Gorjenii s-au înghesuit ca să meargă la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia. „Suntem nevoiţi să plecăm în toată Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjenii s-au înghesuit ieri, la o bursă a locurilor de muncă organizată în colaborare cu un angajator din străinătate, pentru a merge la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia.

Selecţia a fost organizată de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj la campusul universitar din zona Debacader. La acţiune a a participat la acţiunea de recrutare a angajaţilor. „Este pentru prima dată la Târgu Jiu şi a ales să vină aici pentru că la selecţia pe care a organizat-o la Timişoara, anul trecut, mai mult de jumătate dintre cei care au venit erau din Gorj şi este foarte mulţumit de gorjeni, pentru că sunt harnici şi statornici“, a spus Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

„În ţară nu putem să ducem un trai decent“

Gorjenii spun că lucrează de mult timp în străinătate şi că reuşesc în acest fel să ducă un trai decent:

„Am venit ca să câştigăm bani, ca să ne ţinem familiile din România. În ţară nu putem să ducem un trai decent şi suntem nevoiţi să plecăm în toată Europa. Am lucrat în Germania timp de nouă ani de zile la cules de căpşuni şi de salată. Am lucrat şi în România ca agent de pază, dar salariul era foarte mic. Am ales varianta să plecăm în străinătate şi sperăm să face faţă cerinţelor. Sunt din Roşia de Amaradia, zonă defavorizată, unde nu sunt locuri de muncă“, a spus una dintre gorjencele care vrea să plece la muncă în străinătate.

Un tânăr spune că a lucrat în ţară la mai multe firme, dar salariile sunt foarte mici: „Vreau să plec să văd cum este mediul de lucru de afară. Am lucrat la patronii din Târgu Jiu, dar traiul este foarte greu şi nu faci faţă cheltuielilor. Salariile sunt sub 1.500 de lei şi toată ziua, până seara, să stai la serviciu. Trebuie să progresăm. Începem de jos din altă parte“.

250 de locuri de muncă la cules de mazăre

Angajatorul pune la dispoziţie 250 de locuri de muncă în Danemarca şi Portugalia. „Angajatorul este prezent şi discută cu fiecare participant în parte. Cei care s-au prezentat la bursă vor să fie selectaţi pentru a merge în cele două ţări la cules de mazăre. Este un alt fel de mazăre, mai dulce, care se consumă ca un fruct şi nu se găteşte. Salariul este de 700 de euro pe lună, în funcţie de kilogramul de mazăre recoltat, astfel că pot să depăşească această sumă. Cantitatea maximă este de 1.950 de kilograme de mazăre recoltată. Pot să lucreze şi în zilele care sunt libere sau să aibă ore suplimentare. Sunt asiguraţi medical şi li se asigură cazare“, a mai precizat Ana Maria Niculescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite