FOTOGALERIE Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară, inaugurat la Târgu Cărbuneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare centrală fotovoltaică din ţară a fost inaugurată, astăzi, la marginea oraşului Târgu-Cărbuneşti, din judeţul Gorj.

Centrala are o putere de 20 de megawaţi pe oră, iar câmpul de panouri solare se întinde la peste 50 de hectare. Valoarea investiţiei se ridică la 46 de milioane de euro. Lucrările la centrala fotovoltaică au început în urmă cu opt luni. Producţia parcului pe numai trei zile ar putea asigura consumul pe tot anul pentru oraşul Târgu Cărbuneşti. Investiţia aparţine societăţii «Tinmar». Inaugurarea parcului a avut loc printr-o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi. La inaugurare a mai participat şi Lucia Varga, ministrul Pădurilor, care a tăiat panglica inaugurală, alături de investitor şi primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Parcul produce în trei zile energia consumată de Târgu Cărbuneşti

Adrian Pavelescu, director energie din partea investitorului, a precizat că este cel mai mare parc fotovoltaic din ţară: „Ca şi companie, suntem cel mai mare furnizor privat din ţară. Avem o cotă de piaţă de şase la sută, conform ultimelor rapoarte ANRE, şi estimă ca în acest an să creştem cu 25%. Ideea ne-a venit în urmă cu doi ani şi jumătate, ca o soluţie de a evita fluctuaţiile de la bursa de energie. Ne-am orientat să investim în domeniul fotovoltaic pentru că, la noi în ţară, se consumă energie mai mult ziua. Am ales localitatea Târgu Cărbuneşti, după ce am analizat mai multe proiecte în care s-a ţinut cont de teren, conexiunea la reţea şi la ce distanţă. Am fost obligaţi să achiziţionăm de la un dezvoltator. Domnul Capeş, care a dezvoltat acest parc, a reuşit să ne evidenţieze că este unul dintre cele mai bune. Am avut o discuţie şi cu autorităţile care au promis că ne vor sprijini“.

Parcul fotovoltaic va creşte bugetul local cu cinci la sută

Viorel Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşi „Această investiţie măreşte bugetul local cu aproape cinci la sută, asta înseamnă 150 de euro pe zi, din taxa de concesiune, impozit pe clădiri, pe teren. Vor fi zeci e oameni angajaţi. Acest teren era ca valoare zero. Păşteau zece capre şi vaci pe acest teren“.
Ministrul Lucia Varga a spus că va sprijini investiţiile de acest gen: „Sper că în România o să mai avem astfel de investiţii şi la nivelul Ministerului o să sprijinăm derularea acestora. Este o dovadă a conlucrării dintre un investitor privat şi autoritatea locală“.

Citeşte şi

Ordonanţa privind amânarea plăţii unor certificate verzi rămâne în ceaţă

Scandalul energiilor verzi din România a ajuns la Bruxelles. Direcţia Concurenţă a Comisiei Europene investighează ordonanţa privind schema de sprijin

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite