Sindicaliştii de la Electroaparataj, în a 17-a zi de grevă generală. Societatea este în pragul falimentului, iar conducerea refuză majorările salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electroaparataj

După mai bine de 7 decenii de activitate, Electroaparataj Targoviste riscă să intre în faliment, din cauza grevei generale declanşate de Sindicatul Valahia, pe 30 aprilie.

În primele două săptămâni de grevă, au protestat toţi cei 74 membri de sindicat care au semnat, din cei 100 de salariaţi. În săptămâna 27-31 mai 2019, Sindicatul Valahia va aviza acţiuni publice de protest, la cere vor participa şi colegii Cartel Alfa din filialele judeţene şi din Bucureşti.

„Într-o declaraţie de presă, dl. director Chiţu Gheorghe consideră că salariaţii din sectia de producţie nu au dreptul să primească spor de 15 % pentru condiţii grele, pentru că societatea a investit în condiţiile de muncă şi în echipamente de protecţie pentru salariaţi. Nu precizează de ce locurile de muncă nu au fost încadrate în condiţii deosebite, pentru ca salariaţii să beneficieze de reducere din vârsta de pensionare. Este jenant sa afirmi ca ai crescut salariile, când te referi la creşterea de 23,4 lei, peste salariul minim, pentru 26 de salariaţi şi aproximativ 72 lei pentru 35 de salariaţi”, a precizat liderul de sindicat, Nicolae Dragodănescu.

Revendicările Sindicatului

Propunerea Sindicatului Valahia de creştere cu 20% a salariilor înseamnă un salariu minim brut de 2.496 lei (1.460 lei net), la care se adaugă sporul de vechime cu o medie de aproximativ 250 lei brut (146 lei net) şi spor de secţie de 374 lei brut (219 lei net). Dacă toate acestea ar fi aprobate ar însemna un salariu net de 1.825 lei.

CNS Cartel ALFA atrage atenţia că legislaţia din România este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul interesului statului român, în cazul grevei declanşate la Societatea Electroaparataj SA din Târgovişte. 

Sindicaliştii mai cer parlamentarilor români să revizuiască de urgenţă cadrul legislativ existent cu privire la Legea dialogului social precum şi normele juridice incidente în activitatea firmelor offshore. Ei mai solicită acţionarilor societăţii Electroaparataj SA Târgovişte să utilizeze instrumentele dialogului social pentru a găsi soluţii la revendicările legitime ale lucrătorilor. 

Electroaparataj

„Grupul Broadhurst, care controlează pe verticală SC Electroaparataj şi multe alte firme din România (Vel Pitar, Romarta, Winmarkt, Valmetex, Elpreco, Electroaparataj, Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Otelinox Târgovişte, Turbomecanica, Rafinăria Astra Română Ploieşti, Ring Afaceri Sa, Metex Big SA, Bil  Portofolio SA, SPV Invest Imob, SA etc), şi care, potrivit situaţiilor financiare depuse în 2018, a înregistrat un profit net de 98 822 963 lei (cca. 21 milioane de euro), trebuie să înţeleagă că salariaţii de la Electroaparataj SA Târgovişte nu mai pot accepta să lucreze pe salariul minim, care înseamnă cca. 1280 lei/luna, în condiţiile în care prin introducerea în salariul de bază a sporurilor salariale avute anterior şi creşterea progresivă a salariului minim la nivel naţional, au realizat venituri din ce în ce mai mici, nivelul de trai scăzând dramatic pentru salariaţi”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel ALFA.

Ameninţări cu falimentul

Jurnaliştii „Adevărul” au cerut un punct de vedere societăţii în legătură cu greva generală declanşată luna trecută însă nu au primit niciun răspuns până la difuzarea acestui articol.

Compania Electroaparataj SA Târgovişte,care este listată la Bursă de Valori Bucureşti (BVB), şi-a informat acţionarii cu privire la faptul că a majorat deja salariile angajaţilor şi că nu are resursele financiare necesare acordării altor avantaje, în prezent.

Mai exact, printr-un anunţ postat miercuri pe site-ul BVB, Electroaparataj a transmis că, "deşi a crescut salariile cu 18% în 2018 şi cu 7,26% în 2019 şi respectiv că, în aceeaşi perioadă, bunurile şi serviciile furnizate de terţi au devenit mai scumpe cu 22,3%, toate plăţile privind obligaţiile salariale au fost făcute la zi şi nu există restante la plata taxelor, contributiior sociale, a furnizorilor etc. Cum însă Electroaparataj S.A. vinde 90% din producţie la export, nu poate să transfere decât o mică parte din aceste creşteri clienţilor săi şi de aceea nu poate să susţină alte creşteri salariale în continuare, aşa cum solicită Sindicatul Valahia”.

În plus, Electroaparataj susţine că neavând cum să acorde majorările salariale dorite şi nereuşind să ajungă la un acord cu salariaţii se pregăteşte să între în faliment.

"În această conjunctură, societatea şi-a anunţat clienţii despre situaţia existenţa şi a programat o reducere treptată a livrărilor, până la stoparea definitivă a acestora. (...) Având în vedere toate aceste aspecte, considerăm că iminentă apariţiei stării de insolvenţă a societăţii (şi implicit a falimentului acesteia) se datorează exclusiv activităţii Sindicatului Valahia, care, aşa cum am precizat anterior, nu provine din societate şi nu cunoaşte problemele specifice cu care se confruntă societatea, nu este legat de personalul societăţii şi nu are interesul să susţînă activitatea de producţie a societăţii şi locurile de muncă create de această, interesul dânşilor fiind doar acela de a-şi creşte numărul de membri şi, pe cale de consecinţă, fondurile constituite din cotizaţia ce va fi plătită de către noii membri", se mai arată în anunţul Electroaparataj SA.

Electroaparataj a fost înfiinţată în 1948 că producător de echipament de comutaţie de joasă tensiune. Cu o gamă de produse dezvoltate de propriul departament de cercetare-proiectare, a devenit leader de piaţă până în anul 1990 când, la intrarea în ţară a competiţiei companiilor multinaţionale, şi-a redus o parte din fabricaţie.

Complet privatizată în anul 1997, Electroaparataj şi-a dezvoltat capacităţile şi tehnologiile de producţie aferente aparatajului de joasă tensiune şi serviciilor respective. În acest fel, a început colaborarea de tip OEM.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite