Cerealele de toamnă, afectate de secetă. „Producţia nu are cum să fie mai bună decât anul trecut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grau lan de grau FOTO Shutterstock

Seceta pedologică instalată în vară afectează grav producţia de cereale în Dâmboviţa. Specialiştii spun că vom avea producţii mai slabe faţă de anul trecut la grâu, orz şi orzoaică de toamnă. Practic, agricultorii dâmboviţeni care s-au trezit cu recoltele aproape înjumătăţite.

În acest an s-a obţinut o producţie de grâu de aproximativ 2.800 kg/ha, faţă de un optim de 3.800 – 4.000 kg/ha cât se putea obţine într-un an normal din punct de vedere al condiţiilor atmosferice. 

„Producţia nu are cum să fie mai bună decât anul trecut, pentru că în prima parte a anului a fost secetă şi avem suprafeţe calamitate şi cu peste 30%. Producţia este mai mică decât anul trecut, undeva la 2.800 kg/ha la grâu, 2.500 kg/ha la orz şi 2.500 kg/ha la orzoaică de toamnă. Într-un an bun producţia este de 3.800 - 4.000 kg/ha la grâu. În acest an, producţia este undeva la 70%. A fost un an mai dificil din punct de vedere al producţiei obţinute”, a spus directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.

Nici în pomicultură situaţia nu este mai roz. Producătorii se vaită că în unele zone de pe Valea Dâmboviţei culturile au fost afectate în proporţie de 100%.

Merele de Voineşti nu vor fi deloc o marfă accesibilă în această toamnă. Grindina şi lipsa precipitaţiilor din cursul anului au făcut ca preţul fructelor să explodeze, astfel că vom avea un record al preţului merelor.

„Ne-am confruntat cu o secetă pedologică, secetă care nu s-a mai înregistrat de ani buni la noi. Producţia este diminuată din cauza lipsei de apă, dar sperăm ca precipitaţiile din iarnă să refacă apa din sol. Noi, în zona Staţiunii Voineşti, nu am fost atât de afectaţi ca în restul judeţului”, spune Daniel Comănescu, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti.

Producătorii îşi vând fructele la stradă, expuse într-o frumoasă tarabă improvizată în faţa porţii. Spun că le pare rău de cei care au fost afectaţi de grindină, însă preţul de anul acesta mai compensează puţin din amărăciune.

mere voinesti

„În zona mea nu a căzut grindină, dar nu a plouat. Dacă plouă aveam mere şi mai multe şi mai frumoase. Preţul la tarabă merge în funcţie de client, dar pornesc de la 3 lei. Avem şi la 2 lei”, spune Irina Chiţu, producător de mere din Voineşti

Anul acesta sunt toate şansele să mâncăm mere din afara ţării şi mai ales elevii prin programul mărul în şcoli. Este şi prima oară când ar putea fi justificat, fiindcă producţia, din câte se pare, e cu mult mai mică faţă de necesarul de fructe.

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO An excelent pentru Frumosul de Voineşti. „Merele noastre se caută pe piaţă. Avem de muncă şi avem calitate“

 

În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite