Cea mai mare enciclopedie bănăţeană virtuală aşteaptă salvarea de la... bănăţenii adevăraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banaterra prezintă poveşti şi întâmplări din Banatului istoric
Banaterra prezintă poveşti şi întâmplări din Banatului istoric

Banaterra, cea mai mare enciclopedie a Banatului pe Internet este în pericol să dispară, din cauza problemelor financiare. Bănăţenii pot ajuta ca cel mai important site despre istoria lor să nu dispară

Publicistul timişorean Duşan Baiski a pus pe picioare un proiect grandios, unic în România, în care o regiune istorică, în acest caz Banatul, poate fi descoperită pe Internet. Proiectul Banaterra este o veritabilă enciclopedie, care conţine informaţii despre Banatul istoric, despre oameni şi locuri din Banatul de ieri şi de astăzi.

Banaterra şi-a propus să promoveze culturile naţionalităţilor şi personalităţile acestora; să devină locul de convergenţă pentru toţi locuitorii săi. Informaţiile pot fi găsit sub formă de texte, imagini, fişiere audio şi video.

Toate au mers bine până la sfârşitul anului 2012, când Duşan Baiski, neprimind sprijin financiar de niciunde, a ajuns în postura de a nu mai putea să plătească nici măcar găzduirea siteului. Aşa că s-a pus problema ca Banaterra să fie închisă.

Până la 1 februarie 2013, trebuia să fie achitatată suma de 200 de euro doar pentru găzduire (hosting), fără să se mai insereze nimic. Datorită volumului uriaş de informaţie (peste 25 Gb) şi a lăţimii de bandă, Banaterra a ajuns la punctul în care are nevoie de cel puţin un server virtual.

“Am mizat pe sumele strânse din 2% din impozitele pe venitul din 2011, dar nici până la această dată Fiscul nu ne-a virat vreun sfanţ. Aveam un sistem de donaţii on-line care a înregistrat în câţiva ani modica sumă de...120 de euro. Când se poate pe gratis, de ce să ajute Banaterra”, a declarat Duşan Baiski.

O muncă grandioasă în spatele acestui proiect

Publicul poate avea acces gratuit la bazele de date de pe Banaterra, cât şi camerele video Banaterra.

“Din nefericire, Banaterra nu înseamnă doar plata hostingului. Există câteva cheltuieli suplimentare (curent electric, Internet, telefon, cheltuieli de întreţinere pentru spaţiu etc.), fără să mai punem la socoteală faptul că, până la urmă, cineva trebuie plătit şi pentru întreţinerea sistemului. Voluntariatul îşi are şi el limitele sale. Când se transformă în pierdere personală, voluntariatul moare”, s-a plâns Duşan Baiski.

După ce Baiski a postat anunţul că este în imposibilitatea de a duce proiectul mai departe, au apărut numeroşi bănăţeni în adevăratul sens al cuvântului, dornici să ofere bani pentru ca Banaterra să nu dispară.

“Teoretic s-au strâns undeva pe la 600-700 de euro. Dar până nu-i văd în cont, nu cred nimic. Că de-ar fi să mă iau după declaraţiile patetice, pe Facebook şi în particular, ajungeam la 2.000-3.000 de euro. Doar adevăraţii bănăţeni au sărit în ajutor. Banaterra nu cerşeşte. Facem ce putem în limita bugetului”, a mai spus Baiski, care a înserat singur peste 70.000 de documente fotocopiate de la Arhivele Naţionale.

O enciclopedie gratuită în nouă limbi

La realizera portalului au lucrat peste 50 de specialişti din toată lumea, putând fi citit în limbile română, maghiară, germană, engleză, sârbă, bulgară, spaniolă, franceză şi italiană.

“Sunt semnale pozitive. În sensul că Banaterra este salvată. Vom trece la hosting pe două servere diferite, pentru a proteja la maximum uriaşa bază de date. De pică un server (firma dă faliment, hackerii distrug baza de date), trecem rapid pe celălalt. Ceea ce este foarte important: Banaterra trebuie să treacă de la stadiul de hobby la nivel profesionist. Trebuie să uniformizăm şi să modernizăm design-ul, trebuie să trecem toate sectoarele lingvistice pe acelaşi sistem modern de gestionare a datelor”, mai spune timişoreanul.

Duşan Baiski va aduce şi portalul Banaticus (www.banaticus.ro), dedicat graiului bănăţean, tot sub marca Banaterra.

Bănăţenii care doresc să sprijine proiectul Banaterra o pot face accesând linkul www.banaterra.ro.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite