Cât de sănătos este, de fapt, soarele pentru organism. Ne oferă vitamina D, dar poate provoca şi boli teribile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crema de protecţie şi pălăria de pe cap nu trebuie să lipsească din dotarea pentru plajă
Crema de protecţie şi pălăria de pe cap nu trebuie să lipsească din dotarea pentru plajă

Toţi medicii recomandă să ne ferinm de razele soarelui, dar trebuie ştiut că acesta are şi acţiuni benefice asupra organismului.

Ştim foarte bine că fără elementul solar, în tot ce ne înconjoară, noi practic nu am exista. În contextul lumii actuale, în care se discută despre poluare şi subţierea stratului de ozon ne confruntăm cu radiaţii solare de care trebuie să ne ferim. Există şi o modă, în special la fete, de a fi bronzate.

„Bronzul acesta, nici nu vreau să mă refer la cel artificial, ci doar la cel solar, poate să fie extrem de riscant. Şi nu neapărat pentru că arde pielea, dar poate produce modificări la nivelul celulelor tegumentului ireversibile în drumul spre anumite tipuri de formaţiuni cu caracter tumoral. Aici trebuie să înţelegem rolul şi importanţa cremelor protectoare. Sigur că nu am fost noi foarte obişnuiţi cu ele”, a declarat Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul de Copii „Louiţ Ţurcanu” din Timişoara.

Interesant este că trebuie să ne ferim de razele solare, dar trebuie ştiut că acesta are şi acţiuni benefice asupra organismului, oferind aportul de vitamina D

„De la cea mai fragedă vârstă, copilul nu trebuie ferit de soare. Aşa cum ar trebuie să ştie părinţii iar medicii de familie ar trebui să le repete părinţilor, expunerea la soare este utilă copilului mic. Un pas din metabolizarea vitaminei D conţine şi efectul soarelui asupra pielii. Rahitismul se previne în zona temperată prin administrarea unui produs de vitamina D. În zonele tropicale nu există în scemă acest produs”, a adăugat Gafencu.  

Acesta afirmă însă că expunerea la soare trebuie făcută cu factori de protecţie întotdeauna aplicat pe piele. Factorul determinat este dermatologul.

„Expunerea la soare trebuie pregătită de o folosire a unei creme protectoare, peste 20 plus, categoric. La copil, soarele poate duce şi la insolaţie. Se bucură foarte mult de ieşirea la iarbă verde, de mersul la baie, la scăldat, însă expunerea la soare îndelungată, în condiţiile în care nu ne hidratăm suficient, în care mai facem şi efort fizic, mişcare, produce rapid deshidratarea  şi fenomenele pe care generic le numim insolaţie. De aceea, pe lângă protecţia pielii, medicii trebuie să recomande acoperirea capului cu absolut orice, de la modernele bandane, până la căciuli, şepci sau plărării de toate felurile”, a explicat Mihai Gafencu.

Citiţi şi:

Renumitul chirurg estetician Tiberiu Bratu: „Degeaba le spun tinerelor că mai bine sunt albe şi sănătoase decât bronzate şi cu melanom“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite