IT-ist român care lucrează cu ADN-ul englezilor: „Ei au vrut să fie mereu liberi si împrăştiaţi, asemeni unei turme de capre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Sfercoci, un român care lucrează pentru o companie de stat din Marea Britanie a vorbit pentru „Adevărul” despre starea de spirit de la Londra, despre cauzele care au dus la decizia englezilor de ieşire din UE, dar şi despre posibile efecte ale acestei decizii pe termen mediu şi lung.

Guvernul şi Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie derulează un program de colectare a datelor genetice de la 100.000 de persoane, urmând ca odată cu finalizarea colectării şi analizarea lor, programul să se aplice în sistemul naţional de Sănătate pentru prevenirea şi tratarea diferitelor forme de boli rare sau de cancer. Cristian este un tânăr IT-ist român şi lucrează pentru compania din subordinea Ministerului Sănătăţii care derulează acest program.

Din cauza clauzelor de confidenţialitate pe care le presupune job-ul său, Cristian, stabilit acum în Londra, nu poate da foarte multe detalii despre munca sa, dar a acceptat să vorbească pentru „Adevărul” despre rezultatele referendumului pentru ieşirea din Marii Britanii din UE. „Vineri, după ce s-a aflat rezultatul, a fost o atmosferă de înmormântare la Londra”, povesteşte românul.

În privinţa rezultatului referendumului, Cristian are propria explicaţie, pe care o ilustrează foarte plastic. „Spre deosebire de francezi, care sunt ca o turmă de oi, englezii au fost tot timpul ca o turmă de capre, în sensul că nu vor să fie uniţi. Niciodată nu au putut să fie uniţi pentru că sunt foarte individualişti. Din punct de vedere  genetic, asta pare a fi o trăsătură a lor de caracter”, a declarat Cristian Sfercoci, care crede că englezii au vrut să joace tare pentru obţinerea unor avantaje în cadrul UE, dar nu le-a ieşit. „Pentru ei a fost un joc politic pentru a obţine cât mai multe beneficii şi acum le pare la foarte mulţi rău”, a mai declarat românul.

„Brexitul nu o să aducă niciun beneficiu pentru nimeni, în afară, probabil, de americani şi ruşi. Britanicii aveau acces la o piaţă mare de desfacere, aveau acces la resesurse umane, la  oameni foarte talentaţi pe care o să le fie mai greu să îi aducă, iar tendinţa o să fie să aleagă local, iar atunci o să scadă nivelul. Cel puţin în Anglia pentru o perioadă scurtă o să fie foarte rău dacă ies şi nu vad cum o să li se îmbunătăţească nivelul de trai”, a declarat Cristian.

Tânărul crede că rezultatul referendumului a fost pentru ieşirea din UE şi din cauza faptului că a fost într-o zi de joi, când oamenii activi au fost la lucru, iar cei fara loc de munca şi bătrânii s-au prezentat masiv la vot.  „ La ei este o problemă de identitate. Nu este ca în alte ţări europene în care nu există o prăpastie între bogaţi şi săraci. Aici sunt câţiva bogaţi şi foarte mulţi cu venituri modeste. De exemplu, foarte mulţi câştiga  undeva la 15-18.000 de lire pe an iar preţul caselor în Londra sunt pentru oameni care au peste 70.000 de lire pe an. Bătrânii şi cei care se plângeau de europeni s-au dus şi au votat şi de asta a ieşit rezultatul aşa”, a declarat românul

„Clasa de mijloc e slab reprezentată. Majoritatea lucrează la job-uri cu slabă calificare, pe 6-7 lire net pe oră, ceea ce reprezintă marginea inferioară în UK, pe când un job calificat ajunge să fie  de 10 ori mai mult. Accesul la educaţie superioară este greoi, facultatea este plătită si atunci mulţi nu o au. În Londra serviciilor predomina mediocritatea. Nu puţine au fost cazurile în care la magazine mari nu ştiau ce e aia factură. Nu puteau să-mi emită o factură pentru firmă”, a mai declarat românul, în opinia căruia pe acest fond manipularea populaţiei devine o simplă formalitate.

„De exemplu oamenii de aici, majoritatea, ştiu despre UE că trebuie să plătească o factură enormă şi că nu primesc decât imigranţi în schimb. Asta se spune la televizor. Au fost manipulaţi că 350 milioane de lire, se duc în fiecare săptămână la UE, neştiind că aportul fiecărei ţări e doar 1% din PIB, că ei contribuie la un fond comun şi pot accesa chiar mai mult decât dau, că fermierii sunt subvenţionaţi de UE, sursele de energii verzi şi multe alte proiecte. Nu am auzit pe nimeni sa ştie de finanţare cu fonduri europene. Ei au în general fondurile lor private de „crowd funding” . La fel a fost şi cu problema imigranţilor români.  Era doar un punct din agenda lor de a obţine cât mai multe beneficii de la UE. În realitate cu românii nimeni nu are nici o problema, noi suntem chiar în inferioritate că număr, faţă de polonezi sau pakistanezi, deşi undeva au si ei dreptate când  oarecum tara  invadata de noi veniţi cu care englezii de aici  trebuie sa concureze, patronii nu tin cont de naţionalitate, ii angajează pe cei mai buni”  a arătat Cristian Sfercoci.

IT-istul român de la Londra speră că se vor găsi, totuşi, soluţii ca Marea Britanie să  rămână in  UE. „Eu sper să nu iasă. Eu cred că există viitor pentru a rămâne în UE, dar imaginea Marii Britanii a avut de suferit şi nu va mai fi o ţară credibilă. Probabil că o să rămână”, a mai declarat românul stabilit în Marea Britanie.

Românul a mai spus că o schimbare a Marii Britanii trebuie să vină din interiorul ei. „Daca e nevoie de schimbare, trebuie să vină din interior, cu legi noi, noi normative. Nicidecum părăsirea UE nu va fi o soluţie. UE le-a adus mai multe beneficii de-a lungul a aproape 40 de ani, cu forţe proaspete, cu idei diferite şi de aceea Londra a prosperat atât de mult în domeniul business-ului, inovaţiei. Păcat, împreuna am fi fost mai puternici.  Acum si cei care au votat pentru ieşire regretă!”, a mai declarat Cristian. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite