FOTO Drum de centură început cu scandal de proporţii. „Terenurile au fost confiscate, nu expropriate. Am primit 600 de lei pentru un teren intravilan plătit cu 8000 de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii s-au trezit cu ţăruşii pe terenul lor
Proprietarii s-au trezit cu ţăruşii pe terenul lor

76 de proprietari de terenuri din zona Dragoieni a municipiului Targu Jiu sunt revoltaţi cu privire la modul în care a fost proiectat drumul de centură care se va construi. Aceştia s-au trezit, zilele trecute, cu ţăruşii bătuţi pe proprietăţiile lor şi cu un plic adus de postaş, prin care erau anunţaţi de faptul că terenurile lor sunt expropriate pentru utilitate publică.

Despăgubirile oferite sunt ridicole, iar proprietarii care au făcut sacrificii mari să-şi cumpere terenurile nu înţeleg de ce izlazul deţinut de Primăria Târgu Jiu, plin cu bălării, care se află chiar lipit de terenurile private nu a fost afectat cu nicio măcar un metru pătrat. 

Oamenii au fost şocaţi când au văzut că pentru un teren de 500 de metri pătraţi li se oferă doar aproximativ 600 de lei, în condiţiile în care au plătit zeci de mii de lei sau chiar sute de mii de lei pentru o parcelă. Au cumpărat metrul pătrat cu nouă sau zece euro şi acum nu li se oferă nici macar un leu pe metru pătrat. Proprietarii au imprumuturi facute în bănci pentru a ahiziţiona terenurile pe care nu le-au achitat nici acum. 

Oamenii nu înţeleg cum a fost trasat drumul de către proiectant exact pe terenurile lor, iar izlazul aflat chiar în vecinătate, care aparţine Primăriei Târgu Jiu, a fost ocolit şi nu este afectat, deşi aparţine statului şi putea fi luat fără să se plătească despăgubiri. Mai mult decât atât, terenul primăriei este o pajiste cu ciulini, iar unele din terenurile proprietarilor sunt cultivate cu porumb şi grau. Dacă ar fi fost mutat cu numai 40 de metri, drumul nu ar fi afectat deloc proprietăţile oamenilor. Aceştia au cerut explicaţii, dar nu au primit răspunsuri. Proprietarii spun că este vorba de o confiscare, la fel cum se întâmpla pe vremea comunismului, şi proprietatea nu este garantată, asa cum spune Constituţia. 

Teren expropriat cultivat cu grâu

Remus Lihoacă, inginer, are un teren primit de la stat, după Revoluţie, pentru că a avut în familie eroi care s-au jertfit în război. Acum, tot statul îi ia o parte din teren, deşi pe acesta este cultivat cu grâu: „Terenul este moştenit de la familia soţiei. Am primit moştenirea de la Guvernul României, pentru că am avut un erou căzut pe dront. Guvernul respectiv ne-a împroprietărit, iar guvernul actual ni l-a luat. Acest teren este învecinat cu izlazul comunal, proprietatea Primăriei Târgu Jiu, unde se află numai pajişte, care este închiriată unor ciobani din Novaci. Se văd împrejmuirile pentru vaci. Am o suprafaţă de 33.000 metri pătraţi din care îmi ia 600 metri pătraţi, pe care am cultivat grâu. Ce-i mai avantajos? Un teren cultivat cu cereale sau un izlaz, care nu are atât de mare valoare? Drumul putea fi translatat, la numai câţiva metri distanţă, spre est pe terenul primăriei. Proiectantul de la Bucureşti ne-a comunicat că nu poate să facă acest lucru, pentru că sunt făcute studiile geologice pe zona viitorului drum. Eu îl contrazic pentru că toată zona este o aluviune adusă de râul Aamaradia. Geologic, terenul este acelaşi. Am fost convocaţi la o şedinţă la Târgu Jiu. Culmea ironiei sunt despăgubirile acordate. Majoritatea proprietarilor au primit un leu pe metru pătrat. Vrem să facem demersuri în instanţă. Am făcut contestaţie. Am fost la primărie şi am discutat, dar ni s-a spus că nu este problema lor. Eu am primit patru lei pe metru pătrat, pentru că am terenul înregistrat la APIA şi primesc subvenţie“.

„Asta este confiscare“

Anton Roşca deţine o fabrică de mobilă, iar în urmă cu doar câţiva ani a mai cumpărat un teren de 3200 metri pătraţi, pentru a-şi dezvolta afacerea. Acesta are 28 de angajaţi şi plăteşte la stat zeci de mii de lei, lunar, taxe şi impozite. În loc să primească un sprijin, statul i-a luat terenul. 

Drum Centură

Am cumpărat terenul în anul 2008, cu intenţia de a extinde fabrica de mobilă şi a crea locuri de muncă. L-am achiziţionat cu peste 200.000 de lei, iar valoarea despăgubirii este de 3.000 de lei, pentru 700 metri pătraţi. Un leu pe metru pătrat este un dispreţ. Am luat bani din bancă să cumpăr terenul. Se poate verifica. O să facem acţiune în instanţă. Mai sperăm să ni se ia în calcul memoriul pe care l-am făcut către Guvernul României, prin care solicităm ca drumul de centură să fie mutat cu 40 de metri. În felul acesta, nu mai trebuie să se plătească despăgubiri. Asta era soluţia cea mai bună. Nu am primit niciun răspuns de la Cancelaria Primului Ministru. S-a făcut exproprierea terenului fără somaţie. Nutrim speranţa că se va face un act de dreptate“

Nelu Piluţă a făcut un împrumut la bancă pentru a cumpăra terenul din Drăgoieni. „A fost teren extravilan atunci când l-am cumpărat, după care l-am trecut în intravilan şi acum îmi dau patru lei pe metru pătrat. Bătaie de joc este puţin spus, în condiţiile în care terenul primăriei aflat lângă proprietăţile noastre este plin cu ciulini. De ce îşi bat joc de noi? Asta este confiscare. Am doi copii şi vroiam să fac o casă pentru ei. Eu nu am cumpărat teren în 2006 să fie confiscat de cei aflaţi la putere. Acest traseu se poate muta puţin mai la est“. 

Despăgubire de 609 lei

Cosmin Anuţoiu deţine o suprafaţă de 2000 metri pătraţi, din care i s-a luat 500 m.p. pentru construcţia drumului de centură. Pentru această suprafaţă va primi suma de 609 lei „Am plătit 8 euro pe metru pătrat. Iar acum primesc un leu pe metru pătrat. Nici măcar salariu minim. Este râsul lumii. Este o chestie umilitoare. Am luat terenul cu sacrificii, cu bani împrumutaţi. Este un dispreţ. Au venit cu reguli impuse. Cei de la primărie ştiau, dar cei de la CNADNR au spus că au toate avizele luate. 

„Nu discutaţi cu mine preţurile legate de despăgubiri, ci cu legea“

Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Dumuri Naţionale (CNADNR), a spus că nu are nicio responsabilitate cu privire la stabilirea despăgubirilor: „Nu discutaţi cu mine preţurile legate de despăgubiri, ci cu legea. Este îndrituirea notarului, potrivit legii. Vă rog să puneţi întrebarea înscris la companie. O să mă edific şi eu să văd despre ce vorba. Normal că notificările sunt semnate de mine, pentru că eu reprezint Compania. Tot ce vă pot spune e că am dar o dispoziţie constructorului să înceapă lucrările în care nu sunt afectate clădiri. În ceea ce priveşte terenurile, nu e problema mea. Nu discutăm legea. Discutaţi asta cu parlamentarii“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite