FOTO VIDEO Varza zace pe câmpurile din Lunguleţu. Ţăranii o vând pe nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Am muncit degeaba o vară întreagă", se plâng agricultorii din comuna dâmboviţeană Lunguleţu, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. Oamenii spun că anul acesta nu îşi vor recupera nici măcar investiţia făcută în culturile de varză.

Preţul extrem de mic, de aproximativ 20 de bani pe kilogram, nu le convine absolut deloc ţăranilor, care preferă să lase varza pe câmp decât să o vândă samsarilor care scot un profit şi de 7 ori mai mare. 

Ziua de muncă, 70 de lei

La acest inconvenient se adaugă şi plata cu ziua pentru recoltat, care se ridică la aproape 70 de lei, însemând bani, mâncare şi băutură. 

„Nu mai scoatem nici măcar investiţia, dar nu avem ce să facem. Muncim cu oameni de rând, care vin de prin satele vecine. Ziua de muncă este 70 de lei, dar ce să facem?! Facem treabă cu ei că nu putem singuri să muncim pământurile, iar ei profită de pe urmă noastră. Multe suprafeţe sunt nerecoltate la această dată, deşi trebuia recoltat aproape la jumătate. Sperăm să se mai îndrepte preţul, că e prea mic”, ne-a spus Vasile Andrei.
 

Ţăranii trudesc din greu pământurile, însă, în lipsa unor asocieri comune, pierd sume importante de bani. În comuna Lunguluţu, anual, sunt cultivate aproape 1500 de hectare cu varză. Din această suprafaţă, mai bine de jumătate este nerecoltată şi se află pe câmp. 

„Noi muncim ca nişte boschetari”

„Foarte prost merge treaba. Este foarte multă muncă şi nu e rentabil deloc. Marfa e foarte ieftină la en-grosul din Lunguleţu şi vin samsarii, o cumpără şi apoi o dau în piaţă cu preţuri şi de câte şase, şapte ori mai mare. Noi muncim ca nişte boschetari. Varza este încă pe câmpuri. Tot sperăm şi noi că se redresează situaţia, pentru că noi asta ştim să facem. Altceva nu ştim”, spune Aurelia Andrei.

Varza ajunge să zacă în camioane şi remorci, pentru că speră oamenii, vor veni zile mai bune în care preţul ar putea creşte.

image

Nu prea mai rentează la 20 de bani să scoţi varza din pămân, pentru că nu se scoate cheltuiala. Dacă era măcar 40 de bani, mai mergea. Mai acopereai ceva din cheltuieli. Omul e nevoit să muncească într-un fel sau altul. Sunt suprafeţe mari nerecoltate. Până la ora asta trebuia măcar jumătate să fie recoltată. Nu ştim ce să mai facem. Dacă toată lumea ar lasa-o pe câmp unde am ajunge?”, se întreabă Petre Voicu.

„Asta ne e soarta. Unde să ne angajăm?”

Nu prea se mai merită să mai investeşti în aşa ceva, pentru că noi muncim pentru alţii. Sunt o mulţi samsari care aşteaptă orice ocazie a cumpăra la preţ mic. Câmpurile sunt pline de varză netăiată. Dacă îşi vine omul la muncă nu pleacă până nu îi dai 50 de lei şi pe lângă bani mai trebuie mîncare, un pahar de rachiu, o bere. Asta ne e soarta. Unde să ne angajăm? E cheltuială mare. Statul nu ne ajută cu nimic. Dacă vedem că nu o scoatem la capăt cu varza, o discuim”, spune Marin Stoica. 

Anul trecut, ţăranii din Lunguleţu au fost nevoiţi să bage discurile peste câmpurile pline cu varză, pentru că nu au vrut să o dea pe un preţ de nimic.

Preţul scade în fiecare an atunci când este recoltă bogată. „La producţia care este şi la preţul de 20 de bani, nu se ne scoatem nici măcar substanţele cu care am stropit pământul. Mulţi oameni vor lasă pe câmp varza. Dacă eu nu am utilajul meu o voi lăsa pe câmp şi eu, pentru că nu am cu ce să o mai recoltez”, spune un alt sătean.

Lunguleţu înseamnă 4.000 de hectare de cartofi şi varză

Lunguleţu din judeţul Dâmboviţa, cunoscută ca unul dintre cele mai mari centre pentru producţia de cartofi şi varză din ţară. Aici în fiecare an fermierii scot din pământ 200.000 de tone de cartofi, care acoperă 5% din producţia internă, în timp ce recolta de 100.000 de tone de varză reprezintă 10% din totalul pe ţară.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite