Cum a crescut de 20 de ori valoarea unei lucrări atribuite de Primăria Timişoara. Firma beneficiară a fost angajată fără licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Timişoara a atribuit lucrarea de proiectare a lucrărilor de reabilitare termică la suma de 64.000 de lei. Valoarea finală a lucrării a ajuns la peste 270.000 de euro FOTO Arhivă
Primăria Timişoara a atribuit lucrarea de proiectare a lucrărilor de reabilitare termică la suma de 64.000 de lei. Valoarea finală a lucrării a ajuns la peste 270.000 de euro FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a emis sentinţa finală într-un dosar în care o firmă care părea ţepuită de Primăria Timişoara a fost de fapt avantajată, primind fără licitaţie o lucrare de peste 270.000 de euro. Toată această situaţie a făcut ca valoarea lucrării finale să coste de aproape 20 de ori mai mult decât valoarea stabilită prin contractul iniţial.

Primăria Timişoara a obţinut o importantă finanţare europeană de reabilitare termică a 65 de blocuri din oraş. Pentru realizarea proiectului de anvelopare a blocurilor, Primăria Timişoara a angajat pentru proiectarea lucrării firma Proiect C&A, deţinută de un om de afaceri liberal. Contractul a fost încheiat pentru suma de 64.000 de lei, valoarea mică a contractului fiind şi motivul pentru care nu s-a organizat o licitaţie.

Contractul nu prevedea pentru câte blocuri trebuie realizat proiectul, iar în momentul în care a finalizat proiectele, societatea a solicitat pentru realizarea lucrării plata sumei de peste un milion de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor prestate. Primarul Nicolae Robu a refuzat să semneze pentru plata acestor bani susţinând că trebuie respectat contractul care prevede suma de 64.000 de lei. Situaţia şi acuzele de şantaj ale patronului societăţii implicate au dus la declanşarea unuia din cele mai mari scandaluri în care a fost implicat actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu.  

Chiar şi aşa, primarul a refuzat să facă plata la suma solicitată de firmă, contractul a fost reziliat şi angajată o altă firmă care să termine documentaţia ce trebuia depusă în vederea finanţării. Lucrurile nu au rămas, însă, aşa pentru că Proiect C&A a deschis un proces în care a solicitat plata sumei de peste 1.200.000 de lei, valoarea lucrărilor prestate şi neplătite.

Constatând că din documentele depuse de Primăria Timişoara la ADR pentru obţinerea finanţării firma a prestat servicii de proiectare şi inginerie pentru 64 de imobile, Tribunalul Timiş a admis cererea firmei şi a obligat Primăria Timişoara să-i achite societăţii suma cerută: 990.754 lei fără TVA, ceea ce înseamnă un total de 1.228.000 de lei. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara, iar magistraţii de aici au menţinut decizia care obligă primăria Timişoara să plătească cei peste 1,2 milioane lei. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca valoarea unui contract de lucrări publice să crească de aproape 20 de ori, de la 64.000 de lei, la peste 1,2 milioane de lei.

La această valoare, lucrarea ar fi impus şi organizarea unei licitaţii, lucru care nu s-a întâmplat, ţinând cont că lucrarea a fost atribuită iniţial la valoarea de 64.000 de lei. Primarul Nicolae Robu a declarat că „este o mirare” sentinţa prin care Primăria a pierdut procesul, dar decizia instanţei va fi respectată. În privinţa valorii iniţiale a contractului, primarul admite că era mult mai mică decât valoarea reală a lucrărilor, dar firma şi-a asumat-o prin contract. „Era o asumare liber consimţită la acea sumă. Că valoarea lucrării era mai mare, e adevărat, dar nu am obligat pe nimeni să presteze lucrarea atât de ieftin. Nu am de unde să ştiu ce a fost în mintea lor când au acceptat. Probabil că habar nu aveau care sunt legile şi au crezut că vom plăti mai mult, ori noi am refuzat să plăti mai mult pentru că trebuie să respectăm legea. Dacă instanţa ne obligă să plătim mai mult, plătim, dar alftel nu aveam cum să plătim mai mult”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru „Adevărul”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite