FOTO Proprietarii de pensiuni şi hoteluri din Rânca au protestat în centrul municipiului Târgu Jiu: „Este inadmisibil să moară turişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de proprietari de pensiuni, hoteluri şi cabane din zona Rânca, dar şi angajaţii lor, au protestat astăzi în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, revoltaţi că autorităţile nu se implică în dezvoltarea zonei şi rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă.

Proprietarii de unităţi de cazare susţin că accidentul în care un băieţel şi-a pierdut viaţa după ce a căzut într-o fosă septică putea fi evitat dacă reţeaua de canalizarea, finalizată în urmă cu cinci ani, ar fi funcţionat. „Rânca moare. Vrem celulă de urgenţă la Prefectură“, „Rânca generează locuri de muncă“, „Vrem domeniu schiabil“, „Rânca relaxare, nu intoxicare“, au fost doar câteva dintre mesajele protestatarilor. 

„Reţeaua de canalizare şi pârtia de la vârful Păpuşa au costat aproximativ 2,5 milioane de euro. S-a făcut recepţia în urmă cu cinci ani, dar nu este funcţională nici în prezent, iar toată lumea stă cu fosele în stand-by pentru că aşteaptă să se lege la canalizarea centralizată. Nu ştim nici noi de ce funcţionează. Această situaţie a dus la groaznicul accident în care un băieţel a căzut în fosa septică de la casa de vacanţă a părinţilor şi a murit. Câinii vagabonzi sunt din ce în ce mai mulţi. Sunt aduşi de alţii cu maşina şi sunt lăsaţi în Rânca. E bine ca la fiecare cabană să fie câte un câine, dar nu câţi sunt acum. În trei patru puncte din Rânca sunt sunt câteva cete de câini care atacă maşinile şi turişţi. Am făcut demersuri către autorităţi pentru rezolvarea problemelor ridicate, dar fără niciun rezultat“, a spus Constantin Păunescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca.

image

Protestatarii au cerut ca Rânca să aibă propria administraţie, pentru că doar aşa problemele pot fi rezolvate. Una dintre cele mai mari neajunsuri o reprezintă străzile neasfaltate, care sunt înfundate în nămol. „Noi vrem ca Rânca să devină o localitate de sine stătătoare. Avem vara şi chiar şi iarna la schi foarte mulţi turişti străini. Unii care sunt stabiliţi în străinătate de mulţi ani au revenit în România şi îşi fac concediile în Rânca, dar când văd noroaiele de pe străzile noastre neasfaltate nu ştiu dacă se vor mai întoarce. E nevoie ca zona să aibă o administraţie proprie. Rânca este împărţită între Primăriile Novaci şi Baia de Fier, dar şi fosta bancă Gilortul. Toţi strâng bani, dar nu se investeşte nimic. În 15 ani cred că s-au strâns 250-300 miliarde lei vechi din taxe şi concesiuni, dar nu s-a investit pentru a se face nici măcar un kilometru de asfalt“, au mai spus oamenii nemulţumiţi. 

image

O altă problemă ridicată este gestionarea deficitară a gunoiului menajer, pentru că pubelele sunt insuficiente şi nu sunt ridicate la timp, astfel că mirosul devine insuportabil mai ales în timpul verii. 

Gavrilă Tomiţă, cabanier, a spus că a ieşit în stradă pentru cei doi copii care au murit în Rânca:

„Eu mă aflu aici pentru cei doi copii care au murit în decursul a 4-5 ani. Un copil a căzut într-o fosă în urmă cu o săptămână, iar celălalt s-a rătăcit în pădure şi a fost găsit după aproximativ şase săptămâni mâncat de sălbăticiuni. Este inadmisibil să moară turişti. Asta înseamnă că cei care sunt plătiţi din bani publici nu şi-au făcut datoria, au dat dovadă de lipsă de competenţă şi nu au niciun fel de evaluare a riscurilor“.
image

Acesta susţine că şi alte tragedii pot avea loc în Rânca pentru că sunt multe construcţii neterminate: „Terenurile care au fost concesionate acum 10 ani de zile, dar au abandonat construcţiile. În contractul de concesiune scrie clar că trebuie predat în trei ani de zile, dacă nu se începe construcţia. Sunt plăci din beton care pot cădea peste oricine. Sunt bucăţi rămase din stâlpii de rezistenţă de la construcţii şi schiorii pot intra în aceştia şi o nouă tragedie poate avea loc. Lucrurile în Rânca au rămas ca acum 10 de ani. Eu propun ca celor care le-au fost concesionate terenuri şi nu au construit nimic să li se rezilieze contractele, iar pe terenurile respective să se amenaje parcări şi locuri de joacă. Sunt pensiuni care nu au drumnuri de acces pe timpul iernii“. 

Ce spun autorităţile 

Nemulţumirile protestatarilor au fost transmise conducerii Consiliului Judeţean şi Prefecturii. Ciprian Florescu, preşedintele Consiliului Judfeţean Gorj, a precizat că va avea o întâlnire cu reprezentanţii Primăriilor Novaci şi Baia de Fier pentru a căuta soluţii la probleme ridicate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite