Avocatul Kincses Elod vrea redeschiderea dosarului evenimentelor din martie 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:
martie negru

Avocatul Kincses Elod, fost vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale din Mureş după Revoluţia din 1989, consideră că dosarul evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş, în urma cărora 5 oameni au murit şi sute au fost răniţi, în cel mai sângeros conflict interetnic din ţara noastră, ar trebui redeschis.

Conflictul interetnic de la Târgu Mureş

Între 19 şi 21 martie, la Târgu Mureş, cinci oameni şi-au pierdut viaţa, sute au fost răniţi şi relaţiile interetnice au fost grav afectate. Familii întregi s-au despărţit, vecini, colegi de muncă nu şi-au mai vorbit luni de zile, dacă erau de etnii diferite.

Kincses Elod vrea redeschiderea dosarului evenimentelor din martie 1990

Într-o conferinţă de presă avocatul Kincses Elod a declarat că  “cred că trebuie să cerem redeschiderea dosarului fiindcă acum dacă s-a redeschis “Decembrie”, s-a redeschis “Mineriada” din iunie. Şi “Ţărăniada” din Târgu Mureş trebuie să fie cercetată, cu atât mai mult cu cât sunt probe că s-a dorit un conflict mult mai sângeros şi fiindcă s-a dorit aducerea secuilor la Târgu Mureş, minerii erau la Războieni. Faptul că minerii au fost întorşi din Războieni deja ni s-a adus la cunoştinţă pe data de 23 martie 1990, când Vatra şi cu UDMR-ul au făcut acele tratative de conciliere, Petru Burcă, care ulterior a devenit deputat PUNR-ist s-a lăudat că „i-am întors pe mineri din Războieni” şi ceea ce am aflat eu, ulterior, în 2001, moţii în Zlatna stăteau în autobuze şi Gelu Voican Voiculescu (...) care a fost geolog în Ţara Moţilor a dat un telefon că nu mai este cazul să vină moţii la Târgu Mureş deoarece nici secuii nu au venit din secuime (...)Este vorba despre comunicări incendiare care umează să fie analizate”, spune avocatul.

Documente noi vor fi publicate în cartea sa

mures


Kincses Elod a mai declarat că deţine multe documente care nu au fost până acum publicate şi care aduc alemente de noutate în cazul evenimentelor din martie 1990, acestea fiind prezentate în cartea sa aflată la a treia ediţie “Martie Negru la Târgu Mureş”, şi care va lansată în 19 martie. “Am foarte multe noutăţi (...)Am publicat o serie de documente care până acum nu au fost publicate, de exemplu, Raportul Parchetului (Procuratura era atunci) dinn vara anului 90 din care rezultă că numai ungurii şi ţiganii au fost trimişi în judecată, şi un singur român. Sau un articol din Bild Am Sonntag din 25 martie 1990 în care arată că victima filmată de televiziune irlandeză era, nu Mihăilă Cofariu, ci tot un român (...) Ion Secarea din Ungheni”, mai spune acesta.

Datele şi ştirile referitoare la evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş sunt şi acum subiect de controversă.

Citiţi şi

Târgu-Mureş: Documentar despre „Martie Negru”
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite