Bookfest Timişoara 2014, un veritabil spectacol al cărţilor şi scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bokkfest 2014 de la Timişoara va avea loc între 27-30 martie
Bokkfest 2014 de la Timişoara va avea loc între 27-30 martie

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu preşedintele Nicolae Manolescu, va fi prezentă la Bookfest pentru o lansare de carte şi o dezbatere despre proiectul „Timişoara – capitală culturală”.

Între 27-30 martie Salonul de Carte Bookfest Timişoara revine la Centrul Regional de Afaceri Timişoara (CRAFT).

În cele patru zile de sărbătoare a cărţii timişorenii vor avea ocazia să se întâlnească atât cu cele mai importante titluri ale momentului, cât şi cu unii dintre cei mai memorabili autori. 

Vineri, 28 martie, începând cu ora 16.00, Gabriel Chifu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, va lansa volumul Punct şi de la capăt, apărut la Editura Polirom, în compania scriitorilor Nicolae Manolescu şi Mircea Mihăieş.

Tot vineri, începând cu ora 17.00, Editura Humanitas invită publicul timişorean să cunoască volumul de versuri Cartea dragostei, de doctorul Bogdan O. Popescu, care va fi acompaniat la această lansare de către Robert Şerban.

Istoricul Larry Watts revine în Timişoara, după participarea sa la prima ediţie locală Bookfest, în 2012. Vineri, începând cu ora 18.00, acestava prezenta ultimul său volum apărut la Editura Rao - Aliaţi incompatibili.

Un căpitan de vapor ajuns preşedinte în Românika…

Sâmbătă, 29 martie, de la ora 11:00, Mihai Tatulici lansează două volume inedite: Plăcerea de a trăi şi găti şi Distrugătorul „Speranţa” sau povestea unui marinar cu noroc, ambele apărute la House of Guides Publishing. Despre cea din urmă carte, autorul spune că este primul exemplu de ”soap opera” politică autohtonă şi relatează povestea unui căpitan de vapor care ajunge preşedintele unei ţări numite Românika. 

„Totul este în tranziţie în această ţară în care obiceiurile vechi se încalecă cu cele noi şi rezultatul zilnic este o construcţie politică încropită, fără orizont şi fără succes”

Apoi, de la ora 18:00, Victor Neumann lansează trei volume: Conceptul de naţiune la români şi unguri (Editura Institutul European), Essays of Romanian Intellectual History (Ed. Institutul European, Iaşi, 2013) şi Key Concept of Romanian History (volum colectiv coordonat de Victor Neumann şi Armin Heinen, apărut la CEU Press, Budapesta). Alături de autor vor participa Florin Lobonţ, Cristian Roiban (Centrul de Studii Avansate în Istorie) şi Miodrag Milin. 

Duminică, de la ora 11.00, Adriana Babeţi lansează volumul Amazoanele. O poveste, care a primit titlul de Cartea Anului 2013 din partea revistei România Literară, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din România. Volumul reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală, având ca „protagoniste” pe  Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander.

De la ora 12.00, Andreea Răsuceanu îşi va prezenta volumul Bucureştiul lui Mircea Eliade. O geografie literară (apărut la Editura Humanitas), alături de Adriana Babeţi.

Editura Universităţii de Vest din Timişoara a pregătit o serie vastă de evenimente la această ediţie a salonului. Astfel, joi, 27 martie, începând cu ora 12:30, Adrian Bodnaru lansează Cifra latină (Editura Diacritic). Apoi, de la ora 17:00, prof. univ. dr. Dan Negrescu prezintă volumul Tablou (dintr-o expoziţie) cu siguranţă şi înţelesuri (Editura Universităţii de Vest). Iar de la ora 18:00, Georgiana Lungu Badea lansează Idei şi metaidei traductive (Editura Eurostampa).

Vineri, de la ora 15:00, va avea loc dezbaterea „Cimitirele din Banat”, organizată de Asociaţia Peisagiştilor din Banat. Vor participa Raluca Rusu (Vicepreşedinte Asop - Filiala Teritorială Vest), Nicoleta Muşat (Universitatea de Vest), Diana Belci (Facultatea de Arhitectură, UPT).

Tot Universitatea de Vest invită pe cei pasionaţi de diplomaţie la o masă rotundă despre teoria relaţiilor internaţionale susţinută de conf. univ. dr. Dan Lazea, sâmbătă, de la ora 12:00.

Apoi, de la ora 17:00 vor avea loc o serie de dezbateri şi lecturi susţinute de scriitori timişoreni. Vor participa: Tudor Creţu, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Alexandru Potcoavă, Radu Pavel Gheo, Daniel Vighi. \

Duminică, de la ora 13:30, se va lansa « primul roman modern din Banat” scris de Virgil Birou – Lumea fără cer (Editura Diacritic). Vor prezenta Daniel Vighi şi Viorel Marineasa.

Cei care vor hotărî să poposească printre cărţi vor avea ocazia să intre gratuit la cinematograful de artă Bookfest, unde vor putea viziona filme premiate la festivaluri internaţionale importante. Filmele vor putea fi vizionate în Sala Europa din cadrul Centrului de Afaceri Timişoara.

De asemenea, Asociaţia Timişoreană de Fotografie revine şi anul acesta cu o expoziţie comună de lucrări semnate Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea. Joi, de la ora 14:00 expoziţia va fi deschisă cu un vernisaj de către prof. univ. dr. Marcel Tolcea. Va urma apoi o dezbatere pe tema „Fotografia, între galeria tradiţională şi internet”.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o ofertă de circa 20.000 de volume la cele mai bune preţuri şi din cele mai variate domenii. Vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din ţară şi din Timişoara: All, Curtea Veche Publishing, Herald, Humanitas, Polirom, Litera, Nemira, House of Guides Publishing, Rao, Hasefer, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Casa, Editura Universităţii de Vest), dar şi distribuitori precum Okian (reprezentanţi Pearson-Longman în România) şi Cartea de Nisip. Nu în ultimul rând, părinţii vor putea să îşi bucure copiii cu cele mai frumoase daruri la standurile editurilor Corint Junior şi Gama.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite