DSV interzice vânzarea mieilor în hala de lactate. Impune o condiţie pe care administratorul pieţei centrale din Buzău nu o poate aplica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Crescătorii de oi de lângă Buzău sunt revoltaţi că nu mai au voie să-şi vândă mieii în hala de lactate. Dacă în alţi ani puteau comercializa carnea în hala de lactate din Piaţa Centrală, anul acesta nu va mai fi la fel. Principala condiţie impusă de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău pentru vânzarea mieilor în hală este ca încăperea să fie împărţită printr-un perete, plan imposibil de materializat.

Zidul ar trebui să separe hala de produse lactate de cea în care se vinde carnea de miel. ”Vechea problemă a Buzăului este că nu mai există hală în piaţa centrală şi colegii mei în anii anteriori au aprobat comercializarea în hala de brânzeturi, lucru care nu corespunde sanitar-veterinar în ceea ce priveşte vânzarea produselor de origine animală, pentru că trebuie să fie anumite condiţii de temperatură, a unui climat de 12 grade, dacă se desfac miei acolo”, a declarat Marijan Milea, director DSV Buzău.

Conducerea societăţii Pieţe Târguri şi Oboare afirmă că spaţiul din hala de lactate nu poate fi separată printr-un perete din cauza vitrinelor frigorifice. ” Noi sperăm să se vândă şi anul acesta pentru că până acum am asigurat condiţiile cerute”, a spus Cornel Diaconiţă, directorul de la Pieţe, care se află acum în situaţia de a media conflictul dintre DSV şi crescătorii de ovine. 

Producătorii care au contracte de închiriere în hala de lactate s-au revoltat când au auzit că Direcţia Sanitar-Veterinară interzice vânzarea mieilor în acelaşi spaţiu. Noi suntem producători de lactate şi avem şi miei de vânzare pe care tot aici îi vom vinde. Noi de când suntem copii aici s-a vândut tot, lapte, brânză, ouă, carne. Am tarabă închiriată pentru brânzeturi şi tot aici o să vin şi cu miei. Aici ştiu buzoienii că găsesc miei de Paşte, vin şi negociază”, a declarat Dana Dobre, comerciant de lactate.

Oamenii sunt hotărâţi să vină în hală, indiferent dacă DSV-ul va autoriza sau nu vânzarea mieilor acolo. Ei sunt convinşi că există un interes ascuns în interzicerea comercializării mieilor în Piaţa Centrală. ”DSV nu ne dă voie, cică nu sunt condiţii. Dar cei cu magazine din piaţă întrunesc condiţii.Atâta timp cât domnul director de la Pieţe este de acord să vindem în hala de lactate, ar trebui să fim lăsaţi. Ştiu un băiat care are 500 de miei. Unde o să îi vândă? Problema e cu ăştia cu magazinele de carne din piaţă. Cred că sunt nişte interese la mijloc”, spune Florin Stoian, crescător de animale.

De săptămâna viitoare ar trebui să fie scoşi la vânzare mieii de Paşti, pentru ca gospodinele să aibă timp suficient pentru prepararea bucatelor. Din spusele crescătorilor preţul kilogramului de carne de miel va fi în jurul a 20 de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite