Traficanţii de etnobotanice din Crevedia au fost luaţi pe sus de mascaţi

Traficanţii de etnobotanice din Crevedia au fost luaţi pe sus de mascaţi

Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupării prin intermediul unor site-uri din străinătate destinate experimentelor chimice FOTO DIICOT

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, luni, cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în localităţile Voluntari (Ilfov) şi Crevedia (Dâmboviţa), în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive (etnobotanice).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, pe raza municipiului Bucureşti a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul comercializării de substanţe cu efecte psihoactive. Procurorii susţin că unul dintre membrii grupării a încheiat un contract cu o firma de curierat, care avea rolul de a prelua coletele de la societatea comercială deţinută de către acesta şi de a le livra. 
 
Astfel, în perioada 8 septembrie 2015 – 19 noiembrie 2015, membrii grupării au expediat prin intermediul firmei de curierat 1.485 colete conţinând produse cu efecte psihoactive, suma încasată fiind de 376.175 lei. Activitatea grupării s-a desfăşurat la nivel naţional, etnobotanicele fiind distribuite la nivel local de către alte grupări. 
 
În acelaşi dosar, la dată de 9 decembrie 2015, au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare, în urmă cărora au fost descoperite 4.392,9 grame de substanţă vegetală, în care s-au pus în evidenţă compuşii 5F-MDMB-PINACA şi AB-CHMINACA, iar din cantitatea de 753,8 grame de substanţă pură găsită la domiciliul unei inculpate urmă să fie preparată cantitatea de 15.076 grame de substanţă vegetală destinată vânzării, a precizat sursă citată. 
 
Valoarea de piaţă a celor 19.076,9 grame de substanţă vegetală este de 1.168.134 lei. S-a constatat că produsul de baza al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, care face parte din clasa canabinoizilor sintetici, fiind raportat începând cu anul 2014 la nivel european. Până la acest moment, pe teritoriul SUA au fost înregistrate patru decese şi multiple internări în stare gravă urmare a consumului acestui produs, iar în Anglia au fost raportate opt decese. 
 
Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupării prin intermediul unor site-uri din străinătate destinate experimentelor chimice, iar unele produsele aveau specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman. În procesul de fabricare a etnobotanicelor, membrii grupării utilizau atât produsul de baza, cât şi alcool, rezultând o soluţie care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenţa un grad ridicat de risc pentru sănătate. 
 
În urmă consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de internare în unităţi spitaliceşti, în special minori/adolescenţi.
 
citeste totul despre: