Dascălul micilor informaticieni geniali: „Nu există o firmă mare de IT din lume în care să nu lucreze un fost elev de-al meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nodea se simte împlinit atunci când se afla în preajma tinerilor
Eugen Nodea se simte împlinit atunci când se afla în preajma tinerilor

Eugen Nodea (50 de ani), profesor de informatică la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu, este coordonatorul Lotului naţional de tineri informaticieni.

Profesorul Eugen Nodea (50 de ani) a reuşit, alături de Lotul naţional de tineri informaticieni cu vârsta de până la 15 ani, o performanţă unică în învăţământul românesc: românii au câştigat maximul de medalii la Olimpiada de informatică a ţărilor balcanice, cel mai important concurs din Europa pentru această categorie de vârstă. Competiţia s-a desfăşurat în 14-19 septembrie, în Macedonia.

Lotul României s-a clasat pe locul I, la fel ca şi anul trecut. „Copiii noştri au fost trei de clasa a VIII-a şi o fată de clasa a VII-a. La acest concurs participă copiii de până în 15 ani. A fost extrem de greu. Probele s-au desfăşurat pe parcursul a două zile în care copiii au primit trei probleme pentru rezolvare. Am obţinut maximul posibil de medalii. Nu se pot lua mai mult de trei din aur şi am ocupat primele trei locuri“, spune profesorul gorjean.

REZULTATE DEOSEBITE, SELECŢIE RIGUROASĂ

Eugen Nodea pregăteşte de patru ani lotul României format din elevi care au vârsta de cel mult 15 ani, iar de trei ani este liderul echipei. Rezultatele nu au întârziat să apară, fiind rodul unor pregătiri îndelungate.

„Echipa a obţinut în 2013 o medalie de aur şi trei de argint. În anul 2014, elevii noştri au fost răsplătiţi cu două medalii de aur şi două de argint. Ca o premieră, anul trecut am avut şi prima fată din istoria concursului care a câştigat medalia de aur. Şi anul trecut, şi la ediţia din acest an, lotul României s-a clasat pe primul loc“,

povesteşte Eugen Nodea.

Profesorul pregăteşte lotul naţional de informatică alături de alţi cinci profesori din ţară. Coordonatorul grupului de pregătire al lotului naţional este profesorul Constantin Galaţean, din Bistriţa Năsăud. „Eu mă ocup de juniori, împreună cu colegul meu Ionel Vasile Piţ Rada“, explică gorjeanul. 

Nodea

Eugen Nodea ne spune că selecţia elevilor care sunt cooptaţi în lotul naţional este foarte riguroasă: „Elevii care fac parte din lotul naţional provin din cei care au rezultate foarte bune la olimpiadele şcolare. Se califică în lotul naţional doar după ce mai trec anumite testări, care sunt în completarea olimpiadei naţionale“, adaugă profesorul. Nodea a făcut parte, iniţial, din Comisia naţională a olimpiadelor şcolare, care se ocupa de elaborarea subiectelor. În urma activităţii depuse, Eugen Nodea a fost selectat să facă parte din grupul de profesori care se ocupă de lotul naţional. 

ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT, DIN ÎNTÂMPLARE

Eugen Nodea a absolvit fostul liceu de chimie din Târgu-Jiu, actualul Colegiu „Gheorghe Magheru“, iar în anul 1990 a terminat Facultatea de calculatoare din cadrul Universităţii Bucureşti. Lucrează în învăţământ din anul 1990. „Pur şi simplu am ajuns în învăţământ fără să-mi doresc lucrul acesta, dar, cu timpul, pasiunea m-a făcut să rămân. După ce am terminat facultatea, am aplicat să intru la Romtelecom, dar, între timp, postul a fost desfiinţat. Din întâmplare, m-am întâlnit cu fostul meu diriginte, care mi-a propus să particip la un concurs pentru a intra în învăţământ. Treptat, m-am regăsit în învăţământ ca formă de exprimare. Era o completare a ego-ului meu“, spune profesorul gorjean. 

„MĂ SIMT BINE UNDE SUNT“

Profesorul de informatică a primit numeroase oferte de a pleca să predea la şcoli renumite din ţară sau să lucreze în cadrul unor companii faimoase pe un salariu mult mai mare, dar a preferat să rămână în Târgu-Jiu. „E greu de explicat. Am avut posibilităţi multiple să plec. De exemplu, am câştigat o bursă pentru master în Danemarca, dar am renunţat pentru că s-a ivit o problemă de sănătate la cineva din familie. Am considerat de cuviinţă să rămân, pentru că îmi place să descopăr valori, să lucrez cu aceşti elevi de valoare. Eu zic că e o nebunie frumoasă, greu de explicat pentru vremurile acestea. Ca sa ajungi aici e nevoie de extrem de multă muncă şi dăruire. A existat tentaţia să plec, dar mă simt bine unde sunt. Sunt aproape de copii, descopăr şi produc talente şi valori, sunt respectat în ceea ce fac. Înainte de toate e o pasiune. E greu să înţeleagă pentru cineva care priveşte din exterior. Am considerat că nu banii te reprezintă“, ne spune profesorul Eugen Nodea. 

Nodea

Acesta nu primeşte bani în plus la salariu pentru performanţele obţinute. „Nu facem acest lucru pentru bani, ci din pasiune. Din câte cunosc, în Gorj nu a mai pregătit nimeni un lot naţional. Primesc gradaţie de merit la fel ca o mare parte dintre colegii mei şi cam atât“, se destăinuie profesorul. Eugen Nodea spune că a primit oferte chiar şi din partea foştilor elevi, pentru a lucra alături de ei în cadrul unor proiecte sau companii puse pe picioare chiar de ei. 

„AM PLECAT DE LA MS-DOS“

Eugen Nodea este cel mai vechi profesor de informatică din Gorj. A pornit de la sistemul de operare MS-DOS şi de la calculatoare care utilizau caseta cu bandă magnetică. „Am predat informatică dintotdeauna. Mi-am început ucenicia în informatică pe nişte calculatoare care acum stârnesc râsul copiilor când le povestesc. Am început cu «aMIC», calculatorul produs la Timişoara, în care se băga o casetă veche cu bandă magnetică. Aşa înregistram noi programele. Sunt cel mai vechi profesor de informatică din Gorj, alături de o colegă. Am prins toată revoluţia informatică la catedră. Cred că este unica disciplină care s-a dezvoltat an de an şi la care nu poţi să spui niciodată că ştii totul. Eu am plecat MS-DOS şi am ajuns la Windows 10. Suntem obligaţi să ne updatăm cunoştinţele tot timpul“, mai spune profesorul gorjean. 

SALARII COLOSALE PENTRU FOŞTII ELEVI

Elevii care au fost pregătiţi de Eugen Nodea au ajuns să lucreze pe salarii foarte mari la companii mari din ţară sau din străinătate: „Am copii plecaţi la toate firmele renumite, cum ar fi: Twiter, Facebook, Microsoft, Adobe, Google, Bitdefender. Ocupă poziţii foarte bune şi câştigă colosal de mult. Mă bucur pentru avansările lor profesionale. Cred că nu există firmă mare din IT din lume în care să nu fie un fost elev de-al meu. În general au mers către partea de software. Am foşti elevi care şi-au deschis propriile lor start-up-uri, 

şi-au vândut aplicaţiile şi câştigă extraordinar“.

ROMÂNIA, ÎN PRIMELE TREI LOCURI ÎN EUROPA

Eugen Nodea spune că România se află în primele trei locuri în Europa în privinţa rezultatelor obţinute în domeniul informaticii, iar autorităţile trebuie să acorde o atenţie mai mare acestei discipline care este opţională la nivel de gimnaziu. „România produce valori şi este sus în domeniul IT. Când esti aplaudat de alte ţări, care te consideră «number one», nu îţi mai trebuie bani. Este un sentiment înălţător. Ne-am bătut la concursuri cu ţări foarte puternice în acest domeniu, cum ar fi Polonia, care reprezint o forţă în IT. La alte concursuri ne-am bătut cu Federaţiua Rusă. În Europa suntem extrem de sus, în primele trei locuri. Aş vrea ca interesul naţional să se aplece mai mult către informatică“, încheie Nodea. 

NOUĂ ŢĂRI LA COMPETIŢIE

„Junior Balkan Olympiad in Informatics“ s-a desfăşurat în perioada 14-19 septembrie, la Ohrid, în Macedonia. Lotul României a fost format din patru elevi din Bucureşti şi Craiova: Ovidiu Răzvan Hârşan, Ioan Andrei Nicolae, Alexandru Petrescu şi Alexandra Maria Udriştoiu. La competiţie au participat 39 de elevi din nouă ţări: România, Bulgaria, Polonia, Serbia, Grecia, Macedonia, Cipru, Moldova şi Bosnia-Herţegovina.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite