Scandalul cu bustul Arethiei Tătărăscu a ajuns în presa din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii americani şi englezi au prezentat scandalul bustului Arethiei Tătărăscu, soţia fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu, care trebuie înlocuit pe motiv că este „prea sexy“.

The Huffington Post şi publicaţia The Independent au prezentat situaţia neobişnuită a bustului Arethia Tătărescu, amplasat în parcul cu acelaşi nume din municipiul Târgu Jiu. „«Un bust sculptat pentru a o comemora pe soţia unui preşedinte al României trebuie refăcut pentru că sânii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din această ţară. (...) Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu al Consiliului Local (Gorj, n.r.), a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat şi nu prezintă adevărata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a decis ca această sculptură să fie dată jos de pe soclu şi refăcută de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judeţean Gorj a plătit pe această operă peste 4.000 de lire sterline", se arată în articolul publicat pe ediţia britanică a site-ului The Huffington Post.

Busturile sunt amplasate ilegal

Articolele din The Huffington Post şi The Independent sunt presărate cu o serie de erori. Astfel, Arethia Tătărăscu nu a fost soţia unui preşedinte al României, aşa cum se menţionează în ştirile prezentate, ci a unui premier. Ministerul Culturii nu a dat aviz negativ pentru înlăturarea bustului Arethiei Tătărăscu din cauza mărimii sânilor acesteia, ci pentru că lucrarea a fost amplasată ilegal. „În situaţia bustului Arethia Tătărăscu, documentaţia privind realizarea şi amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării şi inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condiţiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006", arată Ministerul Culturii. Şi bustul lui Sergiu Nicolaescu, aflat tot în Târgu Jiu, a primitz aviz negativ. „În data de 10.02.2014, Ministerul Culturii, reprezentat prin secretarul de stat, Radu Boroianu, a transmis o notă către Direcţa Judeţeană pentru Cultură Gorj în care precizează că proiectele depuse de către Primăria Târgu-Jiu în vederea amplasării monumentelor au fost avizate negativ de către comisia de specialitate şi autoritatea locală se află într-o situaţie de ilegalitate", s-a arătat într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Arethia Tătărăscu, prea sexoasă

Bustul Arethiei Tătărăscu este realizat de artistul plastic Paul Popescu, cel care a criticat modul în care s-au realizat unele lucrări de întreţinere şi restaurare de la Poarta Sărutului. Acesta este cel care a lansat ideea unui bust „prea sexy“, în opinia unui reprezentant al Ministerului Culturii: „Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găseşte prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuţii pe această temă. Am şi acum macheta în care am turnat acel bust şi, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual".

Arethia Tătărăscu a fost preşedinta Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, care a comandat şi finanţat construirea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", care include Coloana fără Sfârşit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite