Cum a pierdut Regele John al Angliei bijuteriile de mare preţ ale Coroanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tezaurul Coroanei engleze a fost pierdut de Regele John într-o zonă mlăştinoasă. Convoiul regal ar fi fost surprins de o maree.

John, rege al Angliei între anii 1199 şi 1216, este unul dintre personajele negative, fiind descris ca „nevrednicul rege John”. Acesta a pierdut bijuteriile Coroanei în golful Wash.

La finele anului 1216, regele John făcea o vizită în estul Angliei. Pe 9 octombrie a călătorit de la Lincolnshire la Bishop’s Lynn în Norfolk, dar la sosire a început să se simtă rău. S-au hotărât că trebuie să se întoarcă la Lincolnshire, considerat un loc mai sigur, deoarece regele francez Ludovic invadase recent partea de sud a ţării. Pe 12 octombrie, John a încercat să traverseze Wash, golful larg care separă Anglia de Est de Lincolnshire. La acea epocă, apele golfului pătrundeau mult mai adânc în interiorul uscatul lui decât astăzi, formând o regiune mlăştinoasă cu bancuri noroioase, traversabilă la reflux, dar primejdioasă pentru imprudenţi, fiind presărată cu nisipuri mişcătoare şi canale adânci, vulnerabile la curenţi repezi şi valuri înalte. (.. ) Convoiul cu manutanţa regelui care, după câte se spune, conţinea tezaurul regal în totalitate inclusiv bijuteriile Coroanei, urma să traverseze la rândul său Golful, Când a fost surprins de maree şi a fost înghiţit de apele umflate şi de nisipurile mişcătoare”,

arată istoricul Joel Levy în volumul “Istorii pierdute”. 

Regele, care ajunsese pe ţărm, a privit neputincios cum tot tezaurul se scufundă fără să poată face ceva. 

A murit de dizenterie

După această nenorocire, regele John s-a retras la mănăstirea Swineshead din Lincolnshire. S-a îmbolnăvit de dizenterie şi, cu toate că a plecat de la mănăstire, a murit pe 18 octombrie la Newark. 

Istoricii au mai multe versiuni legate de bijuteriile pierdute de regele John în Golful Wash. Astfel, unii susţin că au fost pierdute bijuterii de mare preţ, în timp ce alţii sunt de părere că în apele şi nisipurile mişcătoare s-au scufundat nişte obiecte personale, care nu erau din metale preţioase. 

Istoricul Ian Wilson arăta în cartea sa “Nedescoperit” regele se deplasa prin ţară în etapele şi străbătea până la 60 de km pe zi. Din acest motiv se presupune că nu avea nevoie de bagaje voluminoase pentru a nu îi încetini deplasarea. În schimb, Joel Levy consideră că cea mai mare pasiune a regelui era colecţionarea de bijuterii. Astfel, el şi ea însuşit mari cantităţi de veselă din aur sau argint. O valoare foarte mare o aveau bijuteriile Coroanei pe care le moştenise de la bunica sa, împărăteasa Germaniei.

“Pe durata domniei lui John, toată această comoară figurează în inventarele regale sau Arhive înfiinţate chiar de către John, dar cea mai mare parte din tezaur lipseşte din inventarul însemnelor regale etalate la încoronarea succesorului său, Henry III, în 1220. Acestea fiind zise este posibil ca o colecţie inestimabilă de podoabe regale să fi dispărut cu adevărat în acea calamitate”, menţionează istoricul Joel Levy. 

Unde se află locul unde s-au pierdut bijuteriile 

Problema care se pune este de identificare a locului în care sa produs scufundarea bijuteriilor, pentru că între timp relieful din zona de coasta a suferit mari modificări. Astfel, ţărmul a avansat mai mulţi kilometri în interior, iar locul unde se presupune că se aprinde tezaurul regelui John este acum uscat.

Există trei versiuni cu privire la locul în care sa produs nenorocirea. Istoricul Wilson arată că poziţia se află în apropiere de Sutton Bridgetown. Zona a fost scotocită de mulţi vânători de comori.
 

De asemenea, istoricul Gordon Fowler precizează că zona se află între  Wisbech şi Walsoken, care formează astăzi un singur oraş. El susţine că atunci a avut loc un flux subit şi puternic.

A treia variantă este a istoricului J.C. Holt, care motivează că locul este la lângă Tydd Hotel de astăzi. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite