Povestea medicului care a „deschis” uşa Registrului Donatorilor de Celule Stem Hematopeice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui medic stomatolog din Reghin scoate din „anonimat” Registrul Donatorilor de celule stem hematopeice din toata Transilvania.

Daca la Tîrgu-Mureş, în jumătate de an s-au prezentat doar 40 de persoane pentru a putea fi cuprinse în listele donatorilor din toată lumea, de când doctoriţa de 33 de ani s-a îmbolnăvit şi are nevoie de transplant,  sute de voluntari au asaltat în mai puţin de o lună centrele din Tîrgu-Mureş, Sibiu şi Oradea.

Costul tratamentului depăşeşte 2000 de euro pe zi

Povestea Norei Chifor, doctoriţa din Reghin a făcut înconjurul lumii. Plecată în Franţa pentru o viaţă mai bună, medicul stomatolog s-a trezit peste noapte oprit din drum de o boală cruntă. Leucemie mieloida acuta. „Boala a debutat ca o simplă răceală cu amigadalele inflamate apoi şi-a luat medicamente de răceală, iar seara a avut o durere de spate foarte puternică şi a ajuns la urgenţă. Ea a crezut ca e o criza de nervi sciatici şi a mers acasa. După ce i-a facut analizele i-au descoperit o anemie puternică, au crezut ca e o infecţie şi i-au administrat morfină. Într-un final a aflat că are cancer” povesteşte Oana Botescu, o apropiată a Norei.

Epopeea supravieţuirii abia acum începe. Aflată la mii de kilometri depărtare de casă, rude şi prieteni, doctoriţa a început tratamentul. Pentru că nu ajunsese să lucreze şi nici să fie considerată cetăţean francez, românca este nevoită să îşi plătească tratamentul.

Visul Norei Chifor, un transplant de maduva 

 La Clinica din Besancon, fiecare zi inseamnă cel puţin 2000 de euro pe zi. Iar singura şansă de a trece cu bine peste boală este un transplant de măduvă. „Poate fi şi un vis devenit realitate, acela de a fi un medic respectat, liniştit, cu sufletul împăcat, că nu am făcut tot drumul acesta în ultimii 33 ani, să-l închei acum, aici. Până să pot să-mi profesez meseria, ştiu că va mai dura cel puţin un an. Cât mai repede cu putinţă am nevoie de transplant de măduvă, aceasta e certitudinea. Fratele meu nu e compatibil, analizele sunt efectuate. De asemenea cei care sunt dispusi să contribuie financiar, evident, vă suntem recunoscători pentru orice contributie” mărturiseşte Nora Chifor în speranţa că vor apărea donatori. „Ea nu a apucat să profeseze în Franţa. Ca urmare, tratamentele nu pot fi decontate de acolo. Ea a fost internată la o cameră de izolare şi acolo i se administrează citostatice, dar are nevoie de un transplant medular. Aşa ar putea scăpa definitiv de cancer.  Ea acum  face citostatatice, chiar dacă boala s-a stabilizat şi are nevoie de transplant. Astfel a apărut campania de strângere de fonduri pentri Nora Ana Chifor” spune prietena ei, Oana Botescu.

Sute de persoane s-au prezentat la centrele de donare

Registrele donatorilor de celule stem hematopeice din Oradea, Sibiu şi Tîrgu-Mureş au fost asaltate de sute de persoane. Cele mai multe dintre ele abia acum au aflat ce înseamnă cu adevărat să fii donator. „ Am venit aici pentru că am auzit de strigătul Norei.

Donatorii s-au prezentat la Registru

 "Nici măcar nu ştiam că există aşa ceva la Tîrgu-Mureş, un loc unde poţi să vii, să stai cuminte o jumătate de oră, să îţi ia sânge şi cine ştie, undeva cândva, tu să salvezi o viaţă. E incredibil, eu sper şi acum să fiu eu cel care e compatibil cu Nora” a declarat Cristian Moldovan. Până acum, se fac analize şi încă nu se ştie dacă printre cei care au fost trecuţi pe listele voluntarilor de la Registrul donatorilor de celule stem ar putea fi cineva care să salveze viaţa Norei.  Povestea medicului stomatolog a deschis însă o uşă: cea a centrului în care oricine trece pragul ar putea salva undeva o viaţă.“Acest registru este conceput pentru a putea fi ajutaţi bolnavii de diverse forme de leucemie sau diferite afecţiuni grave ale sistemului imunitar. Cuprinde toţi donatorii voluntari care pot ajuta bolnavii” a declarat Manuela Lazăr, purtător de cuvînt RDCSH Mureş.

Voluntarii sunt cu adevărat salvatori de vieţi. În orice clipă, un bolnav care are nevoie de o grefă sau transplant poate fi ajutat, într-o perioadă mică de timp. Registrul este conectat la cel internaţional şi oricând, în orice colţ al lumii o persoana ar avea  nevoie, listele sunt de mare ajutor. In România, pana acum, această procedură se putea realiza doar intre rude sau prieteni apropiati.  

„Baza de căutare s-a largit, astfel încât o persoană care trăieşte in România poate deveni donator pentur Australia, cum şi un bolnav din România poate fi ajutat de cineva din altă ţară” adaugă purtătorul de cuvânt, Manuela Lazăr.

 Ca să devii donator trebuie să ai vârsta între 18 şi 45 de ani, să fii sănătos şi să fii dispus să salvezi o viaţă.

România are nevoie de voluntari

Pana acum 4 vieţi au fost salvate în urma transplantului de celule stem de la donatori neînrudiţi, procedurile fiind realizate în unităţile sanitare româneşti, potrivit datelor Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Registrul National este o institutie publică aflată în subordinea Ministerului Sanatatii care are menirea de a identifica şi asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoietice tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi. Persoanele care se înscriu în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona pana la varsta de 60 de ani. În România sunt încrişi 1.000 de donatori voluntari, iar în toată lumea, sunt înregistraţi în registrele internaţionale peste 22 milioane de donatori.

citeste si :

Aproape 200 de persoane, înscrise într-o săptămână în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite