Liceanul Horaţiu Mălăele i-a făcut caricatura profului de istorie şi a lipit-o în locul stemei de pe drapel. Cine voia să vadă „isprava“ plătea 50 de bani, taxă de intrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Mălăele era tot timpul imprevizibil, caracteristică pe care şi-a păstrat-o şi în prezent
Horaţiu Mălăele era tot timpul imprevizibil, caracteristică pe care şi-a păstrat-o şi în prezent

Horaţiu Mălăele s-a născut în municipiul Târgu Jiu şi a absolvit Liceul „Tudor Vladimirescu“, la profilul real, deşi nu prea era atras de matematică. În schimb, geniul său se manifesta încă din adolescenţă, când nu trecea o zi fără să facă vreo năzdrăvănie. Horaţiu Mălăele le-a făcut caricaturile tuturor dascălilor, dar pe cea a profesorului de istorie a lipit-o în locul stemei de pe drapel.

Cine voia să vadă caricatura lipită în locul stemei trebuia să plătească o taxă de intrare de 50 de bani. Au venit mulţi colegi să vadă minunea, dar au venit şi profesorii. 

Vasile Stoian, în vârstă de 63 de ani, s-a întâlnit cu Horaţiu Mălăele, colegul său de clasă din liceu, la o manifestare care a avut loc la Târgu Jiu. I-a reamintit acestuia că el i-a spart ochelarii atunci când l-a lovit, pentru că din cauza lui a avut scăzută nota la purtare. Vasile Stoian ne-a povestit ce a făcut Horaţiu:

„A fost un elev extraordinar. Era total imprevizibvil în tot ceea ce făcea. De atunci făcea caricaturi. Am avut de suferit. A făcut caricaturile tuturor profesorilor noştri. Una dintre ele a fost cea a profesorului de istorie, Cosmulescu, şi i-a pus caricatura pe stema ţării, pentru că aşa era tricolorul atunci. S-a pus la uşa de intrare în clasă şi lua câte 50 de bani pentru cei care voiau să vadă caricaturile lui. Au venit mulţi. Au venit şi directorii şi profesorii. Am fost luaţi, adunaţi şi ne-a scăzut nota la purtare la toată clasa. Am avut note scăzute între 7 şi 9. Cum eu nu aveam nimic să-mi reproşez, i-am dat un pumn şi i-am spart ochelarii şi, apoi, am fost nevoit să-i plătesc ochelarii. Am avut de suferit toţi cei din clasă“. 

Horaţiu Mălăele s-a ascuns după dulap şi le şoptea colegilor 

   

Mălăele

Horaţiu Mălăele i-a mai făcut o farsă tot profesorului de istorie. „Era vorba de profesorul Cosmulescu, dar el se comporta aşa cu toţi profesorii. În sala de clasă erau două dulapuri. El a tras dulapurile, a luat cartea de istorie şi s-a băgat în spatele lor. Când era ascultat un coleg, el îi şoptea. Profesorul auzea, dar nu ştia de unde. Tot timpul făcea năzdrăvănii din astea“, a mai povestit Vasile Stoian. 

   

Mălăele

Într-o altă zi, liceanul, care era o sursă inepuizabilă de farse şi cel mai îndrăgit elev din şcoală, s-a ascuns între hainele de pe cuier. „Ne duceam iarna şi puneam hainele în cuierele din spatele clasei. El se ducea în câteo pauză şi se băga între două haine şi îi speria pe colegi“, a mai spus colegul de clasă al lui Mălăele.

A trecut clasa după ce a spus tabla înmulţirii cu 3 şi cu 9

Horaţiu Mălăele nu avea note bune la matematică. Colegul său clasă a mai relatat că profesorul de matematică şi-a dat seama de potenţialul său enorm şi, pentru a-l trece clasa a XII-a şi să poate susţină examenul de bacalaureat l-a pus să spună tabla înmulţirii cu 3 şi cu 9: „Am făcut matematică cu profesorul Mladin şi el a văzut că este o capacitate. El nu era aşa de bun la matematică. În ultima săptămână din trimestrul III din clasa a XII-a aveam într-o vinere două ore de matematică. L-a scos la tablă şi ne-a spus să fim atenţi ce vorbeşte el cu Mălăele: «El are notele pe care le are, dar este o capacitate. Nu ştiu dacă vă veţi realiza, dar el va ajunge acolo unde nu vă vine să credeţi şi nu veţi ajunge niciodată. Suntem la ora de matematică şi vrem să ştim dacă Mălăele ştie matematică de nota 5. I-a dat creta în mână şi i-a spus să scrie tabla înmulţirii cu 3». Apoi, ne-a întrebat pe noi: „A greşit cu ceva?». Apoi i-a dat tabla înmulţirii cu 9 şi pe urmă i-a dat nişte fracţii. I-a dat nota 8. (...) După ce a intrat la teatru, a sunat la şcoală să anunţe“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite