VIDEO Pian vechi de 150 de ani, la care a cântat inclusiv Dinu Lipatti, dezmembrat piesă cu piesă şi valorificat la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectul muzical a aparţinut Casei de Cultură din oraşul Găeşti, iar directoarea l-a scos din incintă pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii. Edilul localităţii spune că pianul a fost dezmembrat şi valorificat la fier vechi de către muncitorii din cadrul Primăriei. Realizat acum 150 de ani, obiectul a aparţinut familiei de boieri Olănescu, iar la el a cântat inclusiv Dinu Lipatti.

Totul s-a întâmplat la începutul lunii septembrie. Conducerea Casei de Cultură a începuse amenajarea şi modernizarea sălii de spectacol în vederea organizării, la Găeşti, a Festivalului Internaţional de Nai “Gheorghe Zamfir”, ediţia a II-a, locul fiind oraşul natal al artistului. 

Pentru că trebuia golită sala pentru schimbarea parchetului, directoarea instituţiei a luat decizia de a scoate pianul şi a-l depozita, împreună cu mai mulţi angajaţi ai sectorului Străzi din cadrul Primăriei Găeşti, într-o hală. Nu se ştie cum, pianul a ajuns la fier vechi, dezmembrat piesă cu piesă.

Făcut ţăndări în doar patru ore

Nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru acest lucru, însă, directoarea Casei de Cultură, acolo unde a stat pianul zeci de ani, recunoaşte că ea a chemat mai mulţi muncitori care au ridicat pianul şi l-au dus, nu se ştie unde. Cert este că pianul nu mai există.

image

“Pianul era pe scenă, nu mai era funcţional de 20 de ani. Mi-a spus domnul viceprimar să golesc scena pentru că trebuia reabilitată. L-am sunat pe domnul primar de mai multe ori şi nu mi-a răspuns pentru a-l întreba ce să fac cu pianul, dar nu mi-a răspuns. Am vorbit şi cu inginerul Stănescu de la Sectorul Străzi să mă sprijine cu un mijloc de transport al Primăriei pentru a-l depozita temporar în hală la dumnealui. Am făcut tot ce am considerat ca să protejez pianul pentru că îl deterioram mai rău plimbându-l dintr-un loc în altul al clădirii. După ce terminam lucrările aveam de gând să îl aduc înapoi. După vreo patru ore, domnul primar a venit la Casa de Cultură şi atunci s-a aflat că pianul era deja distrus. Aşa mi s-a spus”, a declarat Constanţa Stroescu, directoarea Casei de Cultură din Găeşti.

image
image

Atât lemnul cât şi fierul din componenţa pianului au fost valorificate. “L-au basculat în curtea halei şi unii au luat lemnul din el şi alţii au luat fierul. Eu consider că nu am înstrăinat pianul, era în cadrul aceleiaşi instituţii. Nu am spus nimănui să îl distrugă”, mai spune directoarea.

Vinovaţii vor răspunde cu capetele

Chiar dacă nu mai era funcţional, pianul era considerat o piesă de o valoare inestimabilă. Primarul spune că muncitorii care l-au ridicat, angajaţi ai primăriei, l-au dezmembrat şi l-au valorificat. 

“Ne confruntăm cu o situaţie extraordinar de gravă. Am aflat cu stupoare că pianul de acolo a fost ridicat cu  un trator şi dus undeva cu o destinaţie necunoscută. În acest moment am dispus o anchetă la nivelul Primăriei Găeşti. Există o comisie care analizează acest caz, care a luat note explicative de la toţi factorii implicaţi, de la directoare, la şeful  Sectorului Străzi. Se aruncă pisica moartă dintr-o curte în alta. Vreau să vă asigur că cine a greşit va plăti cu capul. Pianul nu mai există. Oamenii aceia, cu nivelul lor de pregătire l-au luat cu tractorul, l-au basculat, l-au făcut ţăndări. Unii au luat lemnul, alţii au luat fierul. Nu ne vom opri nici aici. Vom afla cine a valorificat acest lucru. Nu sunt lucruri cu care să ne jucăm. Directoarea riscă să îşi piardă postul”, ne-a spus primarul oraşului Găeşti, Gheorghe Grigore.

image

Pianul fusese adus în Găeşti în anul 1963 de la Palatul Culturii din Piteşti şi avea aproape 150 de ani. Primarul oraşului spune că va sesiza inclusiv poliţia pentru a stabili cine se face de vinovat de distrugerea pianului.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite