FOTO „Drumul” soţilor Ceauşescu de la primele demnităţi în stat la zidul execuţiei. Unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul, inaugurată ca muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii vor putea vedea dormitorul în care au stat cei doi, încăperea în care a avut loc procesul şi curtea unde au fost executaţi
Vizitatorii vor putea vedea dormitorul în care au stat cei doi, încăperea în care a avut loc procesul şi curtea unde au fost executaţi

Fosta unitate militară din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, a fost inaugurată, marţi, ca punct muzeal, odată cu lansarea expoziţiei „Metamorfozele unui loc al memoriei”.

Fosta unitate militară unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, pe 25 decembrie 1989, a fost inaugurată, marţi, ca punct muzeal al Complexului Curtea Domnească din Târgovişte, în prezenţa unor personalităţi ale lumii culturale şi politice.

Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei.

„Este o expoziţie care se subsumează activităţii Muzeului de Istorie. Este o expoziţie care va fi deschisă în câteva minute şi în care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastră recentă. Expoziţia în sine se doreşte a fi una care reface aceste spaţii, aşa cum se aflau ele la momentul respectiv”, a declarat Ovidiu Cârtina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. 

Vizitatorii pot vedea dormitorul în care au stat cei doi, încăperea în care a avut loc procesul şi curtea unde au fost executaţi. Reprezentanţii muzeului nu încearcă să interpreteze sau să lămurească evenimentele din decembrie 1989, ci doar să prezinte faptele petrecute acolo. Zidul unde au fost împuşcaţi în 1989 soţii Ceauşescu, la unitatea militară din Târgovişte, a fost şi el scos la lumină, după ce fusese tencuit în primii ani după Revoluţie.

„Consider că Ceauşescu a avut şi părţile lui bune, dar a avut şi părţi rele. În timp ce a avansat în vârstă, a devenit dictator, un dictator care ordona demolarea oraşelor şi satelor, a bisericilor şi a tuturor lucrurilor frumoase”, a spus Ilie Petre Ştirbescu, participant activ la execuţia de la Târgovişte.

Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, exilat la Paris pe vremea comunismului, a trăit evenimentele din decembrie 1989 într-un studio de televiziune din Franţa. A fost rugat de comentator să îşi spună opini cu privire la ce se întâmplase.

dinu zamfirescu ceausescu deces unitate militara targoviste FOTO Mediafax

„Încă din studenţie m-am manifestat public împotriva pedepsei cu moartea. Cred că este prima mare greşeală a noii puteri care s-a instaurat în România, deoarece, aceşti oameni nu trebuiau imediat executaţi, ci trebuiau mai întâi să dezvăluie o serie întreagă de secrete atât pe plan intern, cât şi extern”, a mărturisit Zamfirescu (foto dreapta).

Amenajarea expoziţiei a costat Consiliul Judeţean aproximativ  17.000 de lei. 

Muzeul de la Târgovişte poate fi vizitat zilnic, iar intrarea costă 7 lei. Elevii şi studenţii au reducere 50%. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite