FOTO Doi tineri temerari s-au aruncat după cruce în apa îngheţată a râului Gilort. Marius Ciungu a prins crucea de şapte ori: „Am noroc şi nu mă îmbolnăvesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-au aruncat în râul Gilort ca să prindă crucea
S-au aruncat în râul Gilort ca să prindă crucea

Numeroşi localnici din satul Bălceşti, din judeţul Gorj, unde s-a născut „Privighetoarea Gorjului“, Maria Lătăreţu, au venit cu mic, cu mare pe malul râului Gilort pentru a participa la un obicei străvechi care se desfăşoară în ziua de Bobotează.

După ce preoţii satului au sfinţit apa chiar lângă râul cântat în multe melodii ale Mariei Lătăreţi, părintele Dumnitru Niţă a aruncat crucea în apa îngheţată. Doi tineri s-au aruncat hotărâţi în râu ca s-o prindă, iar lupta pentru cruce a fost crâncenă. Marius Ciungu a fost luat de gât de adversarul său pentru a-l împiedica să nu ajungă la cruce. Până loa urmă, tânărul de 29 de ani a reuşit să prindă crucea, la fel ca în ultimii ani. Marius a recunoscut că în acest an a fost mai greu:

„A fost mai greu în acest an. A trebuit să mă lupt cu adversarul meu pentru cruce. M-a prins de gât, dar tot am reuşit s-o prind. A fost mai cald anuil trecut, faţâă de acest an, decât anul trecut, dar mie mi-ar fi plăcut să fie şi mai frig, dar şi mai mulţi concurenţi. Faptul că prind crucea în fie can mă ajută. Nu mă îmbolnăvesc, sunt sănătos şi am noroc“. 

A prins de şapte ori crucea

Marius a participat de nouă ori şi de şapte ori a reuşit să prindă crucea: „Este al nouălea an în care particip şi de şapte ori am prins crucea. Nu păţesc nimic după ce intru în apă. Mă duc acasă şi fac un duş fierbinte, după care sunt ca nou“.

Preoul Dumitru Niţă, cel care a aruncat crucea în apă, spune că tradiţia este foarte vechi, iar cel care reuşeşte să prindă crucea va fi ferit de boli şi de alte necazuri: „Tradiia noastră la Bălceşti este foarte veche. Cei mai bătrâni oameni ai satului spun că nu au o dată la care a început, dar a fost ţinut că sfinţenie şi, atâta timp cât o tradiţie nu este distrugătoare de suflete eu zic că este bine ţinută. Acelaşi tânăr a prins crucea şi mă bucur pentru el. Tradiţia spune va fi sănătos şi ferit de porice necaz şi problemă în acest an. Este a şaptea oară când prinde crucea şi se jertfeşte pentru Domnul Iisus“.

Cum se consumă apa sfinţită 

Preotul Dumitru Niţă ne explică semnificaţie acestei sărbători şi cum se foloseşte aghiasma: „Ne-am bucurat de prezenţa credincioşilor într-un număr foarte mare la acest eveniment. am venit la apa râului Gilort, aşa cum este tradiţia noastră, pentru a lua apa sfinţită sau Aghiasma Mare, care ne va fi de folos în 2016. astăzi este ziua în care peste Domnul Iisus Hristos s-a pogorât Duhul Sfânt în chip de porumbel şi din ceruri s-a auzit glasul «Acesta este fiul meu Cel iu bit pentru care am binevoit». Astăzi este ziua în care Domnul Iisus Hristos a arătat public că este Fiu al lui Dumnezeu, drept pentru care sărbătoarea de astăzi se mai numeşte epifanie sau sărbătoarea Domnului. O altă importanţă este legată de sfinţirea naturii înconjurătoare şi sfinţirea apelor, care este cea care dă viaţă plantelor şi întreţine viaţa omului. Această apă, odată ce s-a sfinţit, va rămâne nestricăcioasă. Şi noi, după ce vom gusta din această apă, vom rămâne curaţi la suflet. E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are sfârşitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră şi se consumă în zilele de post, dimineaţa, pe nemâncate, însoţită de rugăciune“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite