Un fost director de bancă se pregăteşte să meargă în colindat cu Ansamblul „Cheile Olteţului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Popescu a condus o bancă
Gheorghe Popescu a condus o bancă

Un fost director de bancă face parte din Ansamblului Folcloric „Cheile Olteţului“ din Polovargi şi se pregăteşte să meargă în colindat.

Membrii ansamblului au vârste cuprinse între cinci şi 86 de ani şi sunt pasionaţi de păstrarea obiceiurilor străvechi. 

Gheorghe Popescu este pensionar de vreo doi ani, dar, chiar şi pe vremea când lucra ca şi director al unei bănci, mergea cu colindul şi făcea parte din Ansamblul „Cheile Olteţului“.

„Este adevărat că am fost director de bancă. De mic copil am purtat icoana Naşterii Domnului când mergeam cu Steaua. Am fost în echipă cu primarul Făsuescu, pe când eram copii, la şcoală. Mergeam în colindat, eram copii pasionaţi de aceste obiceiuri şi pasiunea a rămas şi la bătrâneţe. Am fost crescut în spiritul credinţei şi al tradiţiilor. Ştim să jucăm Ursul ca pe vremuri, Căpriţa, să cântăm colinde şi cântece tradiţionale din Polovragi. Şi când eram director de bancă mergeam în colindat, acum am mai mult timp. Am căutat cântece de acum 40 sau chiar 50 de ani, le-am căutat şi le-am adus în repertoriul nostru. Aş vrea să mă ocup şi de nepoţii mei, să îi învăţ cât mai multe despre tradiţiile populare româneşti. Sunt extraordinare! Nu trebuie lăsate să se piardă. De Crăciun ne strângem în jurul bradului, cântăm din fluier, din voce. Este o frumuseţe de voie bună şi mereu Crăciunul trebuie petrecut în familie, acasă! Copiii mei, chiar dacă sunt la Bucureşti, vin mereu acasă de sărbători. Este cea mai frumoasă perioadă din an!”,

a povestit Gheorghe Popescu, din Polovragi.

Agricultori, economişti, oieri, ingineri fac parte din ansamblu

Polovragi

Gheorghiţă Epure, conducătorul Ansamblului „Cheile Olteţului“, spune că membrii ansamblului au ocupaţii diferite: „Dragostea celor din Ansamblul „Cheile Olteţului“ pentru tradiţia populară şi portul din strămoşi sunt sfinte. „Colindul apropie oamenii şi transmite mesajul Naşterii lui Iisus şi al mântuirii. Avem un grup de colindători format din bărbaţi şi tineri şi bătrâni şi copii. Mergem din casă în casă cu mesajul Mântuirii. Sunt 10 sau 12 bărbaţi care iubesc tradiţia, vor ca ea să rămână, să nu dispară. Avem ocupaţii diverse, agricultori, economişti, oieri, ingineri. Avem şi tineri şi bătrâni, cu toţii facem parte din Ansamblul de la Polovragi care are 100 de membri, instrumentişti, dansatori, cântăreţi. Ne mândrim cu obiceiurile şi tradiţiile de pe meleagurile Polovragiului de poveste!”, a spus Gheorghiţă Epure din Polovragi. Fiica sa, Andreea, este şi ea membră a Ansamblului şi îi învaţă să danseze pe cei tineri. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite