VIDEO Ce sunt iluziile optice? Cum este păcălit creierul să creadă altceva decât vede ochiul - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu-i aşa că ai impresia că imaginea "se mişcă"?
Nu-i aşa că ai impresia că imaginea "se mişcă"?

Iluziile optice sunt percepţii denaturate. Adică ochii văd ceva, dar creierul este păcălit. Sunt fascinante şi ne spun că lucrurile nu sunt ceea ce par. Cele mai frumoase iluzii optice sunt, poate, sterogramele adică acele imagini în care privite într-un anume fel, te fac să vezi „în spaţiu”, în 3D.

Ce sunt iluziile optice

Conform Manualului de Psihologie „percepţia este un  proces psihic prin care se dă sens unor informaţii dobândite nemijlocit pe calea simţurilor”. În cazul nostru, vorbim despre imagini şi de ceea ce ochiul vede, iar mintea pune cap la cap. Iluziile, mai spune manualul de psihologie, sunt percepţii denaturate: „cauza lor constă într-un conflict de semnificare”. Cel mai des întâlnite sunt iluziile vizuale şi sunt special construite „ca să înşele ochiul”.

De exemplu, femeia din imaginea de mai jos pare să fie trasă în vârtej, dar, în realitate, se află doar într-un muzeu din Frankfurt, acolo unde a fost realizat un asemenea desen 3D.

sursa: iluzieoptica.ro

Mures

Stereogramele, poate cele mai frumoase iluzii optice

Stereograme sunt iluzii optice care dau impresia de adâncime, în imagini bidimensionale. Sunt acele imagini care par să nu semnfice nimic, dar dacă priveşti într-un anume fel, vezi tridimensional.
De ce se întâmplă aşa? Privim un obiect, o imagine. Fiecare imagine percepută de fiecare ochi este transmisă către creier, care „recompune” din cele două imagini una singură.  Stereoscopia se bazează  pe producerea iluziei prin prezentarea unei imagini uşor diferită de fiecare ochi. „ Ambele imagini sunt apoi combinate în creier pentru a da percepţia adâncimii 3D”, explică Tom Lincoln în articolul său „Exercises in Three Dimensions”. Orice imagine stereoscopică este numit stereogramă.

Stereogramă

Mures

Theodor V. Ionescu şi studiul imaginilor 3D

Poate că nu ştiaţi, dar un român a contribuit semnificativ la ceea ce numim azi î nteleviziune imaginile 3D. În 1935, Theodor V. Ionescu a obţinut un brevet pentru imagini în relief în cinematografie şi televiziune, se arată într-un articol dedicat profesorului universitar, pe site-ul Universităţii „Ioan Cuza” din Iaşi. Theodor V. Ionescu (1899-1988) a fost un fizician român, inventator, membru al Academiei, care a făcut descoperiri remarcabile în fizica plasmei, studiul frecvenţelor de rezonanţă ale ionilor moleculari de hidrogen şi oxigen, studii asupra oscilaţiilor rezonante la frecvenţe radio şi microunde în plasme fierbinţi etc., după cum puteţi citi şi într-o istorie a Academiei Române, realizată de Elvira Botez.

Rochia care a înnebunit lumea

O iluzie optică creată de imaginea unei rochii a dat naştere unor discuţii aprinse, zilele trecute. Ce culoare are: alb- auriu sau albastru cu negru? Ochiul este păcălit din nou, este o iluzie optică!

Mures

După ce internetul a luat-o razna, au apărut şi glumele cu şi despre rochie!

Mures

"Uitaţi de rochie ! Priviţi această pisică frumoasă de mai sus: ea este neagră cu ochi albaştri", este una din glumele făcute pe seama rochiei.



Citiţi şi:

FOTO Cele mai tari glume despre rochia neagră-albastră sau albă-aurie şi "atacul" brand-urilor româneşti
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite