VIDEO Vedetă din Kenya, interpretare de excepţie de Ziua României - „Doamne, ocroteşte-i pe români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wendy Kimani, o cântăreaţă renumită din Kenya a ţinut să le transmită românilor un călduros "La mulţi ani", alături de naista Mariana Preda, elevă a maestrului Gheorghe Zamfir. Wendy Kimani a interpretat melodia Vetei Biriş, „Doamne, ocroteşte-i pe români”.


Cântăreaţa din Kenya este prietenă bună a naistei Mariana Preda, orginară din Târgovişte. "Cu ocazia Zilei Naţionale a României de 1 decembrie, ţin să urez tutoror românilor de pretutindeni un călduros la mulţi ani! Împreună cu prietena mea din Kenya, Wendy Kimani Onderwater, va dedicăm acest moment muzical", a scris târgovişteanca pe pagina sa de Facebook. 

Când a început să studieze muzica 

Originară din judeţul Dâmboviţa, localitatea Picior de Munte, Mariana Preda a început să cânte la nai la vârsta de 11 ani, la Liceul de Arte “Bălaşa-Doamna” în Târgovişte. După 2 ani de studiu s-a îndrăgostit de sunetul acestui instrument şi a hotărât să îl studiez în continuare.

“Muzica am început să o studiez de la vârstă de 11 ani la Liceul de Arte “Bălaşa-Doamna” în Târgovişte. Mama mea îşi dorea tare mult ca eu să cant muzică populară dar la liceu a trebuit să aleg un instrument şi atunci am ales naiul. După 2 ani de studiu m-am îndrăgostit de sunetul acestui instrument şi am hotărât să îl studiez în continuare, să merg la competiţii şi să cunosc cât mai mulţi oameni din acest domeniu”, îşi aduce aminte Mariana.

A câştigat pe bandă rulantă toate olimpiadele de muzică din România timp de patru ani cât a fost la liceu. De asemenea, a câştigat toate olimpiadele naţionale de muzică la nai cu premiul I, a fost premiată cu locul II la festivalele Maria Tănase, Mamaia şi Strugurele de Aur, iar în Olanda a câştigat "Princess Christina Concours" şi "Panflute Festival".

De ce a ales conservatorul din Amsterdam? 

Ca mulţi alţi tineri talentaţi şi Mariana a ales drumul străinătăţii după ce a terminat liceul şi s-a oprit în Olanda, acolo unde deja studia naiul.

“Am ales să plec din ţară imediat după ce am terminat liceul, pentru că ştiam care era situaţia din România mai ales în industria muzicală, şi ştiam că mai departe de atât cât primisem în ţară nu puteam avea (educaţie, oportunităţi). În Olanda studiez nai clasic şi muzică contemporană. Aşa am optat să studiez într-adevăr muzică la nivel internaţional şi nu să rămân doar pe un singur gen de muzică. Naiul are o istorie folclorică mare, dar în acelaşi timp poţi studia multe alte genuri  muzicale la fel de bine ca şi folclorul. Iar într-un conservator internaţional ai mai multe şanse şi oportunităţi de a învaţă lucruri noi, de a te descoperi pe ţine că persoană şi de a te afirma în acelaşi timp. Pe 7 ianuarie 2016 am primit o menţiune specială la Palatul Parlamentului în cadrul galei Liga Studenţilor Români din Străinătate pentru activitatea şi promovarea culturii româneşti în afară ţării”, spune tânăra artistă. 

mariana preda regizor

Pe cine admiră

Îi place foarte mult să asculte şi să se inspire de la artişti precum: Celine Dion, Lara Fabian, Michael Bolton,  Michael Buble, Adele, Tchaikovsky, Rachmaninov, Morricone,  Gheorghe Zamfir, Horia Brenciu , Holograf etc, pentru muzica lor, abordarea diferită a conceptului de compoziţie şi aranjament şi pentru că o releaxează. “Ca şi regizori îmi place foarte mult de Clint Eastwood, fraţii Coen, James Cameron, Alejandro Inarritu, Paolo Sorrentino, Radu Mihăileanu şi lista poate continua. Îmi plac filmele acestor regizori pentru originalitate şi pentru faptul că realitatea este de cele mai multe ori adevărata inspiraţie, în viziunea lor”, crede tânăra artistă.

mariana preda regizor

Planuri de viitor

“Îmi doresc tare mult să devin un nume proeminent în dezvoltarea muzicii pe care o poţi cânta la nai şi de a-l face cunoscut la nivel mondial. După ce voi termină de studiat în Olanda îmi doresc să ajung în America pentru un master. De asemenea îmi doresc ca anul acesta să lansez primul meu album de folclor cu piese transpuse de pe vioara la nai şi melodii vechi împreună cu ansamblul Ciocârlia. Mai am în lucru un album de muzică uşoară cu melodii compuse de mine, să creez un nou concep de spectacol pentru nai, voce, pian şi live electronics. În vara vreau să realizez un lung metraj alături de regizorul Nikolas Grasso, şi să reprezint România la cât mai multe evenimente muzicale şi competitive din Europa şi America”, a mai spus românca.
 

De ce a plecat din România 

“Din păcate în România mediul nu este prielnic pentru tinerii artişti care vor să se afirme. Bineînţeles poţi reuşi dar mai greu, iar resursele financiare nu sunt pentru educaţie şi cultură, deşi acestea sunt cele mai importante pentru dezvoltarea unei naţiuni. În România nu se gândeşte pe termen lung şi sigur, gândirea este de moment şi aşa sunt şi acţiunile. Ideiile noi nu sunt acceptate de cei mai în vârstă cu o mentalitate preconcepută şi, din păcate, în fruntea instituţiilor importante sunt aceşti oamneni. În conservatorul unde studiez, mare majoritate a profesorilor sunt cu vârste cuprinse între 28 şi 45 de ani şi este mult uşor să îţi prezinţi planurile şi să le duci la bun sfârşit”, a adăugat Maria Preda.

„Consider că dacă în România s-ar pune mai mult accent pe educaţie şi pe dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi, descoperirea talentului în fiecare copil şi dezvoltarea acestuia, vom putea evolua frumos şi vom lăsa ceva frumos în lumea noastră“, a încheiat tânăra.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite