FOTO Proiect de 350 de milioane de euro: 7.000 de locuri de cazare în şapte ministaţiuni ecoturistice în masivul Leaota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdată stăm bine doar la teorie. Autorităţile din Dâmboviţa se gândesc să dezvolte turismul şi în masivul Leaota, acolo unde, împreună cu judeţele vecine Argeş şi Braşov, vor să pună bazele a şapte ministaţiuni ecoturistice, unde localnicii să îşi poată valorifica produsele tradiţionale.

Ideea a fost lansată de faţă cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, care a venit în Dâmboviţa pentru a-şi arăta susţinerea faţă de turismul de aici.

"Pe partea de investiţii, am discutat despre proiectele din staţiunea montană, despre oportunităţile realizării unei staţiuni de schi şi mă bucură faptul că sunteţi printre puţinele destinaţii care au un imens potenţial în ceea ce priveşte realizarea unui produs turistic integrat. Aveţi şansa să realizaţi o zonă turistică ce să incorporeze toate formele de turism şi să se ridice la standardele pe care cu toţii ni le dorim", a spus Şeful ANT, Răzvan Filipescu.

Proiect ambiţios de 350 de milioane de euro

Proiectul presupune crearea a şapte mini-staţiuni turistice în zona Leaota, plecând de la cabana Leaota. Repartizarea ar fi următoarea: trei pe teritoriul judeţului Argeş şi patru pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Se doreşte crearea a peste 7.000 de locuri de cazare, hoteluri şi pensiuni, 18 kilometri de pârtii olimpice naturale, pârtie pentru bob şi patinoare artificiale.

image

"Este întocmit de mai multă vreme un studiu de fezabilitate. Ar implica o colaborare între judeţul Dâmboviţa şi judeţul Argeş. Sperăm să obţinem finanţare pe exerciţiul 2014-2020, tot din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Lucrul acesta este deja discutat cu Argeş, dar, ca să fiu exact, noi am discutat cu toate judeţele din jur, pentru că vor avea prioritate la finanţare proiecte integrate, care rezolvă problemele mai multor judeţe. Au un impact regional”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean.

image

Prin parteneriatul care se realizează cu cele trei judeţe, toate produsele din gospodăriile localnicilor, pe o distanţă de 15 kilometri, vor fi cumpărate prin asociaţii, de către cei care vor lucra acolo. 

Proiectul include şapte staţiuni, dintre care patru în judeţul Dâmboviţa: Staţiunea Leaota (1450 metri), Staţiunea Rătei (1650 metri), Staţiunea Sutila (1500 metri), plus staţiunea de bază Leaota şi trei în zona Dragoslavele, judeţul Argeş: Mitarca-1600 metri, Cumpărata-1750 metri şi Tâncăva-1700 metri. Autorităţile din Braşov ar fi şi ele interesate de acest proiect pentru că vor o legătură rutieră între Leaota şi Moeciu de Sus.

Accesul se poate face dinspre Autostrada A1, prin judeţul Argeş şi o parte prin comuna Runcu. 

image

Valoarea proiectului pe infrastructură este de 150 de milioane de euro, iar pe suprastructură aproximativ 200 de milioane de euro. Proiectul a fost discutat încă din anul 2000, însă nu s-a mai întâmplat nimic de atunci.

Munţii Leaota sunt munţi în lanţul Carpaţi, care fac parte din Carpaţii Meridionali, învecinându-se cu Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului. Vârful Leaota, din centrul masivului, este cel mai înalt punct cu o altitudine de 2.133 m.

Drum transcarpatic peste Masivul Bucegi 

Consiliile judeţene din Braşov şi Dâmboviţa au bătut palma pentru un proiect îndrăzneţ, numit „Transcarpatica". Drumul ar străbate Bucegii şi ar face legatura dintre zona turistică a acestor munţi si culoarul Rucăr-Bran. Autorităţile vor încerca să acceseze fonduri europene pentru realizarea şoselei, care ar facilita vizitarea unor locuri, accesibile acum doar pe trasee forestiere sau pe poteci montane.

Distanţa dintre Moroieni şi Moeciu este de 111 km, pe traseul Sinaia - DN 1 - Braşov - Moeciu, şi poate fi parcursă în aproximativ 1 ora şi 35 de minute. Dacă s-ar realiza un drum prin munte, sau un tunel, distanţa s-ar micşora la 5-12 kilometri, ceea ce ar însemna un câştig pentru toate părţile. 

image

Foto: Barajul de la Bolboci văzut de pe Platoul Doamnei

Consiliul judeţean Braşov şi cel din Dâmboviţa s-au angajat că vor suporta şi partea de cofinanţare pentru acest proiect, în funcţie de lungimea sectorului de drum de pe raza fiecărui judeţ. Acordul semnat de cele două autorităţi are o valabilitate de cinci ani. Proiectul ar aduce mii de turişti la pensiunile din Moieciu şi din masivul Bucegi.

Chiar dacă drumul ar avea cel mult 14 kilometri printr-un peisaj de vis, cu văi abrupte şi aer rece de îţi taie respiraţia, s-a discutat, şi chiar s-a făcut un studiu de fezabilitate, pentru un eventual tunel de aproape 5 kilometri, prin munte. Costurile însă s-ar dubla.

Costurile pentru realizarea acestei şosele au mai fost evaluate şi în anul 2003, când autorităţile vroiau să acceseze fonduri PHARE pentru lucrare şi se ridicau la suma de 11 milioane de euro.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite