Casă distrusă de o bandă de transport cărbune. „Am fost minţit şi dus cu preşul. Mi-au promis că-mi dau oameni şi materiale să o repar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pereţii casei sunt plini de fisuri
Pereţii casei sunt plini de fisuri

O familie din satul Leurda, care aparţine municipiului Motru, din judeţu Gorj, trăieşte de o viaţă întreagă un adevărat coşmar.

Pe lângă locuinţă a trecut banda de transport cărbune. Familia Chiţoran susţine că, de când a fost montat acest utilaj minier, zidurile casei au început să se crape. Banda de cărbune a fost luată în urmă cu aproximativ şapte ani, dar fenomenul continuă şi în prezent. Soţii Chiţoran repară distrugerile, iar apoi fisurile apar în altă parte.  

De montarea utilajului s-a ocupat chiar Gheorghe Chiţoran, care a lucrat ca maistru şi şef de secţie la Uzina de reparaţii ce făcea parte din unitatea minieră. Tot el a demontat banda de cărbune, cu toate că se era pensie.

Leurda

„Tot eu am dat-o jos că nu avea cine să se ocupe din punct de vedere tehnic. A fost o bandă pe stâlpi oscilanţi şi nu putea să o demonteze oricine. Trebuia să ai o specializare, altfel riscau să cadă peste casă sau chiar să omoare pe cineva. Ne-au promis că ne vor repara casa, dar m-au minţit. Le-am cerut să repare ce au stricat. Au aşteptat să dau banda jos şi nu ne-au mai băgat în seamă. Nu i-a interesat că am suferit 35 de ani şi suferim în continuare“, a spus Gheorghe Chiţoran.

După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, nu i-a mai interesat“

Familia Chiţoran a făcut numeroase adrese către compania minieră, dar a primit răspuns că o comisie a verificat şi a constatat că distrugerile nu provin de la banda de cărbune: „Am fost minţit şi dus cu preşul de toţi directorii de la sucursală. Mi-au promis că îmi dau oameni şi materiale ca să îmi repar casa. După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, nu i-a mai interesat. Apar crăpături şi după ce s-a luat banda. Am cheltuit 200-300 milioane de lei (n.r. – lei vechi) pe an, dar fisurile au apărut în alte locuri. Am făcut mai multe adrese către compania minieră, dar nu am primit vreun ajutor“, a mai precizat Gheorghe Chiţoran. 

Leurda


Banda de cărbune trecea la o distanţă de numai şapte metri de locuinţă. „De câte ori picau bucăţi de cărbune, dar şi role în curtea casei“, s-a plâns soţia lui nea Gheorghe.

În prezent, doar un stâlp de susţinere se mai află pe terenul aflat lângă casă şi mai aminteşte de banda de cărbune care a funcţionat în această zonă. 

Leurda
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite