VIDEO Transbucegi rămâne închis. Autorităţile vor încerca să provoace controlat avalanşe pentru a scăpa de pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DJ 713 acoperit cu zăpadă. FOTO: George Enache
DJ 713 acoperit cu zăpadă. FOTO: George Enache

Pericolul de producere a unor noi avalanşe pe Transbucegi, una dintre cele mai frumoase şosele din ţară, rămâne extrem de ridicat. Salvamontiştii au identificat mai multe zone „fierbinţi”, pe o distanţă de aproape 2 kilometri, unde se pot produce avalanşe mari în orice moment.

„Este pericol mare şi nu s-a domolit vântul în munte. Vântul a format nişte cornişe şi se pot produce avalanşe în orice moment. Încercăm să le bubuim cu carbid. Este o soluţie mai rudimentară, dar se mai foloseşte. Ieri au fost cinci salvamontişti ca să identifice problemele de acolo. Sunt mai multe zone în care se pot produce avalanşe, de la Dichiu şi până la curba mare. E o distanţă de vreo 2 kilometri sensibilă. Este imprevizibilă zona, mai ales în vâlcele”, ne-a spus şeful Salvamont, Doru Deaconescu.

Marţi, 15 ianuarie, s-au produs mai multe avalanşe pe traseul DJ 713 - Sinaia (Cota 1000) - Cabana Cuibul Dorului, în zona Cabanei Dichiu, ducând la întreruperea circulaţiei. În zăpada a fost îngropat şi un utilaj al drumarilor, însă şoferul a reuşit să se salveze la timp.

avalansa bucegi

„Este posibil ca fenomenul să se repete acolo”, a precizat directorul general al Direcţiei Generale Infrastructură Locală, Vasile Dinu, din cadrul CJ Dâmboviţa.

„Constatările s-au efectuat de la Km 0 şi până la limită judeţ Dâmboviţa cu Prahova, locaţie de unde deplasarea nu a mai putut continua, din cauza depunerilor masive de zăpadă pe partea carosabilă. Astfel, de comun acord, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, SC LDP şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au considerat necesară introducerea unei restricţii, mai exact închiderea circulaţiei. Evaluarea a continuat cu deplasarea pe DJ714 şi drumul de legătură până la cabana Dichiu, zonă în care a fost evidenţiat şi locul producerii avalanşei. În prezent, utilajele SC LDP acţionează din această zonă către limita judeţului Dâmboviţa cu Prahova, pe un sector de aproximativ 2 km, activităţile fiind îngreunate de viscolul puternic”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa. 

Singura variantă a acces a turiştilor în zona Padina - Peştera este DJ 714 – Glod – Sanatoriul Moroeni – Bolboci – Padina.

„Recomandăm turiştilor să folosească varianta DJ 714 Glod - Sanatoriul Moroeni –Zănoaga - Peştera, până când va fi redeschis traseul DJ 713, în vederea evitării producerii de accidente. Totodată, SC LDP a semnalizat rutier DJ 713, la km 0, cu semnificaţia ”Drum Înzăpezit”, mai precizează CJ Dâmboviţa. 

AVERTIZARE METEO PENTRU ZONA PADINA - PEŞTERA

Restricţiile de circulaţie din zona montană dâmboviţeană se prelungesc, în condiţiile codului galben, care vizează zona Padina - Peştera, aflat încă în vigoare până miercuri, 16 ianuarie, ora 20.00, anunţă autorităţile.

Autorităţile recomandă participanţilor la trafic:

 

- accesul în zona Padina – Peştera, pe DJ 714 Glod - Sanatoriul Moroeni – Zănoaga – Bolboci (mal drept) – Peştera, pe acest sector acţionând în permanenţă utilajele SC LDP, pentru menţinerea în circulaţie (recomandare valabilă până când va fi redeschis traseul DJ 713);

- informarea prealabilă de către particpanţii la trafic, înainte de a pleca pe munte, asupra itinerariului şi prognozei meteo şi, totodată, echiparea corespunzătoare pentru anotimpul rece, atât în ceea ce priveşte vestimentaţia, cât şi dotarea autovehiculelor;
 

- evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe timp de viscol şi ninsoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite