„Ţeapa” luată de doi judecători care au monitorizat alegerile din 2016. Primărie obligată să le achite mii de euro diurnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi judecători care au ocupat, la alegerile locale din 2016, funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte la un Birou Electoral de Circumscripţie nu au primit banii de diurna prevăzută de lege şi au dat în judecată primăria din localitatea în care fost detaşaţi. Primăria trebuie să le achite acum peste 20.000 de lei, dar sentinţa nu este finală.

Doi judecători de la Tribunalul Caraş - Severin, Juca Petru şi Monica Matuschka, desemnaţi la alegerile locale din 2016 preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie Caransebeş, au dat în judecată Primăria Caransebeş, reclamând faptul că nu le-a fost plătită diurna prevăzută de lege pentru detaşarea în altă localitate.

Concret, cei doi judecători, care lucrează în Reşiţa, au cerut diurna pentru cele 57 de zile în care au fost detaşaţi la Caransebeş pentru pregătirea şi monitorizarea alegerilor locale. La finalul procesului electoral, cei doi magistraţi au cerut plata diurnei, în valoare de 2 % din indemnizaţia lunară brută, însemnând 176 de lei în cazul judecătorului Juca Petru şi 194 de lei în cazul judecătoarei Monica Matuschka.

Pentru că nu şi-au primit banii, cei doi judecători au dat în judecată Primăria Caransebeş, solicitând plata diurnei. Primăria Caransebeş s-a apărat, susţinând că plata banilor îi revine Guvernului, prin Prefectura Caraş - Severin. Magistraţii Judecătoriei Drobeta Turnu – Severin, unde s-a judecat procesul în primă instanţă, au decis, însă, că banii trebuie plătiţi de Primăria Caransebeş.

Astfel, magistraţii au decis ca judecătorul Jica Petru să primească diurnă de 10.000 de lei, iar judecătoarea Matuschka 11.000 de lei. Pe lângă asta, Primăria Caransebeş trebuie să achite dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cuprinsă între data la care trebuia făcută plata şi data la care le virează judecătorilor banii.

„Potrivit art. 121 alin. 2 din Legea nr. 115 din 19.05.2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, membrii birourilor electorale se consideră detaşaţi, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea, la birourile electorale. Judecătorul care are calitatea de membru al unui birou electoral, pe perioada detaşării, încetează să îşi desfăşoare activitatea de judecată în cadrul instanţei la care figurează, însă acesta desfăşoară o altă activitate, în cadrul unei autorităţi publice”, se arată în sentinţa prin care Primăria Caransebeş a fost obligată la plata diurnei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Tribunalul Mehedinţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite