Accesul la carte a devenit o urgenţă în Timişoara. "Număr scurt" la Biblioteca Judeţeană, o nouă premieră naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care doresc să apeleze biblioteca judeţeană din Timişoara au la îndemână un număr de telefon mai uşor de reţinut şi mai practiv.

Biblioteca Judeţenă Timiş „Sorin Titel” împlineşte 112 ani şi realizează o nouă premieră pentru Timişoara. Aceasta a devenit prima bibliotecă din România cu „număr scurt” de telefon: 0256/ 938. 

Astfel, cei care doresc să apeleze biblioteca judeţeană au la îndemână un număr de telefon mai uşor de reţinut şi mai practiv. 

„Am lansat public numărul nou de telefon al instituţiei, 0256/938, ceea ce înseamnă că serviciile, informaţiile, relaţiile care puteau fi obţinute pe numărul vechi, cel de şase cifre, încă activ şi acela, pot fi obţinute şi sunând la acest număr scurt. Serviciile noi pe care le vom oferi, vor fi promovate, prmovabile şi prin acest număr.

E vorba de a scurta cu trei cifre accesul spre cuvinte, accesul spre carte, e un număr de telefon mai memorabil, mai marketabil, pe aşteptăm să primim cât mai multe apeluri. Arată că şi cartea e o urgenţă, una pozitivă”, a declarat Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş.

image

Tudor Creţu alături de un echipaj de la ISU Timiş
 

Momentul a fost marcat printr-o lectură publică organizată în amfiteatrul din Piaţa Sf. Gheorghe, unde a avut loc şi un recital susţinut de trupa timişoreană Vest. Tot aici, directorul a încercat şi noul număr nou de telefon, iar secretara de la birou a citit o poezie.

image

Amfiteatrul din Piaţa Sf.Gheorghe a devenit o sală de lectură
 

Aproximativ 27.850 de volume în urmă cu 112 ani

Biblioteca Judeţeană Timiş a fost fondată la 29 octombrie 1904, de administraţia maghiară, sub denumirea de Biblioteca Publică cu Caracter Ştiinţific a Oraşului Timişoara. Ea şi-a început activitatea cu un fond de publicaţii de 27.850 volume. Astăzi, oferă cititorilor săi aproximativ 750.000 de publicaţii, cărţi, periodice şi alte documente grafice şi audio-vizuale, în limba română şi în limbi străine.

Din perspectivă istorică, zona Timişoarei a luat contact cu ideea de cultură încă din perioada medievală, aici existând renumita bibliotecă a Mănăstirii de la Cenad, alături de alte biblioteci mănăstireşti.

image


Trupa Vest a adus muzica în Piaţa Sf.Gheorghe
 

Ideea de bibliotecă publică, care să ofere acces tuturor celor interesaţi de lectură sau informare, a apărut în secolul al XIX-lea, atunci când Josef Klapka (viitor primar al Timişoarei) a înfiinţat, la Timişoara în anul 1815 prima bibliotecă publică de împrumut, cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic.
 

În anul 1870 au funcţionat la Timişoara trei biblioteci cu caracter popular al căror fond de carte era disponibil locuitorilor cartierelor Fabric, Iosefin şi Elisabetin.


Citiţi şi:

Primarii vizionari ai Timişoarei. Oamenii care au pus oraşul pe harta Europei Occidentale

Primul ziar german din sud-estul Europei a apărut la Timişoara. Cel dintâi cotidian politic a supravieţuit căderii Imperiului, dar a fost închis de comunişti

De ce este Banatul fruncea: moştenirea austro-ungară. „Deşi aflat la margine de imperiu, era un Pământ al Făgăduinţei, o mică Americă, ba chiar un Eldorado”

Primarii vizionari ai Timişoarei. Oamenii care au pus oraşul pe harta Europei Occidentale
 

Brandurile Timişoarei: moştenirea multiculturală, premierele şi inovaţiile tehnologice, revoluţia şi parcurile

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite