Ce trebuie să facă elevele care sunt hărţuite de profesori la şcoală. Detaliul care face diferenţa în rezolvarea cazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie gravă la o şcoală din Lugoj, judeţul Timiş, acolo unde un profesor este acuzat că a hărţuit o elevă de clasa a opta, cerându-i favoruri sexuale pentru note mai mari. Rezolvarea unui astfel de caz nu este deloc simplă, pentru că acuzaţiile trebuie dovedite.

Cazul profesorului de la şcoala Generală Anişoara Odeanu din Lugoj scoate la iveală detalii incredibile. O elevă de clasa a opta l-a înregistrat pe profesorul care îi făcea avansuri, iar tatăl fetei s-a dus cu înregistrarea la Poliţie. Izbucnirea scandalului a scos la iveală faptul că problemele profesorului sunt mai vechi. Ziarul „Cetăţeanul” publicat scrisoarea-mărturie a unei mame care a povestit apucăturile profesorului.

„Cele mai grave lucruri sunt pipăiala şi discuţiile cu tentă sexuală. Fata mea mi-a spus că venea în timpul orei şi (fata mea stă cu încă o fată în aceeaşi bancă) le mângâia pe amândouă pe spate şi cobora mâna pe fund. O altă fază a fost cu excursia din noiembrie 2015 pe care le-a propus-o elevilor. Le-a zis că <<noaptea facem petrecere şi nu spuneţi la nimeni. Că noaptea…, când vine noaptea…., numai noi ştim ce facem acolo. Nici profesori, nici elevi, nici măcar eu nu trebuie să ştiu ce facem acolo>>, spunea el şi-şi uda un deget, după care-l trecea pe sprâncene umed, aşa”, a povestit femeia.

Comportamentul profesorului era, aşadar, cunoscut, dar în lipsa unor probe concrete, nimeni nu l-a putut acuza. „În România şi oriunde în lume o acuzaţie trebuie dovedită, pentru că altfel s-ar trece într-o altă extremă. Când vorbim de un stat de drept, o acuzaţie trebuie însoţită şi de probe, fie că ne convine, fie că nu ne convine acest lucru”, a explicat avocatul Florin Kovacs, care este şi director al Departamentului Legislaţie din cadrul Asociaţiei pentru Protecţia Femeilor din România.

Avocatul a atras atenţia, însă, că înregistrări audio precum cea realizată de fetiţa de la Lugoj constituie probe în instanţă numai în anumite condiţii. „Noul Cod de Procedură Penală prevede că înregistrările audio-video realizate de către părţi constituie probe, cu condiţia ca cel care le produce să fie parte”, a explicat avocatul Florin Kovacs. Cu alte cuvinte, dacă în cazul de la Lugoj, spre exemplu, înregistrarea cu profesorul care o hărţuieşte pe elevă ar fi fost realizată de o colegă a acestuia sau de către altcineva, proba ar fi putut să fie respinsă.

Inspectorul Şcolar General al judeţului Timiş Aura Danielescu a declarat că profesorii nu ar trebui niciodată să depăşească limita relaţiei normale dintre un profesor şi un elev. „Acel cod scris sau nescris de etică profesională trebuie respectat”, a subliniat Aura Danielescu. Inspectorul general a mai spus că, în momentul în care au suspiciuni sau sunt sesizaţi de copii, părinţii trebuie să anunţe şcoala. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite