Reţete de sucuri pregatite în casă care au beneficii miraculoase pentru organism. Cum le preparăm pentru a avea efecte maxime asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucurile pot fi realizate din tot felul de legume şi plante, care conţin o serie de vitamine şi substanţe care au efecte binefăcătoare.

Sucurile realizate acasă pot să reprezintă o alternativă la băuturile răcoritoare care se găsesc în magazine, pentru că pot să contribuie la menţinerea sănătăţii organismului.  

Sucul de cartofi

Sucul de cartofi este cel mai eficient din punct de vedere terapeutic. Marian Niţă, autorul lucrării „Culegere de sucuri din plante medicinale“, ne explică modul în care poate fi preparat sucul din cartofi. În primul rând se vor îndepărta părţile înverzite sau stricate. Tuberculul se va tăia în bucăţi mici şi se vor introduce în storcător. Sucul obţinut este tulbure, de culoare gălbuie, şi se va consuma imediat după preparare pentru a se evita oxidarea. Se va consuma zilnic între 400 şi 1000 ml de suc de cartofi. Acesta se poate combina cu suc de mere sau de morcov. „Se vor face cure de 15-16 zile, urmate de o pauză de 1-3 săptămâni. Sucul de cartofi se recomandă în boli cardiovasculare, de două ori pe an, consumându-se câte 1 pahar de 200 ml. de 2-3 ori pe zi. Cura va dura 45 de zile. Se recomandă în mod special pentru prevenirea puseurilor de hipertensiune arterială, a arteritei obliterante, a cariopatiei diabetice“, spune Marian Niţă. Sucul de cartofi este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant al mucoaselor digestive, antispasmodic şi antiulceros. Tuberculii de cartof conţin solanină, o substanţă toxică, şi ni se recomandă folosirea tuberculilor verzi care conţin multă solanină. 

Beneficiile sucului de castraveţi

Sucul de castraveţi se obţine simplu, prin aceeaşi metodă de curăţare şi introducere în storcător. Sucul obţinut se va lăsat 20 de minute ca să se limpezească, după care se va strecura prin tifon. Se poate păstra în frigider 4-6 ore. Sucul de castraveţi este un drenor puternic, stimulează rinichii şi vezica urinară. Curăţă sistemul digestiv şi decongesionează circulaţia sângelui la nivelul inimii şi al rinichilor. Influenţează favorabil dezvoltarea oaselor şi a dinţilor şi a sistemului de sprijin al pereţilor vasculari. Sucul de castraveţi este un bun dizolvant al acidului uric, depurativ şi dezintoxicant. 

Castraveţii activează procesele de eliminare a toxinelor pe cale gastrointestinală, renală sau prin glandele sudoripare. Favorzează instalarea somnului.

„Diminuează inflamaţiile sau le înlătură complet. Combate viermii intestinali. Înlătură stările de congestie ale pielii, înlătură toxinele din sânge. Creează starea de uşoară purgaţie, favorizând defecaţia, mai ales la cei care se constipă. Produce dizolvarea calculilor urici“,

mai arată Marian Niţă.

Sucul de iarnă grasă 

Sucul se stoarce din toată planta, dar mai puţin din rădăcină. Sucul se obinţe cu ajutorul storcătorului. Se recomandă consumarea sucului de iarbă grasă proaspăt stors sau congelat în tăviţe pentru cuburi de gheaţă. Este adjuvant foarte bun în cazurile de nefrită, cistită, pielonefrită, hemoptizie, gonoree, colpită tricomonadică, lezarea sifilitică a articulaţilor, dizenterie, împotriva viermilor intestinali. Sucul de iarbă grasă este recomandat în cazul muşcăturilor de insecte sau de şerpi, folosit sub formă de uz extern. De asemenea, în terapiile populare, sucul se foloseşte pentru combaterea negilor, pentru flecmoane, furunculoză  şi panariţiu. 

Sucul de pătrunjel

Sucul de pătrunjel are o acţiune terapeutică foarte puternică, motiv pentru care este indicat să nu se folosească nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcovi. Are rezultate foarte bune în hepatita cronică sau acută. Este eficient şi în combaterea celulitei. În acest caz se face o cură de 21 de zile. Ca adjuvant la boala canceroasă se recomandă a se consuma pe parcursul unei zile un pahar cu suc. 

Sucul de spanac

Frunzele de spanac se vor spăla bine şi se vor înlătura cele care sunt depreciate, după care se vor introduce în storcător. Sucul rezultat se va lăsa aproximativ 20 de minute pentru a se limpezi, după care se va strecura printr-un tifon. „Se poate consuma imediat după ce a fost obţinut, simplu sau în amestec cu suc de morcovi, lămâie şi miere. Se va servi la temperatura camerei sau bine răcit“, recomandă Marian Niţă.

Sucul de spanac se recomandă în anemie, convalescenţă, ca activator al secreţiilor pancreatice, laxativ şi anticancerigen. Este bun regenerator sangui prin clorofila sa şi prin fierul pe care-l conţine, remineralizant. 

Sucul de varză 

Sucul se prepară dintr-o varză ajunsă la maturitate. Se va spăla bine lu se vor tăia în bucăţi mici, care se introduc în storcător. Sucul obţinut se va lăsa să se limpezească şi se va strecura printr-un tifon. Pentru că nu are un gust bun este recomandat să se consume în amestec cu suc de morcovi şi lămâie. Sucul se consumă imediat după preparare pentru a nu avea timp de oxidare. Se recomandă în bolile de ficat, hepatită şi în toate tipurile de cancer preventiv şi curativ. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite