A fost grav rănit în Afganistan, iar acum trage după aur cu arcul. Militarul român se pregăteşte de Jocurile Invictus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Augustin Pegulescu, fost participant în teatrele de operaţii din Albania, Irak şi Afganistan, rămas fără un picior într-o misiune internaţională, face performanţă în tir cu arcul.

Colonelul Augustin Pegulescu (50 de ani) a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2009, după ce un Humvee al trupelor americane, cu care se deplasa în Afganistan, a sărit în aer. În maşina militară erau cinci persoane, patru americani şi românul Pegulescu. Trei dintre soldaţii americani au murit şi unul a scăpat, cu preţul pierderii celor două picioare. De asemenea, în urma accidentului, Augustin Pegulescu a rămas fără un picior. După o lungă perioadă de convalescenţă, militarul a revenit în rândul „Scorpionilor galbeni“ ai Batalionului 32 Infanterie „Mircea“ de la Chişoda (Timişoara).

La opt ani de la accidentul din Afganistan, Augustin Pegulescu face performanţă la tir cu arcul. Colonelul a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Campionatul Mondial de Tir cu Arcul desfăşurat în Franţa, sub egita Comitetului Internaţional al Sportului Militar. Românul a obţinut o medalie de aur şi două de argint.

„Evenimentul s-a desfăşurat la Fontainebleau, unde există Centrul naţional de sport pentru apărare al Armatei Franceze. A fost primul campionat mondial de tir cu arcul organizat de Comitetul Internaţional al Sportului Militar. Este o organizaţie care include toate armetele din lume. Campionatul a fost unul de succes, la linia de tragere s-au aliniat arcaşi din foarte multe ţări cu tradiţie în tirul cu arcul, precum Franţa, Rusia, Belarus, Slovenia, Italia, Coreea de Sud. S-a tras la Arc olimpic şi Arc compound. Erau mai multe secţiuni, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru persoane normale, bărbaţi şi femei, evident, toţi militari“, a declarat Augustin Pegulescu.

Militari legitimaţi la „Steaua“

România s-a prezentat cu şase militari, cu toţii la secţiunea rezervată sportivilor cu handicap. Ei sunt legitimaţi la Clubul Armatei „Steaua“, la secţia de sport pentru persoane cu dizabilităţi. Rezultatele obţinute au cuprins două medalii de aur şi şase de argint.


 

image

„A fost foarte bine pentru echipa noastră. A fost foarte bine şi pentru mine. M-am întors cu medalia de aur la individual arc compound şi cu două medalii de argint la probele pe echipe“, a mai spus Pegulescu.

Deşi a făcut toată viaţa sport, handbal, înot, Augustin Pegulescu este novice la tircul cu arcul. „Prin noiembrie anul trecut, Armata Română a primit invitaţia să se alăture ţărilor din NATO care au militari răniţi, pentru a participa la Jocurile Militare Invictus. Aceaste jocuri au apărut în urmă cu doi ani, la iniţiativa Prinţului Harry al Marii Britanii. Prima ediţie a fost în Anglia, anul trecut a fost în SUA. Prima invitaţie pentru noi este în acest an. Aşa că am început antrenamentele în luna martie anul acesta. Acuma, militar fiind, am mai tras la ţintă. Elementul de noutate reprezintă, să zicem aşa, arma“, a mai povestit Pegulescu.

Jocurile Militare Invictus se vor desfăşura în perioada 20-30 septembrie, la Toronto. România va participa cu 15 sportivi, la atletism, tir cu arcul, powerlifting şi sittingvolley (volei din poziţia aşezat). Până să plece în Canada, Pegulescu va participa la Campionatele Naţionale ale României la Tir cu arcul, în Valea Jiului, la Aninoasa. Mai urmează şi Campionatele Naţionale Paralimpice, de la Poligonul Tuneri din Bucureşti.

image

Carieră militară de excepţie în armată


Aurelian Pegulescu are o carieră îndelungată în armată. Anul viitor împlineşte 30 de ani de serviciu militar. S-a născut în judeţul Mehedinţi, iar la 14 ani s-a înscris la Liceul Militar de la Alba Iulia, apoi a ajuns la Şcoala Militară de Ofiţeri de la Sibiu, a făcut Academia Militară, are şi un doctorat în Ştiinţe militare. A trecut de la comandat de pluton, comandant de companie, ofiţer în Statul Major.

„La Timişoara am ajuns când am fost numit comandat al Batalionului 32 Infanterie Mircea. De atunci am rămas aici. Am lucrat la batalion, am lucrat la brigadă, apoi am fost numit comandat al Centrului Militar Zonal Timiş“, a afirmat Pegulescu.

image



Tragedia din Afganistan

Are la activ patru misiuni internaţionale. Prima a fost în Albania, a doua - în Afganistan (cu un batalion de la Craiova), apoi în Irak (cu „Scorpionii Galbeni“ de la Timişoara), iar în 2008 a plecat într-o nouă misiune în Afganistan. După aproape trei luni, a avut loc accidentul.

„Executam o misiune de patrulare în ziua respectivă. Maşina în care ne aflam a declanşat un dispozitiv expoziv imporvizat. Trei au murit, eu şi încă un soldat american am avut şansa să scăpăm cu viaţa, chiar dacă am avut problemele pe care le-am avut. Eu mi-am pierdut un picior, colegul american ambele picioare. Dar am rămas în viaţă, iar lucrurile au evoluat favorabil. Şapte luni am stat în spital în Germania, patru luni şi jumătate la spitalul Forţelor Tereste Americane din Washington, acolo am primit protezele, am făcut recuperarea. Consider că acum am o viaţă destul de normală“, a mai povestit Augustin Pegulescu. Colonelul a revenit în cadrul armatei şi spune că şi-a propus să rămână cât timp îşi poate desfăşura activitatea la un nivel bun: „Deadline-ul pentru pensie este anul 2026“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite