Căsuţa-muzeu de pe Valea Gurghiului: „Am încercat să aducem toate lucrurile părinţilor noştri, să ne aducem aminte de trecut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Teodora Farcaş FOTO: Ziar de Mureş
Dorina Teodora Farcaş FOTO: Ziar de Mureş

Obiecte vechi, costume populare şi lucruri din casa bunicilor şi străbunicilor noştri se odihnesc în muzeul încropit în comuna Ibăneşti, pe Valea Gurghiului, de Dorina Teodora Farcaş.

Frumos amenajată, cu doi copii în miniatură îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, căsuţa-muzeu reuneşte obiecte vechi de sute de ani ale oamenilor din comună. Dorina Teodora Farcaş este director de cămine culturale din zona comunei Ibăneşti şi cea care are în grijă muzeul din comuna Ibăneşti.

Majoritatea obiectelor din casă sunt ale familiei sale, strânse de la socri şi până la bunici.

„Am încercat să aducem toate lucrurile părinţilor noştri, să ne aducem aminte de trecut, să nu uităm cum erau lucrurile înainte, începând de la cusut, ţesut şi până la tors. Am adus pernele nelipsite din carul de zestre al miresei. Am încercat să strângem laolaltă obiectele personale, ale familiei şi să rămână aici. Noi le lăsăm aici peste an. Cele mai multe obiecte le-am găsit în casa socrilor mei şi a bunicilor mei”, a afirmat Dorina Teodora Farcaş, citată de Ziar de Mureş.

Colecţia de costume populare a Dorinei Farcaş cuprinde piese vechi de mai bine de 100 de ani păstrate la muzeu, o parte din ele fiind realizate chiar de ea. Este mândră că a reuşit să adune atâtea lucruri, mai ales că oamenii care au trecut pragul casei din Ibăneşti au fost foarte impresionaţi de ceea ce au găsit aici.

„Ediţia din acest an a festivalului Vării Gurghiului mi s-a părut reuşită. La muzeu au venit oameni din toate părţile ţării, inclusiv români plecaţi în străinătate: din zona Moldovei, Iaşi, şi din Braşov. Ne-au felicitat pentru că am reuşit să adunăm atâtea lucruri şi să le păstrăm.
Le-am povestit că eu am şi un muzeu în care am foarte multe obiecte vechi, o colecţie de costume populare vechi de peste 100 de ani. Pe lângă gestiunea pe care o am în administrarea celor patru cămine culturale, mă ocup şi de colecţia obiectelor vechi. Costumele populare îmi aparţin. Cămaşa este cusută de mine. Este scrisă cu faină şi cu petrol, iar zgarda aceasta reprezintă un detaliu foarte important. Era purtată de fetele gazdă, de fetele bogate. Cele mai bogate aveau zgardă din aur, iar celelalte purtau zgardă din argint”, a adăugat Dorina Teodora Farcaş.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Tabăra de dans care a transformat o comună din Apuseni într-o destinaţie turistică pentru toate neamurile pământului

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

FOTO VIDEO O clujeancă aduce poveştile lui Ispirescu în mileniul 3: Negru Împărat are privirea lui Vlad Ţepeş, caracterul lui Napoleon şi costum de scafandru-spaţial

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite