Zece ferme de porci au fost închise de inspectorii sanitari-veterinari, pentru că nu aveau condiţii pentru creşterea animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ferme de porci din judeţul Gorj au fost închise temporar de către inspectorii sanitar-veterinari, care au constatat că nu au fost respectate normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au decis să suspende activitatea a zece ferme pentru că proprietarii nu au asigurat condiţiile necesare creşterii suinelor. În condiţiile în care au activitatea suspendată, fermele nu mai pot să beneficieze de subvenţii de la Uniunea Europeană. Administratorii a exploataţiilor sunt obligaţi să depună la DSVSA Gorj o declaraţie pe proprie răspundere şi să se înregistreze la Registrul Comerţului. „După eliberarea acelui document devin exploataţii comerciale de tip A. Avem în jur de 40 de asemenea mici ferme de tip A la suine, iar la crescători de ovine şi bovine, la nivel judeţean sunt circa 900 de exploataţii. Proprietarii de animale nu au ţinut cont de aceste condiţii şi, în loc să le construiască un adăpost aşa cum prevăd normele, ei le ţineau în curtea casei. Prin retragerea avizelor sanitar-veterinare ei nu mai pot obţine fonduri europene. Condiţia este ca la dosarul de accesare a fondurilor să fie acest aviz de la DSV. Procedura este ca avizul să fie acordat în baza unei documentaţii şi a declaraţiei pe propria răspundere. Noi pe prevenţie organizăm periodic controale, cum a fost şi acesta la pesta porcină. Am verificat 23 de ferme din cele 40 de acest tip existente în judeţ. La zece s-a suspendat avizul până la remedirea deficienţelor. Au 30 de zile să intre în legalitate cu adăposturile“, a spus Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj .  

Porcii nu trebuie să crească alături de alte animale

Fermele sancţionate provin dintre cele mici sau mijlocii. „Nu este vorba de ferme mari, ci de ferme mici sau mijlocii mai degrabă. Au zeci de porci, până la o sută. La creşterea suinelor condiţiile din legislaţia europeană sunt mai dure. Trebuie să existe adăposturi separate, să nu fie ţinute împreună găinile cu porcii. E vorba de un control al bolilor“, a adăugat Ion Iliuţă. 

Controale tematice au avut loc la crescătoriile de porci din Gorj pentru a preveni apariţiei pestei porcine şi a pestei porcine africane. Controalele tematice au vizat şi fermele de pui de carne şi pe cele de găini outoare în vederea prevenirii apariţiei gripei aviare. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite