are niciun interes să îmi exploateze potenţialul, dar nici nu m-a dat afară, profitând de fiecare prilej la umilirea sau punerea mea într-o situaţie jenantă şi aşteptând, cu siguranţă curios, soluţia prezentată în prezentul dosar”, a arătat managerul concediat.

În ciuda argumentelor depuse de manager în instanţă, judecătorul a anulat sentinţa primei instanţe, dându-i dreptate angajatorului. „Toate probele administrate în cauză atestă că desfiinţarea postului reclamantului a avut la bază o cauză reală şi serioasă, motivele de oportunitate care au determinat reorganizarea societăţii fiind amplu fundamentate prin documentele interne ale societăţii”, au arătat judecătorii care au considerat că decizia de concediere este legală.

Cu ocazia recursului în care a solicitat menţinerea deciziei de conceidiere, reprezentanţa din România a producătorului de camioane a a cerut şi restituirea banilor pe care i-a plătit managerului pentru perioada în care a fost concediat. Solicitarea a fost judecată de Tribunalul Timiş care a admis cererea şi l-a obligat pe managerul concediat să-i achite fostului angajator suma de 24.826 de lei. Astfel, fostul manager zonal al producătorului de camioane a pierdut procesul prin care a contestat concedierea sa, dar a fost nevoit să restituie şi banii primiţi pentru o perioadă de şase luni de la companie. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite