Apă cu nitraţi într-o localitate din Gorj. Cât de periculoasă este substanţa chimică şi ce boli grave poate să producă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele de laborator au descoperit un cantitate de nitraţi peste limita impusă în apa potabilă furnizată la reţeaua publică din localitatea Dăneşti.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a efectuat analize la apa de la reţelele publice din mai multe localităţi. Cea mai gravă situaţie s-a constatat în Dăneşti, unde nivelul concentraţiei de nitraţi din apă era depăşit.

Sursele de nitraţi şi nitriţi sunt: fertilizatorii agricoli, gunoiul de grajd, deversările de ape reziduale domestice, plantele şi animalele în descompunere sunt principalele surse de nitraţi şi nitriţi.

Nitraţii, odata ingerati, se transformp în nitriţi, substanţe mult mai toxice decât nitratii, în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. O cantitate de nitraţi peste limita admisă pot să ducă la hipertensiune, cefalee,

intoxicatie, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cianoza severa şi chiar cancer.

În mai multe localităţi din Gorj au fost depistate depăşiri ale concentraţiilor maxime concentraţiile maxime admise. „La insataţiile de apă din Glogova, Stăneşti, Urdari , Turcineşti, Turceni  , Danesti –Bratuia Tirculesti - ,Rovinari , Dragutesti-Tilvesti , Bustuchin Zevelceşti /Scoarţa-Bobu , Aninoasa, Ticleni si Cruset  s-au înregistrat depăşiri ale C.M.A.(concentraţiile maxime admise) pentru parametrul amoniu (provenienţa telurică). Facem menţiunea ca neconformităţile calitative ale apei procesate şi distribuite consumatorilor, înregistrate în cadrul acţiunilor de monitorizare, s-au datorat tratării necorespunzătoare a apei brute provenite din sursa (situaţii datorate neasigurării unei dezinfecţii corespunzătoare permanente şi functionării neconforme a treptelor de reducere a amoniului, la instalaţiile care deţin aceasta treapta de tratare a apei). Prin adresă, s-a comunicat operatorilor de apă riscurile şi neconformităţile constatate, s-au făcut recomandări sanitare pentru funcţionarea corespunzătoare a instalatiilor“,

se arată în raportul întocmit de DSP Gorj.

De asemenea la instalaţiile de apa din Runcu-Bilta, Mătăsari , Tismana şi Peştişani - Godineşti şi Schela apa a înregistrat neconformitatea chimică prin parametrul turbiditate, operatorul neasigurând tratarea corespunzatoare a apei provenite din sursa de suprafaţă.

La Cătunele, Scoarţa –Copăcioasa ,Runcu-Bîlta/Crasna, Danciulesti , Cruşet, Schela s-a constatat dezinfecţia necorespunzătoare a apei cu substanţă clorigenă. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite