Un sătean din Dâmboviţa a ajuns să dea iezi de pomană pentru că nu are clienţi. Carnea, mai sănătoasă decât cea de miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Oprea “se vaită” că anul acesta câteva capre le-au fătat şi câte trei, patru iezi. Anul acesta, iedul se vinde cu 12 lei în viu şi poate ajunge şi până la 30 de de lei tăiat FOTO Ionuţ Dima
Familia Oprea “se vaită” că anul acesta câteva capre le-au fătat şi câte trei, patru iezi. Anul acesta, iedul se vinde cu 12 lei în viu şi poate ajunge şi până la 30 de de lei tăiat FOTO Ionuţ Dima

Specialişti spun că iedul este mult mai sărac în colesterol şi decat puiul, ceea ce îl face un concurent redutabil mielului tradiţional. Iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate la tăiere. Chiar şi-aşa, iedul este o raritate pe mesele românilor, iar un cioban din Dâmboviţa a ajuns să îi dea de pomană pentru că are prea mulţi.

Iedul, spun ciobanii, este o alternativă excelentă pentru masa de Paşte, pentru este mult mai sănătos decât mielul şi mai ieftin. Uneori este chiar gratis, aşa cum se întâmplă în Dâmboviţa, unde un cioban a ajuns să îi dea dea de pomană pentru a salva laptele de capră.

"Am avut 600 de iezi. I-am dat şi cu 20 de lei bucata, ba şi gratis, pentru că nu aveam ce să fac cu ei. Nu aveam cu să îi dăm. Nu înţeleg de ce nu se caută, pentru că e mult mai fragedă carnea de ied decât cea de miel. Oamenii mai vin la noi acasă să îi vindem. Dacă nu îi vindem acum, înainte de Paşte, îi dăm degeaba pe toţi", spune Ion Oprea, din Mogoşeşti.

iezi dambovita

Bărbatul spune că astfel, salvează din laptele de capră din care face brânza, extrem de căutată la piaţă.

“Dacă nu facem brânză rămânem în coadă de peşte. Suntem forţaţi de împrejurări, pentru că altfel nu supravieţuim. Anul trecut am dat vreo 70, anul acesta am dat tot vreo 70 degeaba, mai vindem noi vreo 100 şi mai dăm după Paşte, cred, încă o sută pe nimic. Nu avem ce să facem”, mai spune proprietarul.

“Le ajută pe femei să îşi menţină silueta “

Printre iezii domnului Oprea sunt şi exemplare scumpe, cum ar fi cele franţuzeşti. “Avem ied de rasă şi ar trebui să îl dăm mai scump, dar cui să îl dai? Noi vrem să facem brânză şi de asta nu avem ce să facem cu ei. S-au interesat oameni şi pentru Paşte şi vom mai da în jur de 20-30 de bucăţi. Brânza de capră e cea mai bună, d-asta e şi mai bună carnea de ied şi mai sănătoasă. Iedul poate fi făcut la tuci, prăjit în untură cu puţin usturoi şi ceapă şi multă verdeaţă. Carnea de ied nu e grasă şi le ajută pe femei să îşi menţină silueta”, spune Elena Oprea.

iezi dambovita

Familia Oprea “se vaită” că anul acesta câteva capre le-au fătat şi câte trei, patru iezi. Anul acesta, iedul se vinde cu 12 lei în viu şi poate ajunge şi până la 30 tăiat.

De cealaltă parte, proprietarii de oi vând şi pe internet animalele, iar clienţii vin din toată ţara să cumpere. 12 lei pe kg este preţul dacă animalul este cumpărat în viu şi creşte cu 8 lei dacă acesta este tranşat. Dacă dau comandă pe internet la nea Costică, oamenii pot beneficia şi de un discount de 2-3 lei pe kilogram.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite