Termocentralele, în pericol. Soluţia: reducerea salariilor. Sindicatele anunţă începerea protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia pe cărbune este în pericol să fie eliminată de pe piaţă. Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) trage un semnal de alarmă, dar avertizarea vine în contextul negocierii cu sindicatele a contractului colectiv de muncă. Cea mai mare problemă este scumpirea preţului de producţie prin creşterea certificatelor de CO2.


CEO trebuie să achiziţioneze în perioada următoare şi opt milioane de certificate de emisii de CO2 pentru a putea produce energie electrică, în condiţiile în care certificatele s-au scumpit, ca urmare a deciziei Consiliului European de reducere a emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel puţin 40 % pentru statele membre ale UE, un obiectiv obligatoriu. 

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunţă că unitatea va trebui să treacă la o serie de reduceri de cheltuieli pentru a ţine pasul cu producătorii de energie verde. „Aceste obiective au dus, inevitabil, la scumpirea certificatelor de CO2 . Daca, in perioada 2013 – 2014, certificatele s-au achizitionat la preturi intre 2 şi 5,8 euro/certificat, in luna ianuarie 2015 au depasit deja 7 euro, o eventuala viitoare scumpire la peste 8 euro/certificat facand imposibila ramanerea in piata de energie a CE Oltenia care are obligatia de a achizitiona astfel de certificate“, se arată într-un comunicat al CEO.

„Noi capacităţi energetice, de ordinul miilor de MW“

O altă problemă majoră o constitue scăderea preţului de vânzare a energiei electrice, apariţia altor capacităţi de producţie şi deschiderea pieţei de energie. „Directivele se datorează intenţiilor clare de „decarbonizare” a sectoarelor energetice naţionale şi, eventual, de rămânere în piaţă doar a producătorilor pe cărbune superior, cu grad redus de emisii de CO2. Măsura aceasta s-a suprapus, in mod nefericit pentru societatea noastră, peste prăbuşirea preţului la energie şi peste apariţia de noi capacităţi energetice, de ordinul miilor de MW, în sistemul energetic românesc. Energiile hidro, nucleară şi regenerabilă fac să nu mai fie nevoie de cărbune ca în anii anteriori. Cota de piaţă a CE Oltenia poate fi acoperită instantaneu de producători români sau străini din ţările unde suntem interconectaţi începând din noiembrie 2014: Cehia, Slovacia, Ungaria“, se mai arată în comunicatul CEO.

Soluţia: reducerea salariilor cu 13%

Soluţia găsită de conducerea CEO pentru a funcţiona în continuare este reducerea salariilor pentru cei aproximativ 17.000 de salariaţi: „Pentru a evita insolvenţa companiei şi înciderea activităţii de minerit, singura soluţie posibilă în acest moment este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4008 lei/salariat, cât au fost în 2014, la 3497 lei/salariat, adica o reducere cu 12,8 %“, mai arată conducerea CEO.  

image

Laurenţiu Ciurel, manager privat al CEO

Măsurile vor consta în: reducerea primei de vacanţă de la o medie de 3860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanţă de 1050 lei/salariat; reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment; diminuarea sporului de fidelitate si a echivalentului spor de carieră; reducerea cujumătate a cheltuielilor cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă; reducerea plăţilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la 10 salarii medii brute; eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil.

Directoratul consideră ca aceasta este singura posibilitate de menţinere a activităţii în cadrul CE Oltenia, producător de energie care are loc din ce în ce mai greu pe piaţă, datorită obligativităţii achiziţiei de certificate de gaze cu efect de seră, precum şi de certificate verzi“, se mai precizează în comunicat.

Sindicatele anunţă proteste

Sindicatele din cadrul CEO au răspuns comunicatului conducerii prin anunţarea de proteste. Liderii sindicali din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Federaţia UNIVERS au anunţat organizarea de proteste în municipiul Târgu Jiu. 

proteste

FNME a depus, deja, o solicitare la Primăria Târgu Jiu pentru organizarea acţiunilor de protest începând de miercuri, 28 ianuarie, ora 17.00. „Scopul manifestării publice îl constituie protestul faţă de nerespectarea contractului colectiv de muncă, mimarea dialogului social, precum şi intenţia administraţiei CEO de diminuare cu 20% a fondului de salarii şi eliminarea majorităţii facilităţilor”, susţin liderii. Ei au mai atras atenţia că este posibilă declanşarea conflictului de muncă. „Atragem atenţia Guvernului care a girat managementul catastrofal al CE Oltenia, cu pierdere din exploatare, creşterea creanţelor şi a datoriilor, că există premisele declanşării conflictului de muncă la nivelul societăţii”, arată FNME. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite