Tentativele de asasinat asupra lui Nicolae Titulescu. Cum a scăpat cu viaţă ministrul de Externe al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Titulescu a scăpat din mai multe tentative de asasinat
Nicolae Titulescu a scăpat din mai multe tentative de asasinat

Nicolae Titulescu, ministru de Externe al României în perioada interbelică, a încercat prin toate mijloacele să se opună politicii expansioniste a fasciştilor. Din acest motiv, era o ţintă pentru cei pe care îi deranja.

„O primă încercare de asasinare a lui Titulescu a avut loc în ianuarie 1934, în apropiere de Zagreb. O bombă artizanală a aruncat în aer o parte a liniei ferate, la numai câteva minute după trecerea trenului expres în care se aflau Edward Beneş şi Nicolae Titulescu, miniştrii de externe ai Cehoslovaciei şi României“, arată istoricul Paul Ştefănescu, în lucrarea „Enigme ale istoriei române“.

A doua încercare de asasinat a avut loc la Paris, în anul 1936. Un ofiţer de la Biroul de informaţii şi contrainformaţii al Statului Major Francez l-a avertizat pe Titulescu, atunci când se afla într-o sală a Hotelului Ritz, că se pune la cale otrăvirea sa. Titulescu era obsedat de ideea că va fi otrăvit. El era vizat de nazişti, iar generalul Weygand îl pusese în gardă să nu consume apă minerală adusă în sticle îmbuteliate. 

Serviciul secret al Cehoslovaciei avertiza despre un atentat

În anul 1936, Serviciul Cehoslovac de Siguranţă a fost avertizat cu privire la pregătirea unui atentat împotriva miniştrilor miniştrilor de Externe al Micii Înţelegeri, pus la cale de Garda de Fier. Atentatul ar fi urmat să aibă loc pe teritoriul Cehoslovaciei. 

Atitudinea lui Titulescu care a dus la demiterea sa

Titulescu s-a manifestat împotriva elementelor de extremă dreapta din societate şi din presă, luând unele măsuri restrictive faţă de unele ziare. Această situaţie a generat o adversitate împotriva lui Titulescu. La toate acestea s-a adăugat şi poziţia potrivnică a camarilei lui Carol al II-lea, care-l prezentau drept un duşman al acestuia. Atitudinea lui Titulescu, care milita pentru pace şi înţelelegere, precum şi condamnarea politicii agresive a Italiei lui Mussolini, i-a atras antipatia cercurilor guvernamentale din Italia şi Germania. De asemenea, dizolvarea Gărzii de Fier a reprezentat o creştere a adversităţii faţă de Titulescu. 

Eugen Cristescu, fostul şef al S.S.I., spunea că exista o mare influenţă germană în asasinatele împotriva lui Alexandru al Serbiei sau al lui Dollfuss şi că Titlulescu urma şi el să fie executat, dar că acesta a fost informat şi a putut să-şi ia măsuri de protecţie. 

Demis, dar ţinut sub supraveghere

În vara anului 1936, Nicolae Titulescu a fost înlocuit de regele Carol al II-lea. „Demiterea luii Titulescu nu s-a făcut ca urmare a unor presiuni externe, ci datorită aprecierii de rege a oportunităţii politice interne şi externe. Cert este că şi după demitere, Nicolae Titulescu a fost suspectat, cenzurat, spionat, căutând a i se paraliza orice activitate politică sau publică în general. (...) Din ordinul lui Carol al II-lea în vara – toamna anului 1937, la Londra se alcătuia un «dosar» despre Nicolae Titulescu“, arată istoricul Paul Ştefănescu.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite